• 瀏覽: 2,881
  • 回覆: 11
星夢郵輪雲頂夢號,試住包膠+ 郵輪初體驗之真實版

第一次拍片,唔好介意拍得衰呀下
睇片:
https://youtu.be/7pi1S3vXZ9Q

上船時間
佢o既船期好在係有星期五夜晚8pm開船,下午3點就可以登船,即係星期一早上8am落船再番工都係around 10am囉(睇你番邊啦…),但係碼頭過入境處果下,雖然係用身份證,但感覺好似離港~~當日我就一早上船,趁冇咩人就拍下影先。

未上船前就做下d research 囉,例如有咩service架,有咩玩, 有咩房, 上網等等…因為有人流管制一上船就係要去counter reserve 定d 設施(我地就book The Palace,就有人幫你搞),不過眼見就少左人去,冇咁迫~~

#玩同打卡位
幾日o係架船到野玩係多,只係自己有冇力氣玩,唔係游水曬太陽、食野、飲野就係影相扮去旅行囉
搵到幾個幾靚o既影相打卡位可以參考下,甲板上d 樓梯有d 都幾ok
仲有個洋蔥椅同埋泳池上面曬太陽地方都可以影IG 相
細路仔要玩o既野都齊o既,sir 滑梯跑步爬石藍球都有….我冇咁好動, 曬太陽好d

#食
理論上,佢係有唔同菜式餐廳試下,有西式、Korea Food、日式,全部要book架,…..除左room service ,我地今次就選擇左食日式鐵板燒,試左佢個和牛,我覺得正常口感,牛油唔會太濃。個料理師又識搞下氣氛,耍下雜技,幾特別呀。
佢係包三餐,而且有食物質素係正常,見到有人食喇沙麵,賣相都幾好,唔似foodcourt 質素
仲有飲酒,係有個Johnny Walker o既lounge 都特別o既…不個Palace o既package 係有drinks & wine o既privilege

#住
睇過佢個website,普通房又有d 似密室,有海景又細左d, 同有d 迫同細,所以比多左錢試下The Palace o既房皇宮套房,佢就話有個24小管家幫你book定d activities,上網免費,有room service o係房到開餐同用佢d tea, cocktail,但都係行出房去餐廳好d 。房價: 皇宮套房係貴的,我地兩個夾埋都差唔多成萬蚊,都係果句,未試未試下囉!咁普通房係抵玩o既,千幾二千蚊就搞掂…

整體上,要o係架船到又唔會kill 唔到time,你當真正玩係兩日full day,食下野,游下水又一day。反而想講係,d service 正常,你叫佢幫你book晒d 餐廳同spa 、gel 甲剪頭髮都有,但未去到好有passion 同好主動問你有咩需要幫忙,而且間房用o既沖涼用品我就覺得普通囉。

黎緊會去另一間郵輪,到時再報告一下。進入香討影片區

熱賣及精選
想請問皇宮套房除咗$150服務費外,每餐仲需唔需要俾18% service charge?

都要比呀!

想問泳池是不是恒溫的?

提示: 違規內容已被屏蔽
請問皇室套房包的 spa 整個過程玩幾耐?
drinks & wines privilege 是否全程無限任飲?

引用:
原帖由 fatching8509 於 2021-10-16 11:53 PM 發表

都要比呀!
師兄,唔明點樣每餐要比 18%稅。
皇宮套房包埋去付費餐廳,但每餐要比稅?即係幾錢?

引用:
原帖由 fatching8509 於 2021-10-16 11:53 PM 發表

都要比呀!
有無相,我鍾意睇相多d

引用:
原帖由 fatching8509 於 2021-10-14 10:45 PM 發表

星夢郵輪雲頂夢號,試住包膠+ 郵輪初體驗之真實版

第一次拍片,唔好介意拍得衰呀下
睇片:https://youtu.be/7pi1S3vXZ9Q

上船時間
佢o既船期好在係有星期五夜晚8pm開船,下午3點就可以登船,即係星期一早上8am落船再番工都係around 10am囉(睇你番邊啦…),但係碼頭過入境處果下,雖然係用身份證,但感覺好似離港~~當日我就一早上船,趁冇咩人就拍下影先 ...
黎緊會去另一間郵輪,到時再報告一下。幾時去??

引用:
原帖由 頌當涯角 於 2021-10-23 07:31 PM 發表

有無相,我鍾意睇相多d
鍾意睇相x2

謝謝分享

引用:

都要比呀!
你係唔係真係住皇宮套房㗎 唔使畀18%附加費㗎 同埋你個影片都冇影皇宮專屬泳池 嗰度好靚㗎喎喺船頭 同埋皇宮專屬餐廳都好靚 打卡熱點 你個鐵板燒咁怪嘅 得一個人份量 點解得你一個食嘅。

主題標籤 #郵輪
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]