• 瀏覽: 4,082
  • 回覆: 42
冷氣機關制時制內間中會有一下火花, 會唔會有危險? 洗唔洗換?
兩個冷氣機制都有呢個情況
呢兩個都係新制, 兩個月前換左新電箱, 拉左兩條線駁兩個窗口機冷氣, 一個1匹, 一個1.5匹
呢個情況出現左1個月左右

熱賣及精選
引用:
原帖由 unsc 於 2021-10-15 01:36 PM 發表

冷氣機關制時制內間中會有一下火花, 會唔會有危險? 洗唔洗換?
兩個冷氣機制都有呢個情況
呢兩個都係新制, 兩個月前換左新電箱, 拉左兩條線駁兩個窗口機冷氣, 一個1匹, 一個1.5匹
呢個情況出現左1個月左右
叫返裝新制 cf 跟返........似係接觸不良 spark

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-10-15 01:51 PM 發表

叫返裝新制 cf 跟返........似係接觸不良 spark
其實有冇危險?

引用:
原帖由 unsc 於 2021-10-15 02:22 PM 發表

其實有冇危險?
正常大電流斷電時係會有火花的,不過隻掣質素差D火花就多D,
如果熟電,可以加隻電容响個掣度就可以減少。

聽落似係樓主直接用此開關制來關機咁,如果係嘅就大錯特錯。

無錯
電例是要開開制比用家切斷電源甚至緊急關電
電制無發熱無事

換個30A曲架掣搞掂

成個月唔整,好危險呀,火燭就大獲

引用:
原帖由 中國樓神 於 2021-10-15 04:15 PM 發表

換個30A曲架掣搞掂
1 匹,匹半機要用 30a 曲架 ??

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-10-15 02:58 PM 發表

正常大電流斷電時係會有火花的,不過隻掣質素差D火花就多D,
如果熟電,可以加隻電容响個掣度就可以減少。
即係呢個現象係正常?!

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-10-15 03:53 PM 發表

無錯
電例是要開開制比用家切斷電源甚至緊急關電
電制無發熱無事
其實係咪好多冷氣制都係咁, 只不過D人睇唔到唔知?

引用:
原帖由 unsc 於 2021-10-15 08:55 PM 發表

即係呢個現象係正常?!
大火數或掣面唔靚就會咁的,好普遍。

引用:
原帖由 hamchung 於 2021-10-15 03:26 PM 發表

聽落似係樓主直接用此開關制來關機咁,如果係嘅就大錯特錯。
大多用機械式冇搖控既都係咁開關㗎喎

你有冇先關冷氣既開關先關果開關制?大電流直接起動係會有火花,最好先用遙控關機或先關冷氣內部既off,如果都係咁就檢查綫身有冇鬆或隻曲架靚唔靚,一般用隻大a d會既曲架接觸位好d

係機本身制式插蘇制?插蘇制一般承受不了突然大電流湧入的雷孤!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]