• 瀏覽: 25,017
  • 回覆: 10
+5
本主題由 zerickL 於 2021-10-18 07:54 PM 移動
引用:
原帖由 comickay 於 2021-10-17 01:29 PM 發表

我有1000萬你幫我計下。
租樓1.8萬有三房,減走管理費實際俾1.5萬。手上1000萬少少地每月收息$10萬。減走2萬租仲有8萬。租樓一年淨袋100萬

買樓先俾500萬首期+100萬雜費裝修,每月又係供1.8萬,另加3000管理費,另加$3000地租。

公平啲樓價唔升又唔跌持續20年,你智商咁高,你話租定買好?
業主咪個個月攞你萬8去供樓囉,佢比完首期收番十年8年租,如果你講股票賺梗咁無野講,我聽日都會中六合彩

如果15年前我無買樓租到而家呢?邊個on9大家心中有數

引用:
原帖由 comickay 於 2021-10-17 01:29 PM 發表

我有1000萬你幫我計下。
租樓1.8萬有三房,減走管理費實際俾1.5萬。手上1000萬少少地每月收息$10萬。減走2萬租仲有8萬。租樓一年淨袋100萬

買樓先俾500萬首期+100萬雜費裝修,每月又係供1.8萬,另加3000管理費,另加$3000地租。

公平啲樓價唔升又唔跌持續20年,你智商咁高,你話租定買好?
有咩樓平過廿年前?比喻唔係好掂樓價租金事實上都升,廿年你避到幾多個股災同樓市既升幅呢?租到十年你都所剩無己😅

引用:
原帖由 水落石出2016 於 2021-10-17 05:33 PM 發表

租樓自己住,業主租咗層樓出去瞓邊,條數又唔駛計。
你唔比業主同呀媽住?

引用:
原帖由 最後遺願 於 2021-10-17 05:36 PM 發表
有公屋既話
當你三千一個月,100歲命,租到死先360萬
仲未計免租一個月果d
而且我租緊果到四百呎先千九蚊,以前千三蚊
仲要有房署幫你維修果d
你慢慢做樓奴啦,d錢比地產賺,我不如自己開心下唔好?
咁你入地產版睇黎做乜?繼續精彩人生吧

引用:
原帖由 豬頭BB 於 2021-10-17 06:25 PM 發表

同一份工,同一份積蓄,又係供樓會供到又草到$,但租樓無$草又洗曬d$的白痴理論
我而家供7千個月,同類理單位租緊萬七,我唔知你白痴定on9😂

引用:
原帖由 負資產BBQ1 於 2021-10-17 07:00 PM 發表
租公屋,千幾一個月,吹咩?
掛公屋同買樓既難度差唔多

引用:
原帖由 芒爺奶西 於 2021-10-17 10:03 PM 發表

8百萬樓我畀左九成首期呀!供2千幾一個月,出面租緊16500呀!
你比左9成首期咁X9😂😂我15年前比左5萬蚊首期咋,之後換左兩次樓都既首期都係賺番黎的🤣🤣

引用:
原帖由 小小荀盤 於 2021-10-17 10:08 PM 發表
好多AA係度搵食
係AA都吹淡個市鋤業主啦⋯⋯始終買家多過賣盤😅

引用:
原帖由 豬頭BB 於 2021-10-17 10:14 PM 發表

你on9架,唔講欠銀行幾多錢有點7證明,又唔L講幾時買,點7比較呀67
邊個話要比較呢?X9😂😂唔好幻想當自己岩啦師兄⋯⋯淡左咁多年既你點環境心照啦!股票咁易贏香港無窮人,面對現實啦香港人

引用:
原帖由 豬頭BB 於 2021-10-17 10:14 PM 發表

你on9架,唔講欠銀行幾多錢有點7證明,又唔L講幾時買,點7比較呀67
錯左咁多年仲好意思出聲換番個ac先講

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]