• 瀏覽: 3,334
  • 回覆: 21
  • 追帖: 1
https://hd.stheadline.com/news/columns/0/20211016/951836/專欄-Executive日記-20年後戲院重臨大埔-街坊唔使再跨區睇戲

近三十年大埔區都沒有電影院,我所住這區終於再度有戲院開幕了。

雖然說電影業早便受到電視丶影碟丶網絡等其他電子媒體挑戰,但以全世界而言票房還是屢創新高的,可香港和日本等地方,人家便常以有其他播片媒體為籍口不去看,也因為很多人寧願只看盜版的。

熱賣及精選
嗰個位好似隔涉咗少少。

引用:
原帖由 得閒看看 於 2021-10-17 06:06 PM 發表

嗰個位好似隔涉咗少少。
視覺音響效果得唔得?
螢幕係咪好細??

引用:
原帖由 Shy 於 2021-10-17 06:38 PM 發表

視覺音響效果得唔得?
螢幕係咪好細??
等有大製作例如星戰先入去試下。

引用:
原帖由 得閒看看 於 2021-10-17 06:06 PM 發表

嗰個位好似隔涉咗少少。
如果住近超級城嗰頭,都叫方便嘅。

住大埔墟就會遠啲

目測人流都唔錯,始終好多人睇戲貪方便,只要你間戲院開喺多人住,嗰頭又冇其他戲院嘅地方,應該都會做得住,就算銀幕細。

引用:
原帖由 一人行 於 2021-10-18 03:12 AM 發表

目測人流都唔錯,始終好多人睇戲貪方便,只要你間戲院開喺多人住,嗰頭又冇其他戲院嘅地方,應該都會做得住,就算銀幕細。
銀幕細我寧願去其他區睇

引用:
原帖由 sinhotang 於 2021-10-18 01:41 PM 發表

銀幕細我寧願去其他區睇
其實大埔出好多區都方便,而家嘅人中意誇區娛樂消費,好多人睇戲已唔集中喺自己屋企附近間戲院,除非你屋企附近嗰間戲院真係好掂。

銀幕細我都接受唔到,好似N年前嘅尖沙咀Gateway或UA沙田,但而家好多新戲院銀幕面積雖然唔大,但曉得用盡間院嘅濶度,視覺上我唔會覺得細,好似MCL粉嶺,英皇娛樂行就係呢類,我個人就接受到。

但以上有啲人都接受唔到,所以真係睇個人要求。大埔嘉禾我冇入場睇過,唔知點。

市場恢復中

得幾行位加細銀幕但票價無平不如去間大D

睇相見到雖然銀幕細
但盡用晒左右空間
加上出入口係後面,唔會有指示牌發晒光影響睇戲
(應點都好過 V Walk 嘉禾)

引用:
原帖由 Bobic 於 2021-10-19 08:47 AM 發表

睇相見到雖然銀幕細
但盡用晒左右空間
加上出入口係後面,唔會有指示牌發晒光影響睇戲
(應點都好過 V Walk 嘉禾)
https://powerup.mingpao.com/wp-content/uploads/2021/10/Golden-Harvest_20211018_04-1024x573.jpg
點都好過荃灣愉景 Cinema City….不過嘉禾大埔個銀幕設計係正方形….如果放映闊銀幕大片可能會收窄上下銀幕位置令到在視覺上又可能會感覺係細番啲 🤔

引用:
原帖由 一人行 於 2021-10-19 01:19 AM 發表

其實大埔出好多區都方便,而家嘅人中意誇區娛樂消費,好多人睇戲已唔集中喺自己屋企附近間戲院,除非你屋企附近嗰間戲院真係好掂。

銀幕細我都接受唔到,好似N年前嘅尖沙咀Gateway或UA沙田,但而家好多新戲院銀幕面積雖然唔大,但曉得用盡間院嘅濶度,視覺上我唔會覺得細,好似MCL粉嶺,英皇娛樂行就係呢類,我個人就接受到。

但以上有啲人都接受唔到,所以真係睇個人要求。大埔嘉禾我冇入場睇過,唔知點。
網上圖片展示銀幕係呈正方形
四個影廳共有 377 個坐位可以
想像到影廳設計應該唔會係好
宏寬如果對影音設置要求唔高
應該係無問題嘅….話晒都起碼
係新戲院又係用 4K 放映點都
好過執返啲舊戲院設置嚟做嘅

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2021-10-19 09:55 AM 發表

點都好過荃灣愉景 Cinema City….不過嘉禾大埔個銀幕設計係正方形….如果放映闊銀幕大片可能會收窄上下銀幕位置令到在視覺上又可能會感覺係細番啲 🤔
用晒左右應該都好觀感嘅
V Walk 嘉禾就係左右有太多太多位(我只睇過其中一間院)
銀幕隔離個出口燈好令人失焦

好似屯門 stage 雖然院細幕唔大
但位舒服都睇得幾 enjoy

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2021-10-19 10:03 AM 發表

網上圖片展示銀幕係呈正方形
四個影廳共有 377 個坐位可以
想像到影廳設計應該唔會係好
宏寬如果對影音設置要求唔高
應該係無問題嘅….話晒都起碼
係新戲院又係用 4K 放映點都
好過執返啲舊戲院設置嚟做嘅

就咁睇相,座位格局係打直長方形,而銀幕位於長方形短嗰邊,呢個設計,後排觀眾會覺得銀幕細。

而家有啲新戲院係打橫長方形,銀幕位於長方形長嗰邊,用盡濶度,座位方面減少行數,但增加每行嘅座位數,咁坐最後排嘅觀眾視覺上就唔會覺得銀幕細,我覺得呢種設計較好。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]