• 瀏覽: 10,620
  • 回覆: 99
  • 追帖: 1
羅致光:
目前應探討長遠發展,具體計畫設計上,
其中一個方向是類以目前公務員退休金,
即可一筆過領取整筆強積金款項中的25%或50%,
餘額按月發放。

熱賣及精選
政府幫助新制公務員…
自制類似長俸嘅退休金!

退休時…有一筆大糧,
又有每月發放嘅長糧!

原本係一筆過,點鳩知分20年比番你,跟住果啲鬥長命,用10年的利息來比番你,即係退休後要拎足30年先唔駛賠,諗到果個賺硬。

拉下excel 就知我講咩

引用:
原帖由 wtf_name 於 2021-10-15 01:48 PM 發表

原本係一筆過,點鳩知分20年比番你,跟住果啲鬥長命,用10年的利息來比番你,即係退休後要拎足30年先唔駛賠,諗到果個賺硬。

香港人壽命…世界第一!

政府都係…為你退休後生活,加多一項保障。

一來唔怕被人…欺騙全部冇曬,
二來可以保證…永遠長食長有!

引用:
原帖由 wtf_name 於 2021-10-15 01:48 PM 發表

等如政府…受你做個"永久"續期嘅長定期!

保證每年每月…派息6.96%喎~

100萬每月派…5,800元。

最怕有大病急要幾十萬手術費

引用:
原帖由 pauluschan 於 2021-10-15 02:11 PM 發表

最怕有大病急要幾十萬手術費
所以退休時…可以先取25%或50%作"大糧"!

就係等你應付…突發需要。

本身一筆過,變分期,變態

引用:
原帖由 乂臣又貝乂 於 2021-10-15 04:36 PM 發表

本身一筆過,變分期,變態
政府幫你...做好退休規劃!

等你可以...自制長糧,保證可以每年每月都有固定生活費。

一同對抗…香港高齡社會嘅問題呀~

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2021-10-15 12:53 PM 發表

政府幫助新制公務員…
自制類似長俸嘅退休金!

退休時…有一筆大糧,
又有每月發放嘅長糧!
你「話」自己長俸架ma...
做咩姐你🤡🤡🤡 上次比人刪左post啦🤡🤡🤡
MPF要每月自己扣人工~ 自己有份供架喎
邊忽同長俸一樣?🤡🤡🤡🤡

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2021-10-15 12:53 PM 發表

政府幫助新制公務員…
自制類似長俸嘅退休金!

退休時…有一筆大糧,
又有每月發放嘅長糧!
勞工及福利局局長羅致光表示,政府剛開始研究如何鼓勵巿民將強積金轉成年金,行政長官早前已澄清不會強制推行,他個人亦認為強制將強積金轉成年金是「天方夜譚」,不可能在香港發生,但在政策探討層面上亦要考慮。

羅致光出席本台節目《千禧年代》時表示,年金計劃在2018年推出,目前應該重新開始探討長遠的發展,其中一個方向是鼓勵市民由強積金轉做年金,一個可能的設計是參考公務員的退休金,指出公務員最多可以取得25%或50%的退休金,不會整筆錢轉過去,一定會有選擇,可以再探討設計。

羅致光提到,政府目標是在今屆政府任期完結前,向新一屆政府提供方向性文件跟進,當中涉及好多考慮,任何不可能在香港發生的情況亦要考慮,亦要探討研究細節。

From RTHK

睇新聞係成篇咁睇既⋯
唔係copy兩句就出個post🤡

dklm

引用:
原帖由 lalalahk 於 2021-10-15 06:55 PM 發表

你「話」自己長俸架ma...
做咩姐你🤡🤡🤡 上次比人刪左post啦🤡🤡🤡
MPF要每月自己扣人工~ 自己有份供架喎
邊忽同長俸一樣?🤡🤡🤡🤡
時光不可以…倒流。

政府同打工仔…自制長糧,退休有一筆25%或50%如長俸制嘅"大糧"!

餘下嘅…每月固定發放,如長俸制嘅"長糧",保證一直有得每月發放。

局長話…類似公務員退休金咁樣喎~

引用:
原帖由 lalalahk 於 2021-10-15 07:01 PM 發表

勞工及福利局局長羅致光表示,政府剛開始研究如何鼓勵巿民將強積金轉成年金,行政長官早前已澄清不會強制推行,他個人亦認為強制將強積金轉成年金是「天方夜譚」,不可能在香港發生,但在政策探討層面上亦要考慮。

羅致光出席本台節目《千禧年代》時表示,年金計劃在2018年推出,目前應該重新開始探討長遠的發展,其中一個方向是鼓勵市民由強積金轉做年金,一個可能的設計是參考公務員的退休金,指出公務員最多可以取得2 ...
重點係…可以一筆取25%或50%先,之後就每個月固定發放一個數目作生活費。

宜家"話"有得…選擇,正如MPF對沖一樣,宜家咪又可以取消!

政府話不會…強制,衹係現屆政府嘅"講法"咋~下屆冇講唔會''自動或強制"喎~

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2021-10-15 07:15 PM 發表

dklm
防止者長…被騙一鋪清,又可以解決人口高齡化,對政府帶來嘅沉重負擔!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]