• 瀏覽: 2,258
  • 回覆: 16
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211015/bkn-20211015033033545-1015_00822_001.html

本地鐵路發展龜速,新鐵路項目由構思、拍板動工到通車,動輒數以10年計。港府日前提倡發展北部都會區,並將7年前經研究後因成本效益存疑而擱置的「港深西部快速軌道」方案拿出來「翻閹」,但僅保留方案內連接本港洪水橋至深圳前海的跨界支線,並改稱「港深西部鐵路」;至於方案內來往港深機場的主線、屯門至東涌的本地支線則被刪走。港府表示,兩地就「港深西部鐵路」首階段研究料明年完成,之後會再研究走線及造價等細節。學者指該項目具體走線、造價及時間表等一律欠奉,批評港府歎慢板,基建未先行,拖慢發展步伐。

港府7年前發表的《鐵路發展策略2014》文件,曾討論興建「港深西部快速軌道」,分為3條走線,主線建海底鐵路隧道連接本港及深圳機場;另設本港洪水橋至深圳前海的跨界支線,以及屯門南至北大嶼山小蠔灣的本地支線。文件指,按2013年價格計算,該項目香港段的造價逾1,100億元,顧問評估認為雖然兩條支線能增加客量,惟經濟效益仍有待驗證,該項目最終因整體財務可行性成疑而擱置。

事隔7年,隨着港府一聲令下發展北部都會區,該條擱置的跨境鐵路「借屍還魂」。根據港府上周發表的《北部都會區發展策略》報告書內提及的「港深西部鐵路」初步走線,擬由洪水橋站出發,途經廈村站和流浮山站,再沿深圳灣大橋東側伸延往深圳方向,正與當年「港深西部快速軌道」內的跨界支線走線相似。但「港深西部快速軌道」的主線及本地支線卻未見港府提及。

本港鐵路規劃翻來覆去,動工一拖再拖的情況,其實並不罕見。例如沙中綫項目,港英政府於上世紀60年代末已經聘請顧問構思,初期走線建議由火炭經慈雲山至尖沙咀,再過海至上環,但相關項目多次被擱置及更改走線,一直拖延至2012年才動工,至今其過海段仍未通車。

運輸及房屋局局長陳帆昨透露,港深兩地政府已成立「推動港深跨界軌道基礎設施建設專班」,預計明年完成「港深西部鐵路」項目首階段研究,然後會再研究項目走線、站點、建造費用及分攤合作機制等。他指,北部都會區的整體交通發展,須考慮多個因素,包括土地規劃、就業機會分布、有多少居民會北上或區內就業等。

香港理工大學專業及持續教育學院講師陳偉強稱,「港深西部快速軌道」項目構思多年,惟港府遲遲未拍板興建,現時提出興建的簡化版本亦未有具體細節,他擔憂前期規劃至落成,或耗時數以十年計,更需視乎港深兩地政府合作。他認為港府早年研究「港深西部快速軌道」已花大量人力物力,建議善用相關數據加快進展。他又批評當局規劃短視,有違「基建先行」的原則,尤其是屯門至東涌的本地支線有必要興建。另外,深圳市交通運輸局日前發布《坪山區綜合交通「十四五」規劃》,擬建深港東部快軌,該線起點為深圳站,駛至深圳坪山站。倘若成事,港鐵東鐵綫羅湖站北移至深圳後,或可與該新線換乘。

絕對嚴重落後!

人地深圳,地大咁多,都保證除指定公園郊野保護區內,一公里有地鐵站咁制!

香港更早應係咁!

2021 中共建黨100周年 慶祝
624 壹淫媒死亡,香港終重光
627 屯馬線全通 紅土九解放 全港活力旺
723-808 1金2銀3銅 香港驕傲 揚威東奧
821-822 勒芒 豐田四封王
熱賣及精選
深港西部鐵路斬件上啫

起左前海至洪水橋先

之後就到屯門至香港機場一段

最後唔知會唔會連埋機場至明日大嶼人工島 (如果真係連埋,咁樓主最愛既屯機港線就夢想成真的了)

個人希望就算有屯門至機場線,都要起埋屯港線(經欣澳)

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-10-15 10:29 AM 發表

深港西部鐵路斬件上啫

起左前海至洪水橋先

之後就到屯門至香港機場一段

最後唔知會唔會連埋機場至明日大嶼人工島 (如果真係連埋,咁樓主最愛既屯機港線就夢想成真的了)

個人希望就算有屯門至機場線,都要起埋屯港線(經欣澳)
我睇起去機場機會唔大,屯港線都隨時無

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-10-15 08:39 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211015/bkn-20211015033033545-1015_00822_001.html

本地鐵路發展龜速,新鐵路項目由構思、拍板動工到通車,動輒數以10年計。港府日前提倡發展北部都會區,並將7年前經研究後因成本效益存疑而擱置的「港深西部快速軌道」方案拿出來「翻閹」,但僅保留方案內連接本港洪水橋至深圳前海的跨界支線 ...
既然都話要起快軌,香港範圍內唔好再諗一公里一個地鐵站呢樣嘢啦,根本都唔夾

當政府同港鐵策略上係以上蓋物業為發展大前提,你要去到深圳或其他地方的鐵路發展的機會比較渺茫,特別係政府的稅基狹窄

引用:
原帖由 後天外圍的妹頭 於 2021-10-15 11:38 AM 發表

當政府同港鐵策略上係以上蓋物業為發展大前提,你要去到深圳或其他地方的鐵路發展的機會比較渺茫,特別係政府的稅基狹窄
所以反而係掉返轉,唔諗得物業問題先有機會攪,而且一涉及跨境嘅規劃,無可避免都要睇埋上面頭,再諗住以地鐵模式去攪本地段真係可以等收皮

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-15 12:07 PM 發表

所以反而係掉返轉,唔諗得物業問題先有機會攪,而且一涉及跨境嘅規劃,無可避免都要睇埋上面頭,再諗住以地鐵模式去攪本地段真係可以等收皮
中央政策都係條件上的要求,政府一定會幫港鐵,高鐵咪又係要俾管理費港鐵,咪一樣有臨海甲級商廈比人

引用:
原帖由 後天外圍的妹頭 於 2021-10-15 12:20 PM 發表

中央政策都係條件上的要求,政府一定會幫港鐵,高鐵咪又係要俾管理費港鐵,咪一樣有臨海甲級商廈比人
政府幫港鐵都唔知會幫得幾耐,而家浸除係隨時中央親自郁港鐵,或者唔郁嘅,新鐵路唔俾得港鐵做都已經夠大鑊啦

另外,深圳市交通運輸局日前發布《坪山區綜合交通「十四五」規劃》,擬建深港東部快軌,該線起點為深圳站,駛至深圳坪山站。倘若成事,港鐵東鐵綫羅湖站北移至深圳後,或可與該新線換乘。

睇完呢段文字,再睇返少少資料,呢條所謂「深港東部快軌」,本質其實只係深汕鐵路與廣深線南向聯絡線,一直以黎只有北向聯絡線,舊年深圳市政府通過咗會規劃南向聯絡線,方向同「深港東部快軌」高度一致。

換個名字,成件事高級咗好多

引用:
原帖由 kawachan 於 2021-10-15 01:34 PM 發表

另外,深圳市交通運輸局日前發布《坪山區綜合交通「十四五」規劃》,擬建深港東部快軌,該線起點為深圳站,駛至深圳坪山站。倘若成事,港鐵東鐵綫羅湖站北移至深圳後,或可與該新線換乘。

睇完呢段文字,再睇返少少資料,呢條所謂「深港東部快軌」,本質其實只係深汕鐵路與廣深線南向聯絡線,一直以黎只有北向聯絡線,舊年深圳市政府通過咗會規劃南向聯絡線,方向同「深港東部快軌」高度一致。

換個名字,成件事高級 ...
你講應該係條新起嘅城際線,只係去到坪山先接入廈深鐵路咁解

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-15 13:19 發表

政府幫港鐵都唔知會幫得幾耐,而家浸除係隨時中央親自郁港鐵,或者唔郁嘅,新鐵路唔俾得港鐵做都已經夠大鑊啦
立佐國安法之後遲早開始整頓政府架構同公營機構,包括港鐵。

相信日後嘅基建公程唔會遇上咁大嘅阻力,特別係當泛暴派由反高鐵開始連啲大型公程都唔放過。同時港鐵施政報告前宣布佐嘅項目隨時比原先早幾年完成都唔出奇。

引用:
原帖由 kylohk 於 2021-10-18 05:27 AM 發表

立佐國安法之後遲早開始整頓政府架構同公營機構,包括港鐵。

相信日後嘅基建公程唔會遇上咁大嘅阻力,特別係當泛暴派由反高鐵開始連啲大型公程都唔放過。同時港鐵施政報告前宣布佐嘅項目隨時比原先早幾年完成都唔出奇。
呢個唔係政治問題,係項目運作問題

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-15 02:15 PM 發表

你講應該係條新起嘅城際線,只係去到坪山先接入廈深鐵路咁解
最後同東鐵合併,深港東線 .,

引用:
原帖由 oopsspoo 於 2021-10-18 04:44 PM 發表

最後同東鐵合併,深港東線 .,
我計過條數,咁最多都係去到惠州南

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-18 05:11 PM 發表

我計過條數,咁最多都係去到惠州南
坪山站可轉承廈深城際,因為深河汕高鐵將會開建

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]