• 瀏覽: 25,211
  • 回覆: 388
+5
本主題由 zerickL 於 2021-10-18 07:54 PM 移動
引用:
原帖由 comickay 於 2021-10-17 01:29 PM 發表

我有1000萬你幫我計下。
租樓1.8萬有三房,減走管理費實際俾1.5萬。手上1000萬少少地每月收息$10萬。減走2萬租仲有8萬。租樓一年淨袋100萬

買樓先俾500萬首期+100萬雜費裝修,每月又係供1.8萬,另加3000管理費,另加$3000地租。

公平啲樓價唔升又唔跌持續20年,你智商咁高,你話租定買好?
又喺度害人
你有10萬再講
1千萬一年收120萬息
12厘? 買左含大債呀
違約喎! 小心連你最後十萬不保

好友一味精諗樓價會長升唔跌,
其實跌係必然,而且有機會連跌幾年,你再睇下內地既樓,再繼續唱好已經無意思啦
而家租樓比起買樓更好

引用:
原帖由 鴻昇嘉型 於 2021-10-17 04:06 PM 發表

又喺度害人
你有10萬再講
1千萬一年收120萬息
12厘? 買左含大債呀
違約喎! 小心連你最後十萬不保
S&500得唔得先,每年都係10幾%,樓主用過去30年成績反映未來30年,咁你可以買S&丫,實跑贏樓市架(計往績嘅話)

引用:
原帖由 芒爺奶西 於 2021-10-17 01:55 PM 發表

同一層樓租萬2,唔洗交管理費
9成上會供2萬幾,仲未計差租管,交租儲唔到錢 ,咁點解供樓儲到
但係供完層樓係自己喎,當供20年,20年後賺了樓價升值,就算當樓價唔升都有層樓喺度,供完只交差餉地租管理費,但租租廿20年後乜都冇,都要繼續捱貴租喎。不過每個人理財方法及價值觀唔同, 可能有人用首期投資賺好多錢呢,所以冇話邊個啱邊個唔啱。

無本事買私樓的人,又未cheap到住公屋等政府供養,咪租樓住。

引用:
原帖由 sam1681818 於 2021-10-17 04:11 PM 發表

但係供完層樓係自己喎,當供20年,20年後賺了樓價升值,供完只交差餉地租管理費,但租租廿20年後乜都冇,都要繼續捱貴租喎。不過每個人理財方法及價值觀唔同, 可能有人用首期投資賺好多錢呢,所以冇話邊個啱邊個唔啱。
過往表現不代表將來表現
樓價20年後跌淨一半條數又點計

有尐野後生唔做一世都冇得做,身體機能唔容許,趁後生花光光做想做既野係個人選擇,人地一樣可以話你後生用晒尐精力搵錢係蠢。

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2021-10-17 02:21 PM 發表
曱甴話租樓日日賺喎!
曱甴有屋住講到尾咪又係靠佢地口中既廢老支持

引用:
原帖由 comickay 於 2021-10-17 01:29 PM 發表

我有1000萬你幫我計下。
租樓1.8萬有三房,減走管理費實際俾1.5萬。手上1000萬少少地每月收息$10萬。減走2萬租仲有8萬。租樓一年淨袋100萬

買樓先俾500萬首期+100萬雜費裝修,每月又係供1.8萬,另加3000管理費,另加$3000地租。

公平啲樓價唔升又唔跌持續20年,你智商咁高,你話租定買好?
一千個每個月少少地都有十皮回報,咁多多地既話每個月會有幾多錢回報?

引用:
原帖由 芒爺奶西 於 2021-10-17 04:13 PM 發表

過往表現不代表將來表現
樓價20年後跌淨一半條數又點計
真係會咩? 其實自住都唔使理佢升跌,最緊要供完之後唔使再交貴租,到你退休之後繼續交貴租點算?

引用:
原帖由 comickay 於 2021-10-17 03:25 PM 發表

買S&P500平均超過10厘。
樓主用以往數據預視將來,咁S&P500一樣做到。
但如果你話唔係sure win,咁的確有風險,買樓一樣有風險。
如果有10里,點解仲要買樓?你用1000萬買樓,升都唔會有300萬,仲要係等幾年,如過有10里,3年就有300萬

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-10-17 01:13 PM 發表
好簡單咁講,如果有首期加份工穩定供得起,點解唔買樓?如果有伴侶就更加好,一人出一半,一齊夾份買組織一個家庭。

租樓,做隻無殼蝸牛好好睇?要睇業主面色做人,個個月花一筆錢交租又儲唔到錢,最重要係冇資產係手,如果要租樓住就不如痴老豆老母住啦。

供樓仲可以激發到人既賺錢動力,有種壓力同時都係動力,身邊好多朋友買左樓而家個人返工勤力左,寧願趁後生捱,訓少啲休息少啲諗辦法賺更多既錢,留番日後年紀大既時候 ...

呢度已經有三個先決條件啦廢話
1/ 如果有首期
2/ 工作穩定
3/ 一人出一半

好,就當你說樓會跌,十年後跌五成,不過好現實話你知,就算真係跌五成,十年租樓你都幫業主供咗半層,業主實際上是無輸,輸既乃然是你
再者如果樓市都跌五成,做那些股票,基金,都唔方好得去邊

這么老了

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]