• 瀏覽: 11,300
  • 回覆: 141
  • 追帖: 1
資本主義係非常不公平嘅制度,資本家利用制度嘅缺陷去控制啲低下階層去幫佢地賺大錢,你冇錢學人生仔,個仔一出世就輸在起跑線,再加上教育制度,公司制度,社會制度,全部都是有利權貴,你個仔要突圍唔係唔得,係好很難囉!成功由平民升呢做上層人仕,成功率不足1%,即係話,你生出嚟嘅仔女,99%以上只能做低下階層,永遠做富人權貴嘅奴才,一世受苦,然後埋怨呢個埋怨嗰個…
咁我想問,你唔係有錢人,生佢出嚟係咪為咗害鳩佢?!

熱賣及精選
所以我依家都開始支持共產黨了,起碼佢係幫基層,唔係幫有錢人

唔生仔 係因為 居住環境差!

甚至 缺少 起居生活地方, 聽政府話 起大量單位 每人二百尺,4口家庭8百尺起 就對了!

拉哂D反中反港人士 咪阻住起屋 就對了! 大家都喜歡 社會主義大方向的!

引用:
原帖由 中日韓 於 2021-10-14 12:54 PM 發表

你生嘅平民2代,係要嚟服侍啲富2代富3代,幫佢地打工令佢地繼續富貴而已。

大6社會主意,D人米又係唔生。

引用:
原帖由 lyretail1969 於 2021-10-14 01:25 PM 發表

大6社會主意,D人米又係唔生。
你真係亂講嘅,大陸啲人係唔生咁多,唔係唔生,比起香港,香港嚴重好多!
宜家香港生最多小朋友嘅家庭,就係啲南亞裔同黑人…

引用:
原帖由 非誠勿妖 於 2021-10-14 01:31 PM 發表

你真係亂講嘅,大陸啲人係唔生咁多,唔係唔生,比起香港,香港嚴重好多!
宜家香港生最多小朋友嘅家庭,就係啲南亞裔同黑人…
甘香港以前都係唔生甘多,大6係剛開始。唔係你老闆唔洗鼓勵生育啦,接受現實啦!

引用:
原帖由 lyretail1969 於 2021-10-14 01:38 PM 發表

甘香港以前都係唔生甘多,大6係剛開始。
大陸有措施鼓勵人地生仔,會控制,多嗰陣只可生一個,少少嗰陣支持你生幾個,加上共富政策,你生仔會覺得安心,香港?你生仔只會覺得冇希望,咁點解仲生?係因爲父母嘅自私,為咗滿足自己,為咗卜野,為咗家族承傳…有幾多原因真係為下一代吖?!

引用:
原帖由 非誠勿妖 於 2021-10-14 01:45 PM 發表

大陸有措施鼓勵人地生仔,會控制,多嗰陣只可生一個,少少嗰陣支持你生幾個,加上共富政策,你生仔會覺得安心,香港?你生仔只會覺得冇希望,咁點解仲生?係因爲父母嘅自私,為咗滿足自己,為咗卜野,為咗家族承傳…有幾多原因真係為下一代吖?!
共富政策真係關你事?做人就米甘幼稚,時間可証明一切。
不過大6係可以用槍來強姦生育。正宗槍杆子射出精來。

香港情況係太多享樂主義人士,有錢自己享受先,養小朋友唔見一畢錢,又阻住自己旅行夜蒲,嘥錢嘥自己玩樂時間,玩下玩下就過咗最佳生育時段,變咗高齡產婦諗諗下都係咪搞,咪冇後代囉

引用:
原帖由 lyretail1969 於 2021-10-14 01:49 PM 發表

共富政策真係關你事?做人就米甘幼稚,時間可証明一切。
不過大6係可以用槍來強姦生育。
你啲思想咁偏激,又激動,,不如多啲去郊外行下,放鬆下自己啦。

引用:
原帖由 lyretail1969 於 2021-10-14 13:38 發表

甘香港以前都係唔生甘多,大6係剛開始。唔係你老闆唔洗鼓勵生育啦,接受現實啦!
香港人太講民主自由,結果係缺乏控制,導致某方面問題失𧗾,係自私d

引用:
原帖由 非誠勿妖 於 2021-10-14 02:07 PM 發表

你啲思想咁偏激,又激動,,不如多啲去郊外行下,放鬆下自己啦。
甘都叫偏激?激動?果然係雙重標準。

引用:
原帖由 中日韓 於 2021-10-14 12:54 PM 發表

百多二百年前有很多西方學者和思想家見到資本主義的恐怖不公義,貴族企業家和特權階級們對平民奴役壓榨,所以才會有社會主義的掘起,可惜當世界各地行社會主義的政黨執政後就被金錢權力慾望腐化。

在眾多共產政權倒台後,只有在改革開放後的中共將資本市場的優點混入社會主義優點和我們中國人原有的獨特儒家文化中,才產生現在的中國特色社會主義。

現在的大陸這行的巳不是單純原有的社會主義或資本主義,而是適合中國國情的特有政體。

經COVID後,現在很多行資本主義的國家,他們的學者亦開始思考以民主自由行頭的資本主義是不是有其不足之處,要與時並進改革。

利申:我年少無知時是反共的

引用:
原帖由 非誠勿妖 於 2021-10-14 12:04 PM 發表

資本主義係非常不公平嘅制度,資本家利用制度嘅缺陷去控制啲低下階層去幫佢地賺大錢,你冇錢學人生仔,個仔一出世就輸在起跑線,再加上教育制度,公司制度,社會制度,全部都是有利權貴,你個仔要突圍唔係唔得,係好很難囉!成功由平民升呢做上層人仕,成功率不足1%,即係話,你生出嚟嘅仔女,99%以上只能做低下階層,永遠做富人權貴嘅奴才,一世受苦,然後埋怨呢個埋怨嗰個…
咁我想問,你唔係有錢人,生佢出嚟係咪為咗害 ...
百多二百年前有很多西方學者和思想家見到資本主義的恐怖不公義,貴族企業家和特權階級們對平民奴役壓榨,所以才會有社會主義的掘起,可惜當世界各地行社會主義的政黨執政後就被金錢權力慾望腐化。

在眾多共產政權倒台後,只有在改革開放後的中共將資本市場的優點混入社會主義優點和我們中國人原有的獨特儒家文化中,才產生現在的中國特色社會主義。

現在的大陸行的巳不是單純原有的社會主義或資本主義,而是適合中國國情的特有政體。

經COVID後,現在很多行資本主義的國家,他們的學者亦開始思考以民主自由行頭的資本主義是不是有其不足之處,要與時並進改革。

利申:我年少無知時是反共的

提示:支持鍵盤翻頁左 右