• 瀏覽: 4,932
  • 回覆: 41
已經睇過 n次,但當中的咩電腦創造的空間等抽象概念,我都不明。
既然是科幻片,裏面的元素都係虛構的,就簡單些讓大家都明白。

但呢部 1999年的電影搞到好深奧複雜抽象,裏面d 主角講野又係懶高深,
其實咪虛構,何必甘複雜?

有無人同我一樣感受,呢部外國熱捧的科幻片其實是一部懶高深的垃圾科幻片。
都唔知道講乜,只是d 動作吵耳不得了。

熱賣及精選
It’s actually quite well made

引用:
原帖由 Cheap精1997 於 2021-10-14 03:00 AM 發表

已經睇過 n次,但當中的咩電腦創造的空間等抽象概念,我都不明。
既然是科幻片,裏面的元素都係虛構的,就簡單些讓大家都明白。

但呢部 1999年的電影搞到好深奧複雜抽象,裏面d 主角講野又係懶高深,
其實咪虛構,何必甘複雜?

有無人同我一樣感受,呢部外國熱捧的科幻片其實是一部懶高深的垃圾科幻片。
都唔知道講乜,只是d 動作吵耳不得了。

形容哩種電影,叫做 “燒腦”,不知所謂,扮到好複雜,有鬼人睇得明咩?

引用:
原帖由 鄉貢仁 於 2021-10-14 06:02 AM 發表

形容哩種電影,叫做 “燒腦”,不知所謂,扮到好複雜,有鬼人睇得明咩?
Matrix 有幾複雜啊?
入場,嘭嘭嘭,睇完。
講複雜,反而“無間道”,“大隻佬” 仲燒腦。

引用:
原帖由 sailorbb 於 2021-10-14 08:45 AM 發表

Matrix 有幾複雜啊?
入場,嘭嘭嘭,睇完。
講複雜,反而“無間道”,“大隻佬” 仲燒腦。
無間道都係好難明.

自己睇唔明就話垃圾。

引用:
原帖由 鄉貢仁 於 2021-10-14 10:27 發表

無間道都係好難明.
無間道睇得明,起碼合乎常理,黑社會與警方各派臥底去對方陣營的故事。

但 the matrix?
- 人類生存的空間不是真的?(我知道的是只有兩個空間:人間、陰間)
- 吃一粒紅色藥丸就可以去到真正空間(電腦創造的空間)?
- 我們的空間其實是電腦download的?

既然故事是虛構的,何必懶高深,大條科學理論(假的),觀衆聽極都唔明!
垃圾片

引用:
原帖由 Cheap精1997 於 2021-10-14 11:09 AM 發表

無間道睇得明,起碼合乎常理,黑社會與警方各派臥底去對方陣營的故事。

但 the matrix?
- 人類生存的空間不是真的?(我知道的是只有兩個空間:人間、陰間)
- 吃一粒紅色藥丸就可以去到真正空間(電腦創造的空間)?
- 我們的空間其實是電腦download的?

既然故事是虛構的,何必懶高深,大條科學理論(假的),觀衆聽極都唔明!
垃圾片
夏蟲不可語冰,自以為是最幸福!

同練逍遙派武功一樣,功力未到,強練了會有害無益

樓主都係放棄啦

唔需要明....只要代入裡面的世界觀享受一下就夠。至於合唔合乎常理是必然,要合乎常理去看國家地理雜誌

引用:
原帖由 ENDLIKE 於 2021-10-14 21:01 發表

唔需要明....只要代入裡面的世界觀享受一下就夠。至於合唔合乎常理是必然,要合乎常理去看國家地理雜誌
應該話,一套完全不能明白的電影作品是失敗之作。
即使是虛構的科幻片,劇情都應該令大部分人明白。

引用:
原帖由 Cheap精1997 於 2021-10-14 10:57 PM 發表

應該話,一套完全不能明白的電影作品是失敗之作。
即使是虛構的科幻片,劇情都應該令大部分人明白。
其實大部份人都明, 唔明你怎麼唔明

現在的新人類唔知道上世紀的電腦有好多bug…所以唔會明呢套電影主旨係講的乜…

睇咗Tenet先。

其實西片好多題材都是虛無縹緲的內容,與現實離地;
有時覺得西人可能生活太好,住大屋,有車有樓,生活無顧慮,
所以電影題材很離地,主要都是科幻動作或描述人性醜陋的題材(性慾、暴行 etc)

我都是偏向現實d 的電影與劇集,上流寄生我喜歡,近期的韓劇“魷魚游戲”更有有共鳴,
絕對反映當今現實世界。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]