• 瀏覽: 33,432
  • 回覆: 228
  • 追帖: 2
因為我坐得好近會議室,當上司同hr做interview嗰陣我成日都好易偷聽到佢哋講緊啲咩,又會見到應徵者個樣。
今日嚟見工嘅係一位畢業咗成年嘅女仔,應徵助理,話就話係助理但係實際上乜都要做。
原本聽佢哋傾嗰陣都覺得佢合符上司要求,對答都好流暢,但係去到hr問咗佢呢個問題之後就上司就對佢即刻冇晒興趣。

hr:你如果入職之後你希望一年後自己有啲同成就?
女:我希望一年後可以係我坐喺度in人

呢個答案完全踩中咗上司地雷,上司最怕就係啲好高騖遠嘅人,因為之前有個同事做咗半年之後就鬧爆上司話唔賞識佢,做咗半年都唔加佢人工。
自始之後上司就唔係咁鍾意啲大想頭嘅同事。
唔通你今年開始做助理,下年就畀個經理你做咩?

個女仔答完5分鐘之後就離開,其實應該都唔會再見到佢,就算對答幾好但係人品夾唔到上司要求就你叻到曉飛都冇用…
仲要其實個女仔都幾靚女…咁就冇咗個可以有靚女同事嘅機會
係唔係而家啲人見工都係咁好高騖遠?定係佢哋對自己真係太有自信?

熱賣及精選
吹下水咪算囉。

引用:
原帖由 微薯 於 2021-10-15 01:08 PM 發表

因為我坐得好近會議室,當上司同hr做interview嗰陣我成日都好易偷聽到佢哋講緊啲咩,又會見到應徵者個樣。
今日嚟見工嘅係一位畢業咗成年嘅女仔,應徵助理,話就話係助理但係實際上乜都要做。
原本聽佢哋傾嗰陣都覺得佢合符上司要求,對答都好流暢,但係去到hr問咗佢呢個問題之後就上司就對佢即刻冇晒興趣。

hr:你如果入職之後你希望一年後自己有啲同成就?
女:我希望一年後可以係我坐喺度in人 ...
新一代就係咁,話要改變一切,唔係邊有黑暴呢?

可能好有實力,但未知天高地厚!就算心想,也可以答其他答案

只係冇腦啫

有野心都幾好啊!
調轉思考佢坐你個位,咪代表in人個位向更高位置爬升

俾樓主你會點答?

又唔算得好高騖遠嘅,有少少古怪啫。可以in人好巴閉咩?

引用:
原帖由 哈囉忽然羊 於 2021-10-15 01:57 PM 發表

新一代就係咁,話要改變一切,唔係邊有黑暴呢?
她都未答:出年我做了你事頭婆,唔使做。

引用:
原帖由 ke2011 於 2021-10-15 02:36 PM 發表

可能好有實力,但未知天高地厚!就算心想,也可以答其他答案
可能佢衰在太誠實…

引用:
原帖由 半空性感的膠袋 於 2021-10-15 02:53 PM 發表

有野心都幾好啊!
調轉思考佢坐你個位,咪代表in人個位向更高位置爬升
後生女太老實都唔一定係件好事,可以當佢係有上進心又可以話佢大想頭…

引用:
原帖由 win1007 於 2021-10-15 02:54 PM 發表

俾樓主你會點答?
至少唔會咁老實話一年後一坐喺度in人?

HR話來IN果條友無雄心,
只度循序漸進咁升職
,做野一定無責任心
所以唔請WO

引用:
原帖由 微薯 於 2021-10-15 03:30 PM 發表

至少唔會咁老實話一年後一坐喺度in人?

目標一年以內達成以上成就

引用:
原帖由 anson2004 於 2021-10-15 03:38 PM 發表

HR話來IN果條友無雄心,
只度循序漸進咁升職
,做野一定無責任心
所以唔請WO
是旦啦,HR係專為八婆而設嘅工種,全公司無人睇得起

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]