• 瀏覽: 5,993
  • 回覆: 64
  • 追帖: 2
又要駁條線入來。要返亦都應該會少用。但唔用,用開幾十年個電話號碼,就會冇左。

熱賣及精選
仲有冇虛擬固網飛線?

一早已經取消左

用寬頻連電話 ,會平好多!

已經取消咗好幾年

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2021-10-16 09:10 PM 發表

又要駁條線入來。要返亦都應該會少用。但唔用,用開幾十年個電話號碼,就會冇左。
電話係要黎搵人, 唔係搵間屋。
如果家庭成員個個都有手機, 除非你有細路或者要用fax, 否則固網電話真係多餘o既。

以前 (十幾年前) 我屋企都仲有固網電話, 室內無線o個隻, 又要插電, 又阻地方, 其實用起上黎同用手機無分別, 所以後來乾脆取消左。

呢十幾年黎, 一d都無覺得唔方便, 更唔怕會有半夜騷擾電話,
更加唔怕女朋友打電話黎俾老婆聽左

做人真係要斷捨離, 就算你無左個家居電話號碼, 你仲有你個手機號碼, 身分證號碼, 你老公/老婆/男友/女友/屋企人o既生日﹑手機號碼﹑email﹑wechat...... 唔駛話唔捨得。

記得取消左電話號碼之後, 通知親朋好友﹑公司﹑銀行。

引用:
原帖由 KenWstr 於 2021-10-16 11:01 PM 發表

電話係要黎搵人, 唔係搵間屋。
如果家庭成員個個都有手機, 除非你有細路或者要用fax, 否則固網電話真係多餘o既。

以前 (十幾年前) 我屋企都仲有固網電話, 室內無線o個隻, 又要插電, 又阻地方, 其實用起上黎同用手機無分別, 所以後來乾脆取消左。

呢十幾年黎, 一d都無覺得唔方便, 更唔怕會有半夜騷擾電話,
更加唔怕女朋友打電話黎俾老婆聽左

...
都係嘅,斷捨離,不過用屋企電話同人講電話嘅感覺,其實都幾唔同,好似投入啲。

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2021-10-16 11:07 PM 發表

都係嘅,斷捨離,不過用屋企電話同人講電話嘅感覺,其實都幾唔同,好似投入啲。
如果真係好似你講到o甘唔捨得, o甘你就留返個屋企電話啦!

人一世, 總係會做d唔理性o既事, 洗d無必要o既錢, 做d對自己唔住o既事, 就係為左情懷, 就係為左有feel。

幾十蚊一個月電話費, 留住一樣自己覺得有留戀o既o野, 值得o既!

引用:
原帖由 KenWstr 於 2021-10-16 11:18 PM 發表

如果真係好似你講到o甘唔捨得, o甘你就留返個屋企電話啦!

人一世, 總係會做d唔理性o既事, 洗d無必要o既錢, 做d對自己唔住o既事, 就係為左情懷, 就係為左有feel。

幾十蚊一個月電話費, 留住一樣自己覺得有留戀o既o野, 值得o既!
有冇方法用屋企電話那種聽筒,接聽手提來電?如果得都不錯。個號碼主要係在回億中掂一 席位。

睇需要,我就無用十幾年

有手機跟身, 去到邊, 用到邊, 固網電話早已取消咗五年多

不是
可以搬固網電話號碼去新屋
同埋如果簽了合約
中途停止用不知要罰你幾錢佢地叫毀約

如果電話號碼比公司沒收
飛線都用
任何人打來是打不通飛不到線
~

無用

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2021-10-16 10:24 PM 發表

有冇方法用屋企電話那種聽筒,接聽手提來電?如果得都不錯。個號碼主要係在回億中掂一 席位。
國內有出可插Sim座枱電話(聽通)
但香港不知用不用到
加上香港多數改4G5G
我見國貨3G

手機不知有一無掛聽筒
公司電腦用有咪用雙聽筒handfree

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]