• 瀏覽: 25,208
  • 回覆: 388
+5
本主題由 zerickL 於 2021-10-18 07:54 PM 移動
引用:
原帖由 中意聞男人底褲 於 2021-10-18 06:33 PM 發表
租樓個個月數錢俾人, 諗起都肉赤
如果資金作其它的投資所得獲得的收益率及回報率較租金多更多呢?

引用:
原帖由 talldude 於 2021-10-19 02:04 AM 發表

低能,18000邊度可以租到3房?另外,供樓其實係儲錢喺個樓價度,唔係使錢,唔好混為一談。我十二年前買樓,舊年換樓賣咗,賺咗七百幾萬,住十二年免費仲有賺,同事就租足十二年二百幾尺單位,當佢萬三蚊月都使咗百八萬,邊個so?
哩個就係timing 嘰問題囉,買任何的資產都要選擇一個好的timing,咩才是好的timing,好的資產是有個好的收益率及好的資產增值回報率,最低要求起碼是個合理的收益率及增值回報率,2009年是個買資產的絕佳良機,當年選擇賣掉資產的是個笨蛋。

引用:
原帖由 超短迷你裙 於 2021-10-18 11:26 PM 發表

但你講漏一樣野:
短命買樓唔抵呀
由其是一班仇老的YC , 佢地都係短命, 所以仇老遮 , 既然短命不會老 , 當然係租樓化算啦 ,
YC買樓, 供滿後瓜咗 , 層樓又買不走 , 所以點計都係租樓最低 , 又可以經常搬屋換新環境 ,
支持YC租樓 , 正常人買樓, 因為正常人長命 , 會變老野 , 買樓有排住 , 好過租樓
ㄚC一定短命

引用:
原帖由 芒爺奶西 於 2021-10-19 07:31 AM 發表

賣自住,最後咪租番樓

如果樓價跌,請問有冇儲過錢
賣自住之後可以同父母住
樓價跌都要睇係未跌入肉,如果唔上唔落咁點算

引用:
原帖由 66infinity 於 2021-10-19 07:52 AM 發表

哩個就係timing 嘰問題囉,買任何的資產都要選擇一個好的timing,咩才是好的timing,好的資產是有個好的收益率及好的資產增值回報率,最低要求起碼是個合理的收益率及增值回報率,2009年是個買資產的絕佳良機,當年選擇賣掉資產的是個笨蛋。
唔當純投資嚟睇,我供十二年樓嘅錢,就算樓價完全無升,賣咗層樓完全袋返晒,交租係使錢,使咗就無咗,大家都住咗十二年,條數差好遠

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-10-17 01:13 PM 發表
好簡單咁講,如果有首期加份工穩定供得起,點解唔買樓?如果有伴侶就更加好,一人出一半,一齊夾份買組織一個家庭。

租樓,做隻無殼蝸牛好好睇?要睇業主面色做人,個個月花一筆錢交租又儲唔到錢,最重要係冇資產係手,如果要租樓住就不如痴老豆老母住啦。

供樓仲可以激發到人既賺錢動力,有種壓力同時都係動力,身邊好多朋友買左樓而家個人返工勤力左,寧願趁後生捱,訓少啲休息少啲諗辦法賺更多既錢,留番日後年紀大既時候 ...
明知樓價將會跌一半,而家買就真係on9啦

咁即刻租屋住  買唔到棋嘅全部都係低B  有錢買樓就係高B  所以香港只係得兩類人啫

正所謂 有得著拖鞋 邊個想打呔

引用:
原帖由 中秋會表姐 於 2021-10-18 07:42 AM 發表

意思係話,如果樓市向下,自己有500萬比首期,和同時倒可投資收息股,500萬30年都過千萬利息啦,比如買中銀,500萬能買180萬股,每年0.19息,已能收過千萬,唔係話買屋係錯,我自己都有屋有鋪,但其他投資也有比買樓好,除非樓市不停向上
明日,咁有錢都不用買樓,買股票等收錢,正冇得輸呀,多謝必勝方法

好多係買唔起先租

引用:
原帖由 袋中加加速腋下 於 2021-10-20 07:52 AM 發表
好多係買唔起先租
亦都好多買得起而選擇租

引用:
原帖由 comickay 於 2021-10-17 01:29 PM 發表

我有1000萬你幫我計下。
租樓1.8萬有三房,減走管理費實際俾1.5萬。手上1000萬少少地每月收息$10萬。減走2萬租仲有8萬。租樓一年淨袋100萬

買樓先俾500萬首期+100萬雜費裝修,每月又係供1.8萬,另加3000管理費,另加$3000地租。

公平啲樓價唔升又唔跌持續20年,你智商咁高,你話租定買好?
買樓的人,幾乎九成人頭都唔會一開始手頭有一千萬,所以大家都無能力用呢招。

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-10-17 01:13 PM 發表
好簡單咁講,如果有首期加份工穩定供得起,點解唔買樓?如果有伴侶就更加好,一人出一半,一齊夾份買組織一個家庭。

租樓,做隻無殼蝸牛好好睇?要睇業主面色做人,個個月花一筆錢交租又儲唔到錢,最重要係冇資產係手,如果要租樓住就不如痴老豆老母住啦。

供樓仲可以激發到人既賺錢動力,有種壓力同時都係動力,身邊好多朋友買左樓而家個人返工勤力左,寧願趁後生捱,訓少啲休息少啲諗辦法賺更多既錢,留番日後年紀大既時候 ...
基本上,男人娶了老婆就會發達,所以唔需擔憂沒有樓。

不過,政府起咁多樓,

係愛嚟買,代表代高財商?

定愛嚟租,代表低財商?

高財商的人,就會低價買入,高價出租,或者高價出售。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-10-17 04:36 PM 發表
租樓有好多原因,好似我家姐,佢地唔買樓,因為D錢用黎炒股票。買樓萬一唔好彩失業,隨時供唔起要賣,一買一賣花費都唔少,裝修又蝕晒。

我親戚就買一層貴既,租出去,自己再租個舊式單棟樓既單位,差價用黎幫補供樓。
乜佢唔知貴價樓租值比平價樓低咩!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]