• 瀏覽: 8,211
  • 回覆: 23
見日元創新低即狗衝去兌定啲,臨走多口同店員講 2,000 yen 紙好難搵,搵咗好多年都搵唔到,想要一張儲下都咁難,點知店員話剛收到兩張問我要唔要,即決唔駛諗,仲要個 rate 係 0.0687...

熱賣及精選
引用:
原帖由 senaxxx 於 2021-10-15 05:00 PM 發表

見日元創新低即狗衝去兌定啲,臨走多口同店員講 2,000 yen 紙好難搵,搵咗好多年都搵唔到,想要一張儲下都咁難,點知店員話剛收到兩張問我要唔要,即決唔駛諗,仲要個 rate 係 0.0687...
嘩!你真係好好彩!
連我識得住在東京大阪D日本朋友都話「未見過」。
聽講在沖繩會多D機會見。

樓主就換了4000yen?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 senaxxx 於 2021-10-15 05:00 PM 發表

錢幣舖要3,4百蚊1張. 

2千¥係2000年發行特別版. 當年(2000年)去日本, 係曰本銀行都換唔到.

引用:
原帖由 Hung196108 於 2021-10-15 08:03 PM 發表

嘩!你真係好好彩!
連我識得住在東京大阪D日本朋友都話「未見過」。
聽講在沖繩會多D機會見。
因為市面根本冇乜點流通,都市傳說話有啲日本人直頭唔知有,仲以為係假銀紙...

引用:
原帖由 bbcc520 於 2021-10-15 09:30 PM 發表

樓主就換了4000yen?
再兌左五萬港紙

引用:
原帖由 落漠大灰狼 於 2021-10-17 04:36 AM 發表

錢幣舖要3,4百蚊1張. 
唔係下化...

多年前曾喺 HK Bank 換過一大疊,點知攞到去日本唔係咁通用,
回港後就全數退回銀行,後來才知原來咁罕有,早知留番一兩張留念…

想問邊間銀行匯率正
大行都好貴
少少地想試下換25萬港元

中乜 會比 痕乜,和 乜瘋的價好些少. 

好幾年前喺日本玩時收到一張,見好似冇見過就收埋佢,後尾先知係限量版

使過好多張,所以無乜特別感覺!

尼張2⃣️千円係紀念源氏物語,發行量好小。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]