• 瀏覽: 1,861
  • 回覆: 21
朋友之前經設計公司訂造左一張床, 床尾塊版有玻璃

但安裝完之後先發覺玻璃花左, 開頭以為裂左, 但一面邊有花, 另一邊無花

開頭諗住叫朋友搵間設計公司攪返好佢, 但因為趕入伙, 唔知設計公司要攪幾耐, 所以朋友唔想搵設計公司去攪

但塊玻璃的花有少少界手, 請問有咩方法可以整返滑塊玻璃?

熱賣及精選
幾深?

引用:
原帖由 albacamel 於 2021-10-15 12:55 PM 發表

幾深?
應該都有1mm

因為平時d 玻璃花左係唔會界手, 但佢係界手

正常凸出嚟先會感到𠝹手。

試吓輕輕用刀片刮一刮表面先。

補玻璃要用填充物。

痴啲玻璃膠可唔可以

引用:
原帖由 norman001 於 2021-10-15 12:07 PM 發表

但安裝完之後先發覺玻璃花左, 開頭以為裂左, 但一面邊有花, 另一邊無花

開頭諗住叫朋友搵間設計公司攪返好佢, 但因為趕入伙, 唔知設計公司要攪幾耐, 所以朋友唔想搵設計公司去攪

玻璃硬度好高,就算俾你磨到都會影響透明度

引用:
原帖由 虎門叮噹 於 2021-10-15 01:40 PM 發表

痴啲玻璃膠可唔可以
係wo, 唔記得補玻璃係可以用玻璃膠

記得之前煤氣公司安裝熱水爐, 佢地安裝煙通時要起玻璃窗開孔, 都係整花左少少玻璃, 睇落去好似裂左咁

但師傅用玻璃膠補, 過左好多年都無事

引用:
原帖由 norman001 於 2021-10-15 12:07 PM 發表

通常用磨將佢打滑,同拋光。

引用:
原帖由 norman001 於 2021-10-15 02:01 PM 發表

係wo, 唔記得補玻璃係可以用玻璃膠

記得之前煤氣公司安裝熱水爐, 佢地安裝煙通時要起玻璃窗開孔, 都係整花左少少玻璃, 睇落去好似裂左咁

但師傅用玻璃膠補, 過左好多年都無事
整到唔界手就算啦

引用:
原帖由 kirklam 於 2021-10-15 03:12 PM 發表

整到唔界手就算啦
原來玻璃膠有分中性和酸性

我個情況係一張床,而床尾有玻璃,但d 玻璃花左,我想用玻璃膠補返d 花行,令到唔好界手,同埋唔好裂,咁我應該用中性玻璃膠 定酸性玻璃膠?

買張 120O 砂紙加水磨下就得、再用 3000 砂紙加水拋光

買張 120O 砂紙加水磨下就得、再smilie_7

引用:

買張自己鍾意嘅貼紙,卡通好,球隊logo好,阿仔嘅得意相好,貼住佢,乾手凈腳,又簡單,解決,easy !

引用:
原帖由 superdave 於 2021-10-16 01:00 AM 發表

買張 120O 砂紙加水磨下就得、再用 3000 砂紙加水拋光
請問點解沙紙要加水?加水係想令玻璃無咁易花?

同埋砂紙有橙色和黑色,應該買邊隻色?

引用:
原帖由 norman001 於 2021-10-16 03:12 PM 發表

請問點解沙紙要加水?加水係想令玻璃無咁易花?

同埋砂紙有橙色和黑色,應該買邊隻色?
砂紙唔係睇顏色、背後印有號碼、越大就越幼細。
去五金鋪問下佢哋最幼係幾多。
加水係要靠水帶走磨咗出嚟嘅玻璃及砂紙上的砂。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]