• 瀏覽: 1,600
  • 回覆: 4
我想問下會考冇五科合格,是否要讀返中學文憑考試,是否冇機會入大學

熱賣及精選
引用:
原帖由 異域不見碼頭 於 2021-10-14 11:25 PM 發表

我想問下會考冇五科合格,是否要讀返中學文憑考試,是否冇機會入大學
其實你就算大學畢業,都唔會搵到好工,因為只要比學費就有Degree,同埋香港搵份正常職位一定要人事關係,無人會睇邊間U畢業,除非係豬頭骨垃圾位就會睇邊間U及成績。

我朋友個仔中大社工學士畢業,搵左成年工都搵唔到,最後死死氣地撈份保安員,已經做左3年。另外有個網友科大學士畢業,都係做左5年保安員。

另一個城大BBA畢業,又係搵左成年工,最後去咗九巴做站長,今年準備做車長收多D人工。

呢個就經濟日報嘅主角,算係我師兄弟,科大精算學士1st Hon畢業,A Level 3A2B,會考8A,相等於現在DSE的8科5*,都係搵唔到銀行職位,去咗地盤做紥鐵工人,一做已經10年,叫做搵到10萬8萬1個月。

我自己理大工程學士及碩士畢業,最後都係去考地盤中工大工牌,同科大高材生一樣,碩士右上角的就是大工牌。

所以你都係襯候生,放棄大學夢先慳返一大筆錢及時間,去建造業議會完成免費中工課程,入行做地盤工人,起碼一入行有3萬,做多3-4年就有5萬以上,起碼上左車,再買第二第三層樓,到50歲退休都有2-3層樓收,可以嘆下,否則都係一世做低收入加班文職,到中年被裁要做清潔員。

http://www.hkic.edu.hk/chi/progr ... wer_training_scheme 

附件

CAA8E4FF-A2F3-4E09-98C6-BBBA3A7013EB.jpeg(247.1 KB)

2021-10-16 03:13 PM

ACE308D4-BE76-4C58-99E7-D97A017E40F7.jpeg(135.62 KB)

940E7753-ACC9-494E-AB76-4A4A9E8AC861.png(1.25 MB)

去夜間兼讀都會大學,好多人會考零分都讀到大學 !

HKMU full time nursing or education嘅professional programme 一定唔會0分都入到
有面試 有written test

引用:
原帖由 EA4329 於 2021-10-23 10:43 PM 發表

HKMU full time nursing or education嘅professional programme 一定唔會0分都入到
有面試 有written test
呢兩類programmes 收生成績唔係太低 同polyu cityu LingU eduhk 差唔多

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]