• 瀏覽: 2,916
  • 回覆: 28
  • 追帖: 1
政府響最新一份"施政報告"入便提及"北部都會區",區內o既東鐵綫北面會稍為伸延到內地深圳o既羅湖口岸。其實響出年,東鐵綫會向南過海去到金鐘。

咁樣o既路線規劃其實有戰略意義,就係阿爺會加緊對香港o既管控,而金鐘又係政府總部、特首辦同立法會o既所在地,隔離o既中環又係金融要津,尤其係經過2019年暴亂之後,阿爺對香港更加不容有失,極需要一條可以直達香港政經核心o既路線,等香港萬一再出現好似2019年單o野,又或者重大金融經濟危機o個陣,內地軍警可以更快更方便咁去平亂,並迅速咁接管香港政經要津。

你o地點睇?

呢個係每一個香港人都應該要思考o既問題:

香港可以冇壹傳媒;
定係可以冇TVB?

(改編自電影"寒戰"對白)
返而有興趣知會否收番皇后山軍營以利整個北區發展大吹勢🙆‍♂️

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-10-13 07:59 PM 發表
返而有興趣知會否收番皇后山軍營以利整個北區發展大吹勢🙆‍♂️
軍營除非大筆錢兼搵埋地方俾到佢哋搬否則都唔駛旨意郁到

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2021-10-13 06:46 PM 發表
政府響最新一份"施政報告"入便提及"北部都會區",區內o既東鐵綫北面會稍為伸延到內地深圳o既羅湖口岸。其實響出年,東鐵綫會向南過海去到金鐘。

咁樣o既路線規劃其實有戰略意義,就係阿爺會加緊對香港o既管控,而金鐘又係政府總部、特首辦同立法會o既所在地,隔離o既中環又係金融要津,尤其係經過2019年暴亂之後,阿爺對香港更加不容有失,極需要一條可以直達香港政經核心o既路線,等香港萬一再出現好似20 ...
唔好諗得咁複雜先,反而要諗吓set安樂村站為乜

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-13 08:33 PM 發表

唔好諗得咁複雜先,反而要諗吓set安樂村站為乜
掘頭路就無謂喇!
南下穿過九龍坑山又或者經皇后山邨落大埔完善路
再南下噶

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-10-13 08:39 PM 發表

掘頭路就無謂喇!
南下穿過九龍坑山又或者經皇后山邨落大埔完善路
再南下噶
如果要南下,其實羅湖經羅湖南入皇后山邨南下九龍做第二條東鐵仲好,去蓮塘口岸就係支線

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-13 08:32 PM 發表

軍營除非大筆錢兼搵埋地方俾到佢哋搬否則都唔駛旨意郁到
要中央軍委下旨鳥🥰

始終該片土地面積唔細!

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-10-13 08:43 PM 發表

要中央軍委下旨鳥🥰

始終該片土地面積唔細!
乜皇后山軍營唔係一早已經被荒廢咩?!

是否荒廢就不清楚鳥
但整個雄圖偉略 橫跨 北區
發展埋該地段乃一氣呵成
條北環線會在該處南下噶

至於駁去蓮塘口岸就木宰羊🙄

露天段軌道先有用,可以隨時落車
過左海全部係地底,比人塞住條路車都落唔到

樓主錯了

跟本政總,警總,入境處及稅務大樓遲早都會搬去北部都會區

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-10-14 03:36 PM 發表
樓主錯了

政府總部搬去北區之後就可以興建添馬站喇

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-14 04:23 PM 發表

政府總部搬去北區之後就可以興建添馬站喇
老解總部響隔離

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2021-10-13 06:46 PM 發表

咁樣o既路線規劃其實有戰略意義,就係阿爺會加緊對香港o既管控,而金鐘又係政府總部、特首辦同立法會o既所在地,隔離o既中環又係金融要津,尤其係經過2019年暴亂之後,阿爺對香港更加不容有失,極需要一條可以直達香港政經核心o既路線,等香港萬一再出現好似20 ...
一百年前起九廣鐵路本身就係用黎同大陸聯繫架啦,樓主的思維真奇怪

東鐵連接新東咁多人口,直接過海一定係方便到最多的人

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-10-14 03:36 PM 發表
樓主錯了

入境處會搬去將軍澳,稅務大樓會搬去啟德,新大樓都就快起好,不如搵下仲有咩野部門未搬啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]