• 瀏覽: 2,283
  • 回覆: 9
  • 追帖: 2
[隱藏]
鐵索迷城(又名三索徑)是由下城門水塘的主壩起,沿走私嶺東脊由南向北至城門水塘的主壩止,路徑全長2.7公里。所謂「鐵索」,其實是多年以前在下城門峽谷近上游的三段斜坡,工人進行斜坡工程時為方便上落而設置的鐵索鏈,工程後便一直遺留下來或作日後需要時使用,卻意外地成為行山界人士到市郊旅遊的聞名歷險熱點。

沙田區議會與漁護署於2004年合作,將下城門水塘一帶發展成沙田郊遊區,「三索徑」亦展開修葺工程,令之成為較為易走的郊遊徑,在三索徑多處山澗位築建接駁精美的石搭橋,並在三鐵索位置拆除鐵索鏈,加建一道拐彎石梯級,以方便郊遊行山人士上落。三索徑自改善以後,鐵索迷城路便風光不再。

行程影片:
https://youtu.be/G79ql6ONpiA

#鐵索迷城 #三索徑 #沙田郊野徑 #下城門水塘 #城門水塘 #行山 #香港行山 #城門峽 #城門隧道進入香討影片區



熱賣及精選
條山徑都幾陰森😘


引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-10-15 06:59 PM 發表

條山徑都幾陰森😘
而且唔係咁好行。

不過小弟前年試過由城門水塘主壩行下城門水塘北面條路,初步睇地圖,見到o個度有條路落番下城門條車路,於是咪試吓行囉,點知行行吓,先知原來條路根本係條泥路,而且又畀雜草遮蔽,加上當時已經入夜,搞到小弟幾乎被困山頭咁滯,最後要打999求救,消防先至帶到小弟落山。

下次真係唔敢再行o個條路,寧願捱少少唔方便,都要行o個段山徑,起碼有人行。



失手被救😊

對!由城門水塘往下行較好
但都要早出午歸為上算



[隱藏]
謝謝分享, 城門水塘, 行山好去處。


而家仲係咪成山馬騮, d 馬騮成日搶住野,已經興趣大減,連燒烤場都封埋,想搵個地點靜靜地坐低好下似做賊咁。


引用:
原帖由 nudelife0 於 2021-10-17 08:28 AM 發表

而家仲係咪成山馬騮, d 馬騮成日搶住野,已經興趣大減,連燒烤場都封埋,想搵個地點靜靜地坐低好下似做賊咁。
係呀,仲係好多馬騮



提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
謝謝分享


[隱藏]
謝分享


主題標籤 #沙田 #香港
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]