• 瀏覽: 4,324
  • 回覆: 33
  • 追帖: 1
“魷魚遊戲”遊戲係咪一樣抄襲”大逃殺”

唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  
熱賣及精選
當年睇「飢餓遊戲」第一集,已經覺得係抄「大逃殺」。至於「大逃殺」本身係抄邊個就唔清楚。有啲人話係抄摔角(喺美國比細路仔睇嗰啲假嘢) 嘅 Royal Rumble。 啲摔角劇本又係唔知喺邊度抄出嚟嘅….

依類最早似係cube

引用:
原帖由 Porkypig1234 於 2021-10-14 12:08 PM 發表

當年睇「飢餓遊戲」第一集,已經覺得係抄「大逃殺」。至於「大逃殺」本身係抄邊個就唔清楚。有啲人話係抄摔角(喺美國比細路仔睇嗰啲假嘢) 嘅 Royal Rumble。 啲摔角劇本又係唔知喺邊度抄出嚟嘅….
冇咩辦法新一代 應該冇睇過”大逃殺” 我記得大逃殺之後 日本出咗好多電影人性變態電影

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-10-14 11:43 AM 發表

“魷魚遊戲”遊戲係咪一樣抄襲”大逃殺”
「魷魚遊戲」似抄日本動漫「賭博默示錄」多啲

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2021-10-14 10:00 PM 發表

「魷魚遊戲」似抄日本動漫「賭博默示錄」多啲
2000年代好興呢種死亡遊戲電影

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-10-14 12:36 發表

冇咩辦法新一代 應該冇睇過”大逃殺” 我記得大逃殺之後 日本出咗好多電影人性變態電影
我睇過“大逃殺”,北野武扮演的大佬,被機關槍打死後立即起身,唱首歌又抽煙然後再死過。
d 主角全部 cosplay 妹、cosplay 仔打扮,根本唔識做戲,演技表情誇張得啖笑,離開戲院時一句“垃圾”。

大逃殺 DVD 也有在歐美地區作小規模發行,但並無流行,只有極少數對日本文化有興趣的人或者聽聞過。
至於後來的日劇,更加岌岌無名,全世界主流市場聽都未聽過。你班香港娘娘腔如何 hard sale 日劇都無人問津的,無謂浪費時間,
還是返去排隊等拉麵啦!

對比“魷魚游戲”:4k製造、Dolby全聲、精湛演技、反應當今社會真實一面,劇情緊湊,

製作嚴謹,故事包含深層次意義,看過的大部分人都產生共鳴,成爲全球冠軍電視劇!

大逃殺與魷魚游戲根本不同內容,有殺人就叫抄襲?
甘所有動作片都是互抄啦。
港劇已經被淘汰,而日劇從來未衝出去日本(同埋香港台灣)市場。

引用:
原帖由 Cheap精1997 於 2021-10-14 10:45 PM 發表

我睇過“大逃殺”,北野武扮演的大佬,被機關槍打死後立即起身,唱首歌又抽煙然後再死過。
d 主角全部 cosplay 妹、cosplay 仔打扮,根本唔識做戲,演技表情誇張得啖笑,離開戲院時一句“垃圾”。

大逃殺 DVD 也有在歐美地區作小規模發行,但並無流行,只有極少數對日本文化有興趣的人或者聽聞過。
至於後來的日劇,更加岌岌無名,全世界主流市場聽都未聽過。你班香港娘娘腔如何 har ...
唔好講到自己專家咁, 2000年未有互聯網 , 以前嘅戲效果特技都唔會好得去邊 , 總之魷魚就係抄啦

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-10-14 23:10 發表

唔好講到自己專家咁, 2000年未有互聯網 , 以前嘅戲效果特技都唔會好得去邊 , 總之魷魚就係抄啦
是但啦,你喜歡點講都得,
突然出現一班連登仔不停 hard sale d被遺棄的日本史前作品,
其實就係魷魚全球大 hit 眼紅儸!

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-10-14 12:36 PM 發表

飢餓遊戲好似大逃殺

至於魷魚遊戲就好似賭博默示錄

日本喺死亡遊戲呢個topic係比較多作品,無論漫畫、小說、影視。

其他人有參考唔奇。

引用:
原帖由 一人行 於 2021-10-15 01:27 發表

飢餓遊戲好似大逃殺

至於魷魚遊戲就好似賭博默示錄

日本喺死亡遊戲呢個topic係比較多作品,無論漫畫、小說、影視。

其他人有參考唔奇。
成日都係 賭博默示錄、賭博默示錄,咩黎架?
甘好的電影,以前又從不推薦?今日見到魷魚大賣就日日 hard sale,
我估連大部分日本人都唔知道係咩黎。

大屠殺暴力血腥好多,魷魚遊戲呢D垃圾只係韓國佬同韓奴先話好睇

大逃殺已經係經典......

提示: 違規內容已被屏蔽

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2021-10-15 09:33 發表

你係跛?唔識自己上網search?。。。
賭博默示錄幾個系列係日本好受歡迎,出完漫畫拍動畫,拍完動畫出真人版,只係你井底唔識啫。。。
我去左 IMDB(Internet Movie Database)找資料:

魷魚游戲,9月17日上畫,現在不到一個月,評價總數 178,000 以上,流行指標 #1
連登推介日劇默示錄,2007年上畫,現在已經超過10年,評價總數只有 1700個,流行指標 #4309
即是十幾年來全世界主流聽都未聽過啦!香港連登仔的大量謊言根本不值一信。

主題標籤 #魷魚遊戲
提示:支持鍵盤翻頁左 右