• 瀏覽: 25,202
  • 回覆: 388
+5
本主題由 zerickL 於 2021-10-18 07:54 PM 移動
支持永恆租樓
有人租樓價先有支持

引用:
原帖由 galaxychen 於 2021-10-17 02:50 PM 發表

1000萬年息有10里?
買S&P500平均超過10厘。
樓主用以往數據預視將來,咁S&P500一樣做到。
但如果你話唔係sure win,咁的確有風險,買樓一樣有風險。

大家住緊塊地都係政府租俾市民到2047年. 冇永久業權

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-10-17 01:13 PM 發表
好簡單咁講,如果有首期加份工穩定供得起,點解唔買樓?如果有伴侶就更加好,一人出一半,一齊夾份買組織一個家庭。

租樓,做隻無殼蝸牛好好睇?要睇業主面色做人,個個月花一筆錢交租又儲唔到錢,最重要係冇資產係手,如果要租樓住就不如痴老豆老母住啦。

供樓仲可以激發到人既賺錢動力,有種壓力同時都係動力,身邊好多朋友買左樓而家個人返工勤力左,寧願趁後生捱,訓少啲休息少啲諗辦法賺更多既錢,留番日後年紀大既時候 ...
其實樓只係一件工具,識搵💰一定用呢件工具係租同買之間達到最高利益,所以跟本唔存在租同買,蠢或醒嘅問題

引用:
原帖由 rj168 於 2021-10-17 01:41 PM 發表

師兄買咩用一千萬每月可收十萬息?
我都想知

數我唔識計,但如果當年我冇買樓,我諗而家生活得很慘。而家我有樓,生活無憂。

引用:
原帖由 rj168 於 2021-10-17 01:41 PM 發表

師兄買咩用一千萬每月可收十萬息?
恆大債券

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-10-17 01:13 PM 發表
好簡單咁講,如果有首期加份工穩定供得起,點解唔買樓?如果有伴侶就更加好,一人出一半,一齊夾份買組織一個家庭。

租樓,做隻無殼蝸牛好好睇?要睇業主面色做人,個個月花一筆錢交租又儲唔到錢,最重要係冇資產係手,如果要租樓住就不如痴老豆老母住啦。

供樓仲可以激發到人既賺錢動力,有種壓力同時都係動力,身邊好多朋友買左樓而家個人返工勤力左,寧願趁後生捱,訓少啲休息少啲諗辦法賺更多既錢,留番日後年紀大既時候 ...
我有樓, 但唔明一個人智商有幾低先會蠢到出咁既post

引用:
原帖由 ivanchan1 於 2021-10-17 01:49 PM 發表
一個智商有幾低既人先會開呢個post
響屋企煮個面比$5 , 出街食要$30,出街食果d 弱智?
每個人都有唔同背景唔同需要,佢拎d 首期去做生意賺左十倍又要同你講咩
以後出post 可唔可以思考完先出
如果係咁的話,外面食肆應該執九哂😂😂😂可惜現實係外面食少餐都唔掂

引用:

—個人既智商要有幾低先會卵到買完樓樓價係咁跌

又係樓主個毒L

你都0n 7 9,買得起,邊個想租?

引用:
原帖由 comickay 於 2021-10-17 01:29 PM 發表

我有1000萬你幫我計下。
租樓1.8萬有三房,減走管理費實際俾1.5萬。手上1000萬少少地每月收息$10萬。減走2萬租仲有8萬。租樓一年淨袋100萬

買樓先俾500萬首期+100萬雜費裝修,每月又係供1.8萬,另加3000管理費,另加$3000地租。

公平啲樓價唔升又唔跌持續20年,你智商咁高,你話租定買好?
有1000萬
拎200萬做首期供1000萬樓
月供28k
一年只系供33萬
(你吾系冇70k 月入gua )
其餘800萬去你個乜鬼收息800萬收80萬息一年
每年仲有47萬落袋

試將“住屋單位”以,半山別墅丶工商大廈丶地舖丶甚至土地丶公司…
總有人可以以“樓主呢堆嘢”嘅視角睇嘢
點解得樓主咁on居開帖呢?
因為樓主見得世面少
亦缺乏從他人角度睇嘢嘅能力
最重要係窮
所以要扮“有樓”去目空一切

PS:
係囉,我都唔知幾十萬甚至上百萬去租住房嘅咩人嚟
“蠢”成咁又咁搭水
“肯定”賣白粉

正經回覆樓主:你理得人地啫

供好過租前題系你預間樓升值,如果唔升,而你又有一千萬計,當然系租好啦。。你買佢樓,就系益地產商。佢得你500百。。你放入理財。年收入50萬好多都得。。再租兩萬樓都過得去啦。。一個就系比地產佬,一個就收銀行利息。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]