• 瀏覽: 17,180
  • 回覆: 169
  • 追帖: 4
由細到大,洗衣機都放喺廁所,但嫁咗人之後發現,原來好多人屋企都會將洗衣機放廚房!

其實廚房油煙咁大,點解洗衣機要放廚房?有咩特別?咁咪另外要整條去水管?

新樓大部份放廚房,已安裝水管

洗完衫都係係廚房或者係露台曬衫呀嘛,無人會係廁所曬衫呀

引用:
原帖由 Masterkitty 於 2021-10-12 01:36 PM 發表

由細到大,洗衣機都放喺廁所,但嫁咗人之後發現,原來好多人屋企都會將洗衣機放廚房!

其實廚房油煙咁大,點解洗衣機要放廚房?有咩特別?咁咪另外要整條去水管?
由細到大,洗衣機都放洗衣房,但娶老婆後發現,原來有啲人屋企都會將洗衣機放廁所!

其實廁所屎味咁大咁多菌,點解洗衣機要放廁所?有啲仲晾埋衫
妹妹!你嘅問題都幾離地下。有頭髮誰想生瘌痢呢!有位有得揀放邊都得,無位放床頭都要放。

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2021-10-12 02:26 PM 發表

洗完衫都係係廚房或者係露台曬衫呀嘛,無人會係廁所曬衫呀
浴室寶令好多人係屎坑晾衫

應該有個獨立洗衣房

引用:
原帖由 hetzer 於 2021-10-12 02:36 PM 發表

應該有個獨立洗衣房
我以前在外國是咁。
放埋乾衣機

引用:
原帖由 Masterkitty 於 2021-10-12 01:36 PM 發表

主因係 ... 廁所 濕度 係 全屋 最高 ( 7 x 24 都有一定有 水 ... 例如 沖廁水 ) ... 水份 本身 對 電器 已經 吾好 ... 洗衣機 洗完衫 入面 仲有水 ... 濕度高 就 更加難乾 ... ... 更易發霉 / 養菌

廚房係用黎處理食物嘅地方,如果放洗衣機,汚漕衫出出入入有礙衛生,
所以放廁所係有理由,係處理洗淨嘅地方。

香港啲廁所細到連污衣籃都冇位放,重點放到洗衣機吖!

引用:
原帖由 花生之友 於 2021-10-12 02:33 PM 發表

浴室寶令好多人係屎坑晾衫
咁浴室寶又係方便好多呀,不過依家好多屋個工作露台都係設計係連住廚房

廁所沖涼, 觸電。

個個地方環境不同,有什麼奇怪? 遲啲放係個房入面添

新樓開放式設計 就係要渣盡香港人每一尺 賤過狗

你舊時個洗衣機放厠所?點解唔問下你媽點解咁得意嘅?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]