• 瀏覽: 9,876
  • 回覆: 63
  • 追帖: 2
早兩星期去全身檢查,驗埋癌症個d,咁早幾日條頸有舊硬塊,就去睇醫生啦,醫生問我起左幾耐,我話都三個月左右,係呢幾日又大左,咁佢又轉介我去耳鼻喉科,耳鼻喉科問我有無鼻塞,頭痛,聽覺差左,我話有,佢叫我抽組織驗下,佢話我腫塊係咁唾液線,唔係痰火核或者水瘤

咁啱驗血報告個度癌指數個d又無野,我依家係咪唔洗去抽呢,專科佢有錢賺,怕佢係咪都叫我抽

熱賣及精選
引用:
原帖由 仁仁0929 於 2021-10-15 12:13 PM 發表

早兩星期去全身檢查,驗埋癌症個d,咁早幾日條頸有舊硬塊,就去睇醫生啦,醫生問我起左幾耐,我話都三個月左右,係呢幾日又大左,咁佢又轉介我去耳鼻喉科,耳鼻喉科問我有無鼻塞,頭痛,聽覺差左,我話有,佢叫我抽組織驗下,佢話我腫塊係咁唾液線,唔係痰火核或者水瘤

咁啱驗血報告個度癌指數個d又無野,我依家係咪唔洗去抽呢,專科佢有錢賺,怕佢係咪都叫我抽
"咁啱驗血報告個度癌指數個d又無野"
請問驗咗乜嘢癌指數??

引用:
原帖由 heyworld 於 2021-10-15 12:44 PM 發表

"咁啱驗血報告個度癌指數個d又無野"
請問驗咗乜嘢癌指數??
驗左6樣
胃,大腸,(移)臟,鼻咽,肺,前列腺

引用:
原帖由 仁仁0929 於 2021-10-15 12:50 PM 發表

驗左6樣
癌指數唔係你諗到咁準

引用:
原帖由 一頁來了富豪 於 2021-10-15 01:00 PM 發表

癌指數唔係你諗到咁準
咁佢正常應該唔洗抽掛

引用:
原帖由 仁仁0929 於 2021-10-15 01:06 PM 發表

咁佢正常應該唔洗抽掛
私家成日叫你驗晒全身,因為佢話賺多D錢

引用:
原帖由 一頁來了富豪 於 2021-10-15 01:08 PM 發表

我自己本身係驗左身先,驗身報告話癌指數正常,但係頸度既腫塊就啱啱先睇專科,專科話要抽化驗,咁驗身報告話無問題,咁就係諗應該唔洗抽吧

引用:
原帖由 仁仁0929 於 2021-10-15 12:50 PM 發表

驗左6樣
“鼻咽”.....
EVB (DNA) 指數??? EBV IGA 指數 ???
而且 "耳鼻喉科問我有無鼻塞,頭痛,聽覺差左,我話有".......可知原因???
另,頸淋巴腫塊亦有可能是淋巴自己有事引致!!據你自已說此頸塊己存在約3個月,一般發炎會發3個月??

有明顯腫塊,驗下好。

照鼻鏡睇清楚好啲

引用:
原帖由 一頁來了富豪 於 2021-10-15 01:08 PM 發表

私家醫院驗血千九文

引用:
原帖由 仁仁0929 於 2021-10-15 01:10 PM 發表

我自己本身係驗左身先,驗身報告話癌指數正常,但係頸度既腫塊就啱啱先睇專科,專科話要抽化驗,咁驗身報告話無問題,咁就係諗應該唔洗抽吧
當你去睇私家普通科+私家耳鼻喉專科時,應會講自己身體有乜不適吧,同時,有否交驗身報告給 e 生睇??
若有,佢地有乜野反應/建議???

引用:
原帖由 heyworld 於 2021-10-15 01:13 PM 發表

“鼻咽”.....
EVB (DNA) 指數??? EBV IGA 指數 ???
而且 "耳鼻喉科問我有無鼻塞,頭痛,聽覺差左,我話有".......可知原因???
另,頸淋巴腫塊亦有可能是淋巴自己有事引致!!據你自已說此頸塊己存在約3個月,一般發炎會發3個月??
驗血報告鼻咽又無野

引用:
原帖由 heyworld 於 2021-10-15 04:09 PM 發表

當你去睇私家普通科+私家耳鼻喉專科時,應會講自己身體有乜不適吧,同時,有否交驗身報告給 e 生睇??
若有,佢地有乜野反應/建議???
星期一見多次耳鼻喉科,同佢講驗血報告無野,睇下佢2點講先

引用:
原帖由 仁仁0929 於 2021-10-15 12:13 PM 發表

"條頸有舊硬塊,鼻塞,頭痛,聽覺差左" "我話有" -> 呢啲已經係鼻咽癌常見有既病徵。
"驗血報告個度癌指數個d又無野" ->一來你知唔知道係驗血驗左啲乜?驗血既咩範圍;二來,就算你係驗左血既EVB (DNA)指數,指數係零都唔等於你無事。EVB (DNA)指數只係其中一個指標,就算指數係零/低數值,都有機會中獎,鼻咽癌可以由唔同癌細胞引起。

"專科佢有錢賺,怕佢係咪都叫我抽"-> 使多少少錢畀人賺去買個安心? 定慳嗰少少錢,唔好彩中獎唔知,嚴重左又遲左醫?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]