• 瀏覽: 3,636
  • 回覆: 40
如題
除左90年代初劉定堅、文敵、李中興外
之後較為喜歡
志剛:喜歡作品有
拳皇糸列、黑馰、拳斗、天下無敵劍邪神
鐘Sir:喜歡作品有
神兵1後段、邪神、神兵f
黎巴嫩:喜歡作品有
戇男故事、鬼書皇(暴力戰王篇)
林壹一:喜歡作品有
温瑞安群俠傳

熱賣及精選
引用:
原帖由 布萊特 於 2021-10-13 12:57 AM 發表

如題
除左90年代初劉定堅、文敵、李中興外
之後較為喜歡
志剛:喜歡作品有
拳皇糸列、黑馰、拳斗、天下無敵劍邪神
鐘Sir:喜歡作品有
神兵1後段、邪神、神兵f
黎巴嫩:喜歡作品有
戇男故事、鬼書皇(暴力戰王篇)
林壹一:喜歡作品有
温瑞安群俠傳
以喜歡程度計
劉定堅:中華英雄、刀劍笑、愛殺
文敵:俠骨神鑑、賭神、賭聖、無敵千王丶天下無敵
黃易:醉拳(逆天唯我篇丶彼岸篇);如來神掌(收回神掌篇、千歲武帝篇);天子1
黎巴嫩:戇男故事
李中興:舊街霸
鍾英偉:邪神、天子系列丶神兵系列
林壹一:四大名捕丶温瑞安群俠傳
志光:黑豹中後期
哈哈~洩露年紀了~🤣
感謝以上編劇&主筆陪伴我成長,謝謝🙏

引用:
原帖由 NAPOLEANMACAU 於 2021-10-13 11:51 AM 發表

以喜歡程度計
劉定堅:中華英雄、刀劍笑、愛殺
文敵:俠骨神鑑、賭神、賭聖、無敵千王丶天下無敵
黃易:醉拳(逆天唯我篇丶彼岸篇);如來神掌(收回神掌篇、千歲武帝篇);天子1
黎巴嫩:戇男故事
李中興:舊街霸
鍾英偉:邪神、天子系列丶神兵系列
林壹一:四大名捕丶温瑞安群俠傳
志光:黑豹中後期
哈哈~洩露年紀了~🤣
感謝以上編劇&主筆陪伴我成長,謝謝🙏
其實靈幻小姐都正……不過唔知邊個編劇
志剛度黑馰中後期有幾個角好出萊茵家族成員、鐵面長空、複製淚眼、佛陀、黃河

引用:
原帖由 布萊特 於 2021-10-13 12:24 PM 發表

其實靈幻小姐都正……不過唔知邊個編劇
志剛度黑馰中後期有幾個角好出萊茵家族成員、鐵面長空、複製淚眼、佛陀、黃河
靈幻小姐會唔會係文敵編?定陳鎮洲?

引用:
原帖由 NAPOLEANMACAU 於 2021-10-13 01:03 PM 發表

靈幻小姐會唔會係文敵編?定陳鎮洲?
文敵機會大d
反而出單行本尾期係陳十三編劇

引用:
原帖由 布萊特 於 2021-10-13 03:37 PM 發表

文敵機會大d
反而出單行本尾期係陳十三編劇
當年玉記有班編劇組,陳十三都係其中一位~唔知D編劇唔知仲有無做創作呢?

引用:
原帖由 NAPOLEANMACAU 於 2021-10-14 09:21 AM 發表

當年玉記有班編劇組,陳十三都係其中一位~唔知D編劇唔知仲有無做創作呢?
你指班電視編劇?應該賭神中後段、SuperJ、同其他當時期刊(短篇)……另陳十三編過英雄

引用:
原帖由 布萊特 於 2021-10-14 09:44 AM 發表

你指班電視編劇?應該賭神中後段、SuperJ、同其他當時期刊(短篇)……另陳十三編過英雄
是~當年文傳出書量非常大:猛鬼冤魂丶玉郎漫畫丶怪談丶怪異集,仲有4大名著,其他獨立期刊,真係無一個強大的編劇組都應付唔到~

引用:
原帖由 NAPOLEANMACAU 於 2021-10-14 10:52 AM 發表

是~當年文傳出書量非常大:猛鬼冤魂丶玉郎漫畫丶怪談丶怪異集,仲有4大名著,其他獨立期刊,真係無一個強大的編劇組都應付唔到~
可惜d電視編劇團隊唔似有心度……d短篇勁爛……鬼故唔多識

引用:
原帖由 NAPOLEANMACAU 於 2021-10-14 10:52 AM 發表

陳十三當時仲有另一個名風澤中孚

引用:
原帖由 布萊特 於 2021-10-14 05:47 PM 發表

係咪萬二蚊老公?

引用:
原帖由 再世睹俠 於 2021-10-14 07:00 PM 發表

係咪萬二蚊老公?
yes

引用:
原帖由 布萊特 於 2021-10-14 05:47 PM 發表

Ching 咁都知~利害~👍👍👍
印象中《驚神》嘅編劇就係風澤中孚~當時我仲以為係日本人~🤣

引用:
原帖由 NAPOLEANMACAU 於 2021-10-14 07:56 PM 發表

記得有書(唔知是否王風雷傳2)訪問毛名威有提陳十三d故事走得太前……另外訪問袁家寶、有提同陳十三因英雄故事問題上爭論過……

引用:
原帖由 NAPOLEANMACAU 於 14-10-2021 19:56 發表

當年驚神睇到人神經,當時佳話,陳十三好精冇用真名,低佢灼到萬二蚊

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]