• 瀏覽: 3,719
  • 回覆: 82
本主題由 samsonwilliams 於 2021-10-16 10:23 PM 關閉
打算放哂啲股票,用1000億打造港漫帝國!
帝國方針:不以賣書為主要營利,改以周邊產品為主要銷售回利

現構思如下:
1.成立總部:
於新界地段購買一座廠房作為總部,提供員工住宿及飲食
(宿社設有多具實體娃娃可供職員借用),空氣清新,自成一國

2.招兵分兩路:
a.物色出名主筆及有經驗助理加盟,人工不會高好多,但保証長做長有,如有成績分紅可期
b.建立青訓學校,同時學員於訓練期內亦會協助製作打雜工作

3.收購發行/產品生產/市場推廣等等公司協助帝國業務

以上三步大約燒錢十億以下,仲有990億可用

4.全力制作精彩港漫一本,預計100期完結(會有續集),
水準必須是頂級加創意,目標為建立成功港漫人物及配件,
用以售賣公仔及玩具營利

5.會預算連續step by step出十本書,一本完再出另一本,
每本都有關聯,建立宇宙,目標為只要一次成功,整個系列都會被帶起

以上兩步預算燒錢90億,每本書有接近10億製作費,大約每期一千萬製作費,
要求每一格每一筆都用最上乘既心血同成本做出來

仲有900億可用

6.不設實體書,只供網上免費任睇,鼓勵下載分享,保証全球人人有書睇,目標十億讀者
設立有獎遊戲,鼓勵全球閱讀,全球宣傳,全球明星代言,
全球報紙電視網上同時落廣告同互動節目

7.生產角色玩具/家電/文具/日用品/糧食等等所有周邊用品

以上兩步約燒錢100億,仲有800億可用

餘下800億係用黎維持營運十年,希望用十年時間,
令新一代人同帝國品牌一同成長建立不可分割既感情,
成為購買習慣同生活一部份!

十年後,應該可以成為如同麥記可樂等至尊既港漫帝國,
每年純利百億以上!

天意差錯誰可補?一切遭遇誰擺怖?
人生果真有定數?太是殘酷!太是殘酷!!
熱賣及精選
唔好齋講,即做唔該

實體娃娃有冇馬小靈款式?
小邪女都ok!

又幻想

有人肯投資1億已好好!
文傳市值都係12億,1000億?米青蟲?

四鬼分身

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2021-10-13 07:07 PM 發表

有人肯投資1億已好好!
文傳市值都係12億,1000億?米青蟲?
師兄出一次只得幾億,出一千億出精蟲都唔易架

引用:
原帖由 pphk77 於 2021-10-13 07:17 PM 發表

師兄出一次只得幾億,出一千億出精蟲都唔易架
1000億真係要眾兄弟眾籌!
相信老黃都仲有能力夾嘅!

引用:
原帖由 繼續加速 於 2021-10-13 07:08 PM 發表

四鬼分身
真係幾似

引用:
原帖由 smalleagle 於 2021-10-13 08:04 PM 發表

真係幾似
應該係有四鬼味 四鬼打字格式冇咁公整

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2021-10-13 06:49 PM 發表

實體娃娃有冇馬小靈款式?
小邪女都ok!
有明星款

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2021-10-13 07:26 PM 發表

1000億真係要眾兄弟眾籌!
相信老黃都仲有能力夾嘅!
10億要好耐同運氣至可能成功

但用1000億就一定成功改變世界

引用:
原帖由 繼續加速 於 2021-10-13 08:09 PM 發表

應該係有四鬼味 四鬼打字格式冇咁公整
唔似,四鬼邊樹識講呢啲野呀

引用:
原帖由 毒龍鑽 於 2021-10-13 09:41 PM 發表

唔似,四鬼邊樹識講呢啲野呀
佢哋兩位對港漫有愛 久唔久就上嚟獻計

引用:
原帖由 繼續加速 於 2021-10-13 09:51 PM 發表

佢哋兩位對港漫有愛 久唔久就上嚟獻計
呢位人兄成日上財經版,講野有紋有路架,係唔知點解上嚟港漫區就扮傻佬成日玩膠姐

四鬼識鬼講呢啲野咩

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]