• 瀏覽: 2,650
  • 回覆: 31
  • 追帖: 1
個人覺得她唱得非常出色, 屬於頂級演歌, 但很奇怪, 她唱到尾幾句點解唔唱落去?忘記歌詞或是特表的演繹方式?我唔識, 有無版友可幫忙解惑。

https://youtu.be/AWu5hA4vQdk

熱賣及精選
呢啲觀感好主觀下喎!我覺得佢可能啱啱諗起之前對佢阿媽唔住,嗰刻唱到 last 嗰句可能會崩潰爆喊,所以咪唔唱囉!亦證明呢位歌手性格幾掘下。

引用:
原帖由 f1kon 於 2021-10-14 01:28 AM 發表

呢啲觀感好主觀下喎!我覺得佢可能啱啱諗起之前對佢阿媽唔住,嗰刻唱到 last 嗰句可能會崩潰爆喊,所以咪唔唱囉!亦證明呢位歌手性格幾掘下。
恕我主觀, 唔似忘記歌詞, 真係特登唔唱, 但表情稍欠配合, 若果真係本應是藝術顛峰傑作, 我很buy架!可惜佢當時個表情同之前一樣, 若果表情稍有些異樣例如閉目口震就頂瓜瓜了, 中菜的演繹又係藝術之作, 表情演繹一流但歌唱方面卻以說話方式表現, 係很有特色, 但我只是略buy。

https://youtu.be/qf5KYSVhUfs

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-10-13 10:17 PM 發表

個人覺得她唱得非常出色, 屬於頂級演歌, 但很奇怪, 她唱到尾幾句點解唔唱落去?忘記歌詞或是特表的演繹方式?我唔識, 有無版友可幫忙解惑。

https://youtu.be/AWu5hA4vQdk
很好地演繹了這首優美的歌曲。我也喜歡這個版本……但她是忘記了最後的歌詞還是故意表達這首歌故事中的悲傷和失落

.係羅.十分之耐人尋味.

引用:
原帖由 三客優 於 2021-10-14 09:28 AM 發表

很好地演繹了這首優美的歌曲。我也喜歡這個版本……但她是忘記了最後的歌詞還是故意表達這首歌故事中的悲傷和失落
咁有若干歌曲特登尾後兩句唔用歌詞只用 la la la la ,咁又係隱藏住啲乜嘢情感 ah? 呀智者.

引用:
原帖由 木下優樹菜 於 2021-10-14 06:27 PM 發表

咁有若干歌曲特登尾後兩句唔用歌詞只用 la la la la ,咁又係隱藏住啲乜嘢情感 ah? 呀智者.
都話咗呢啲係主觀嘢嚟,其實係冇乜討論價值!你話佢吞緊口水又得、唔記得歌詞又得、見到你樣衰特登唔繼續唱亦得……… 得咗!

睇得出...

臨尾經痛發作,忍痛唱唔到落去.

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 任我擒 於 2021-10-15 04:05 AM 發表

睇得出...

臨尾經痛發作,忍痛唱唔到落去.
點睇呀?

引用:
原帖由 f1kon 於 2021-10-15 12:29 AM 發表

都話咗呢啲係主觀嘢嚟,其實係冇乜討論價值!你話佢吞緊口水又得、唔記得歌詞又得、見到你樣衰特登唔繼續唱亦得……… 得咗!
若連師兄都唔知, 相信本版都無人會知, 我只好奇何解日本樂壇傳媒對此事封咀, 樂壇有怪事怎會錯過造新聞?若果話他們睇漏眼, 我實在不敢相信, 若是香港樂壇, 娛記一早就會訪問有關歌手取料和鬥快出新聞。

呢啲觀感好主觀下喎!我覺得佢可能啱啱諗起之前對佢阿媽唔住

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-10-15 02:45 PM 發表

若連師兄都唔知, 相信本版都無人會知, 我只好奇何解日本樂壇傳媒對此事封咀, 樂壇有怪事怎會錯過造新聞?若果話他們睇漏眼, 我實在不敢相信, 若是香港樂壇, 娛記一早就會訪問有關歌手取料和鬥快出新聞。
你肯定當時日媒冇提及過?

引用:
原帖由 f1kon 於 2021-10-16 12:20 AM 發表

你肯定當時日媒冇提及過?
我上網搜尋過中文新聞找不到, 可能日本新聞有, 但我唔識日文, 你是日本樂壇專家都唔知, 我信你才估冇咋, 除咗你, 誰敢肯定?

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-10-16 12:57 AM 發表

我上網搜尋過中文新聞找不到, 可能日本新聞有, 但我唔識日文, 你是日本樂壇專家都唔知, 我信你才估冇咋, 除咗你, 誰敢肯定?
我唔知只因我對 田川壽美 不大感興趣啫!我唔會所有日樂相關嘢都會知嘅啫,同埋我並非日本樂壇磚家!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]