• 瀏覽: 1,762
  • 回覆: 14

【輕軌 10 月 20 日起停駛 180 日】
政府今日召開記者會,表示輕軌系統過往常出現列車故障,主要是系統高壓電纜出現問題,政府決定為輕軌系統更換電纜,氹仔線將由 10 月 20 日起停駛 180 日,更換電纜的費用會由列車供應商三菱重工全部承擔。
在停駛期間,車站行人天橋照常開放,輕軌公司亦會繼續運作,並藉此段時段,加強對員工的培訓,而交通事務局亦會適當調整巴士服務,方便市民出行。
另外政府表示,曾考慮在每晚列車收車後進行工程,但由於目前客量低迷,同時在工程上更具效率,因此決定直接停駛進行更換。

廢鐵

熱賣及精選
黑洞🤫

更換電纜的費用會由列車供應商三菱重工全部承擔。

乘客損失邊個付貴

有engine佬計錯數?

會否有港鐵接駁巴士呢?

另外,運房局會否對鐵路公司作出處罰?

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-10-15 09:58 PM 發表

會否有港鐵接駁巴士呢?

另外,運房局會否對鐵路公司作出處罰?
運房局

引用:
原帖由 asd1957 於 2021-10-15 06:12 PM 發表

更換電纜的費用會由列車供應商三菱重工全部承擔。

乘客損失邊個付貴
宜家有幾多人會搭?
不如等到去到北區先開返

澳門輕軌呢個局面同港鐵剩係開南港島線利東-海怡半島咁冇咩分別

唔係大陸野壞,果然無人嘈。

要停180日咁大鑊,試下係S train 出事搞到南港島線停18日,睇下會點

只是預計要180天,實際上未必是180天

好!就179天完事😛

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-10-16 02:07 AM 發表

好!就179天完事😛
今日就去懷念吓呢個世紀工程先

引用:
原帖由 GT0256 於 2021-10-15 10:38 PM 發表

宜家有幾多人會搭?
不如等到去到北區先開返

澳門輕軌呢個局面同港鐵剩係開南港島線利東-海怡半島咁冇咩分別
會唔會間接影響埋其他工程進度?

引用:
原帖由 FunKY 於 2021-10-17 08:47 AM 發表

會唔會間接影響埋其他工程進度?
除非查到有大鑊野要換供應商,或者delay 到2022年底都未搞掂,唔係不影響。

尖鼻咀至白泥捷運
好有澳門輕軌影子

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]