• 瀏覽: 1,313
  • 回覆: 12
巳婚聊天

熱賣及精選
一次過開兩個相同主題

你已婚,想傾什麼主題?

引用:
原帖由 今天扁扁的核心 於 2021-10-13 17:38 發表

巳婚聊天
你想點聊法?

好呀,傾乜

有咩傾 想點傾 傾啲咩

如果已婚又未生小朋友,咁想清楚吧,生了小朋友之后就更加冇晒自己的自由空間,要更加忙碌為照顧小朋友和賺錢,在香港地價貴,如果請工人要多一間房,又要搬大啲。日後小朋友長大,又要再多一間房和安排學業。真係會頻撲為照顧人而冇晒自己的空間

引用:
原帖由 今天扁扁的核心 於 2021-10-13 05:38 PM 發表

巳婚聊天
Hi

引用:
原帖由 人在旅途灑淚時 於 2021-10-25 12:23 PM 發表

如果已婚又未生小朋友,咁想清楚吧,生了小朋友之后就更加冇晒自己的自由空間,要更加忙碌為照顧小朋友和賺錢,在香港地價貴,如果請工人要多一間房,又要搬大啲。日後小朋友長大,又要再多一間房和安排學業。真係會頻撲為照顧人而冇晒自己的空間
有人好想生但生唔到,但也有人唔想生又好容易有,都係要諗清楚

生小朋友之前最好是make sure自己經濟上充足,咁就冇咁辛苦冇咁大壓力,否則就好地方擠迫,又怕失業,又冇時間照顧

引用:
原帖由 人在旅途灑淚時 於 2021-10-27 07:10 PM 發表

生小朋友之前最好是make sure自己經濟上充足,咁就冇咁辛苦冇咁大壓力,否則就好地方擠迫,又怕失業,又冇時間照顧
當然啦,買車容易養車難,生仔容易但要撫養成一個有用的人絕對唔容易,不單只是金錢,花時間教導和陪佢成長都好重要

十分對啊,尤其是這個年代在香港,樓貴,物質要求高,養仔女更難

引用:
原帖由 今天扁扁的核心 於 2021-10-13 05:38 PM 發表

巳婚聊天
你自己有冇返工?是同丈夫租樓住定還是已經買咗樓?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]