• 瀏覽: 9,939
  • 回覆: 69
  • 追帖: 2

上次普通油每公升平$4.5,今次平$4.3。

精選汽車
平日夜晚七點後平四個半,用卡平四個三,梗係唔用卡

引用:
原帖由 sldl 於 2021-10-14 22:19 發表

平日夜晚七點後平四個半,用卡平四個三,梗係唔用卡
嗰張卡可以儲到分換禮物,當然啦!你喺唔同時間入油嘅優惠都唔同,梗係入平嗰啲啦。

究竟中石化啲油靚定係中石油的油好???

引用:
原帖由 花膠公子88 於 14-10-2021 22:40 發表

一樣來自新加坡
邊個便宜就邊個好

引用:
原帖由 jeffskf 於 2021-10-15 10:34 AM 發表

一樣來自新加坡
邊個便宜就邊個好
謝謝

香港所有油都一樣,係某些人自我感覺良好,鐘意入貴油

引用:
原帖由 花膠公子88 於 2021-10-14 22:40 發表

中石油好耐冇入,所以冇比較。

引用:
原帖由 jeffskf 於 2021-10-15 10:34 發表

一樣來自新加坡
邊個便宜就邊個好
你啱數呀!最緊要平。

引用:
原帖由 花膠公子88 於 2021-10-15 10:44 發表

謝謝
中東嘅油去咗新加坡提煉,再運入嚟香港,呢幾十年都係噉樣樣。

引用:
原帖由 那些年 於 2021-10-15 10:49 發表

香港所有油都一樣,係某些人自我感覺良好,鐘意入貴油
係唔同品牌油公司,嗰啲添加劑有分別。

引用:
原帖由 A1000 於 15-10-2021 11:27 發表

係唔同品牌油公司,嗰啲添加劑有分別。
其實我都相信各油公司會加入各自不同的添加劑
聲稱會有什麼功效, 超強動力, 潔淨保護, 識飛天一樣
不過問題係, 都唔知佢落左幾多

一杯水落一匙羹鹽會很咸
一煲湯落一匙羹鹽會少少咸
一個水塘落一匙羹鹽就只是數字上的鹹度有改變

若果真的想落添加劑, 不如自己買枝合適的添加劑自己入落油缸仲實際
市面上各種功能的添加劑都有得賣, 提升動力/除積炭/保護引擎等等
成本都只是約$1.0-1.5/L

引用:
原帖由 jeffskf 於 2021-10-15 11:37 發表

其實我都相信各油公司會加入各自不同的添加劑
聲稱會有什麼功效, 超強動力, 潔淨保護, 識飛天一樣
不過問題係, 都唔知佢落左幾多

一杯水落一匙羹鹽會很咸
一煲湯落一匙羹鹽會少少咸
一個水塘落一匙羹鹽就只是數字上的鹹度有改變

若果真的想落添加劑, 不如自己買枝合適的添加劑自己入落油缸仲實際
市面上各種功能的添加劑都有得賣, 提升動力/除積炭/保護引擎等等
成本都只是約$ ...
作為一個私家車嘅車主,梗係去油站入最平嘅合法汽油最好。

40多年前我係玩電單車嘅!嗰陣時電單車要經常自己洗化油器,其中有一個叫做杯,係裝住啲電油。當年祇有無比電油係最乾淨,其他品牌嘅電油會有紅粉積聚嘅現象,如果去飛,久唔久會入大陸電油。因為佢辛烷值比較高爆炸比較強。

引用:
原帖由 A1000 於 2021-10-15 11:27 AM 發表

中東嘅油去咗新加坡提煉,再運入嚟香港,呢幾十年都係噉樣樣。
賤物鬥窮人,一定要對比一下。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]