• 瀏覽: 25,034
  • 回覆: 388
+5
本主題由 zerickL 於 2021-10-18 07:54 PM 移動
引用:
原帖由 bbq323 於 2021-10-17 02:45 PM 發表

明白既!絕對支持你做好租客!租二十年,樓你幫我供滿了,二十年通漲二至三倍走唔甩,
即是廿年後三房最少二,三千萬!而你個一千萬本到時應該交首期都唔夠,維有再租多廿年幫我供滿多一層啦
20年後3房入門3000萬?你都好理想下。咁理想去買股票一樣變左3000萬

引用:
原帖由 comickay 於 2021-10-17 01:29 PM 發表

我有1000萬你幫我計下。
租樓1.8萬有三房,減走管理費實際俾1.5萬。手上1000萬少少地每月收息$10萬。減走2萬租仲有8萬。租樓一年淨袋100萬

買樓先俾500萬首期+100萬雜費裝修,每月又係供1.8萬,另加3000管理費,另加$3000地租。

公平啲樓價唔升又唔跌持續20年,你智商咁高,你話租定買好?
1000萬年息有10里?

租樓自由,冇束搏

引用:
原帖由 TWSK73 於 2021-10-17 02:20 PM 發表
一個人幾弱智先會出呢啲咁膠嘅post
Ching 你有所不知,呢D叫釣魚post, 正常人有分析力當然一笑置之,但萬中有一個骨格精奇,領悟力非凡既信到十足,佢就得米啦係咪,最重要係出post唔洗成本嘛

引用:
原帖由 comickay 於 2021-10-17 02:49 PM 發表

20年後3房入門3000萬?你都好理想下。咁理想去買股票一樣變左3000萬
股票每十年股災週期,你入場廿年最少中一次,到時分分鐘變成有資格排公屋,做人生勝利組

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-10-17 13:13 發表
好簡單咁講,如果有首期加份工穩定供得起,點解唔買樓?如果有伴侶就更加好,一人出一半,一齊夾份買組織一個家庭。

租樓,做隻無殼蝸牛好好睇?要睇業主面色做人,個個月花一筆錢交租又儲唔到錢,最重要係冇資產係手,如果要租樓住就不如痴老豆老母住啦。

供樓仲可以激發到人既賺錢動力,有種壓力同時都係動力,身邊好多朋友買左樓而家個人返工勤力左,寧願趁後生捱,訓少啲休息少啲諗辦法賺更多既錢,留番日後年紀大既時候 ...
對於我呢啲窮L,買樓一定好過租樓,所以我唔同點解我老闆情願租屋都唔買屋,4百幾萬按金,月租4十幾萬,但佢錢多到full pay一條3千幾萬嘅遊艇無乜反應嗰啲人

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2021-10-17 02:23 PM 發表

如果你手頭上只得三百萬, 咁又應該點做呢?
300萬就去買樓囉,所以個個情況唔同樓主話人低智唔太正確。

一個人嘅智商要有幾低先會蠢到去問人點要租樓住?

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-10-17 01:13 PM 發表
好簡單咁講,如果有首期加份工穩定供得起,點解唔買樓?如果有伴侶就更加好,一人出一半,一齊夾份買組織一個家庭。

租樓,做隻無殼蝸牛好好睇?要睇業主面色做人,個個月花一筆錢交租又儲唔到錢,最重要係冇資產係手,如果要租樓住就不如痴老豆老母住啦。

供樓仲可以激發到人既賺錢動力,有種壓力同時都係動力,身邊好多朋友買左樓而家個人返工勤力左,寧願趁後生捱,訓少啲休息少啲諗辦法賺更多既錢,留番日後年紀大既時候 ...
嘩,你都會咁正常講呢喲?

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-10-17 01:13 PM 發表

樓主痴住老豆老母先至有公屋租住, 係咩智商

引用:

又係呢條six 9.專出扮勁貼!成日C眼作到大一大!

引用:
原帖由 毛毛手 於 2021-10-17 01:44 PM 發表

1000萬每月10萬息,每年120萬,回報要12厘,講真係咪個個和年年都做到?你話每個月3萬都合理少少。
仲有供平過租,冇人叫你夫丕。1000萬樓借8成,仲有800萬可投資,按照閣下的投資智慧,息收可蓋過供款+管理費地租,更加著數。
人工唔夠借唔到800萬囉。。。

下元8運 地產大旺 至2023,下元9運 地產必冧 2024-2044, 將會迎來每年4%嘅慢熊,負資產陸續出現 !

引用:

利害,原來亞媽係女人

引用:
原帖由 comickay 於 2021-10-17 01:29 PM 發表

我有1000萬你幫我計下。
租樓1.8萬有三房,減走管理費實際俾1.5萬。手上1000萬少少地每月收息$10萬。減走2萬租仲有8萬。租樓一年淨袋100萬

買樓先俾500萬首期+100萬雜費裝修,每月又係供1.8萬,另加3000管理費,另加$3000地租。

公平啲樓價唔升又唔跌持續20年,你智商咁高,你話租定買好?
你做咩投資一個月收息有十萬?
我有1000萬 你幫我諗投資組合啦 包贏嗰隻喎

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]