• 瀏覽: 25,201
  • 回覆: 12
+5
本主題由 zerickL 於 2021-10-18 07:54 PM 移動
引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-10-17 01:13 PM 發表
好簡單咁講,如果有首期加份工穩定供得起,點解唔買樓?如果有伴侶就更加好,一人出一半,一齊夾份買組織一個家庭。

租樓,做隻無殼蝸牛好好睇?要睇業主面色做人,個個月花一筆錢交租又儲唔到錢,最重要係冇資產係手,如果要租樓住就不如痴老豆老母住啦。

供樓仲可以激發到人既賺錢動力,有種壓力同時都係動力,身邊好多朋友買左樓而家個人返工勤力左,寧願趁後生捱,訓少啲休息少啲諗辦法賺更多既錢,留番日後年紀大既時候 ...
我有1000萬你幫我計下。
租樓1.8萬有三房,減走管理費實際俾1.5萬。手上1000萬少少地每月收息$10萬。減走2萬租仲有8萬。租樓一年淨袋100萬

買樓先俾500萬首期+100萬雜費裝修,每月又係供1.8萬,另加3000管理費,另加$3000地租。

公平啲樓價唔升又唔跌持續20年,你智商咁高,你話租定買好?

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-10-17 02:45 PM 發表

明白既!絕對支持你做好租客!租二十年,樓你幫我供滿了,二十年通漲二至三倍走唔甩,
即是廿年後三房最少二,三千萬!而你個一千萬本到時應該交首期都唔夠,維有再租多廿年幫我供滿多一層啦
20年後3房入門3000萬?你都好理想下。咁理想去買股票一樣變左3000萬

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2021-10-17 02:23 PM 發表

如果你手頭上只得三百萬, 咁又應該點做呢?
300萬就去買樓囉,所以個個情況唔同樓主話人低智唔太正確。

引用:
原帖由 毛毛手 於 2021-10-17 01:44 PM 發表

1000萬每月10萬息,每年120萬,回報要12厘,講真係咪個個和年年都做到?你話每個月3萬都合理少少。
仲有供平過租,冇人叫你夫丕。1000萬樓借8成,仲有800萬可投資,按照閣下的投資智慧,息收可蓋過供款+管理費地租,更加著數。
人工唔夠借唔到800萬囉。。。

引用:
原帖由 galaxychen 於 2021-10-17 02:50 PM 發表

1000萬年息有10里?
買S&P500平均超過10厘。
樓主用以往數據預視將來,咁S&P500一樣做到。
但如果你話唔係sure win,咁的確有風險,買樓一樣有風險。

引用:
原帖由 鴻昇嘉型 於 2021-10-17 04:06 PM 發表

又喺度害人
你有10萬再講
1千萬一年收120萬息
12厘? 買左含大債呀
違約喎! 小心連你最後十萬不保
S&500得唔得先,每年都係10幾%,樓主用過去30年成績反映未來30年,咁你可以買S&丫,實跑贏樓市架(計往績嘅話)

引用:
原帖由 寒冬巨大的牛 於 2021-10-17 04:40 PM 發表

1000萬年息有120萬?無知仲要講大話!點形容你好呢?
你係咪未做過產品收息?當你有780萬時,銀行就肯借借錢你買AA級嘅債。
你可以1000萬借大4000萬去收6%息。

即係以1000萬計就收到20%

當然都係有風險,但你一刀切話無可能10厘以上,顯得你都一樣無知。

引用:
原帖由 rj168 於 2021-10-17 05:05 PM 發表

應該冇可能,我都是投行客戶,現時直債的LTV最多做到60%,即自己出本金4百萬,抵押後銀行最多借6百萬比你(即可以投資金額為一千萬)。應該冇乜直債做到LTV80%,一千萬冇可能借4千萬比你。

另外,AA級的債券現時只有兩厘左右,我指的是yield to maturity (YTM),我之前買落的長建和新世界, YTM都係3厘中至尾,Two A rating 怎可能有6厘?

槓桿買債我都有玩, ...
點解我三年前個美債都有5厘,歐洲收益債係5.5厘,計埋槓桿有20厘。問題係呢排個價跌到收左嘅息差唔多化灰

引用:
原帖由 rj168 於 2021-10-17 05:36 PM 發表

如果師兄是指美國國債,3年前都唔會有5厘
如果你是指債卷基金,3年前比到5厘息的應該是平均BBB的投資級別的債基。
歐債即不嬲都再低少少。
而且,好多基金派息都要在本金中扣起部份才夠派。
利申:樓債股票都有投資
師兄你都幾明白事理,唔似樓主咁一黎就話人無知。咁如你咁講,一啲BBB,一啲AAA,成個組合有5%難唔難先?

1000萬樓要俾500首期
vs
1000萬收5%交租

我睇唔出點解一定要買囉。。。

引用:
原帖由 toman118 於 2021-10-17 07:15 PM 發表

笑死人,1000萬每年閒閒地收息120萬。
算喇唔好講到收息咁複雜。
有1000萬係手,是但拎去買啲基金,10年後成條數拎去Full Paid。定今日俾500萬首期去馬供30年。點做好?

引用:
原帖由 忘了密碼的人 於 2021-10-17 08:15 PM 發表

首先請解釋一下點解會有一千萬現金喺手?
賣左樓,屋企留低,撞手神買左700,撞手神買左比特幣,好多唔同嘅人發生左唔同嘅事而得到意外之財。好難一句講晒佢哋唔買樓就弱智囉。

引用:
原帖由 scotlanddebrave 於 2021-10-18 04:30 AM 發表

租租最叻就係假設。
假設啲樓唔會升只有跌。
假設100萬投資回報每個月1萬(ps咁啲車位唔會有人買啦)。
假設自己係股神。
假設自己係天才。
假設自己嘅投資0%風險,人哋買樓就100%風險。
假設自己投資一定賺。
假設人哋要交管理費,自己唔使交管理費,所以啲管理費自動消失咗。
每日活喺自己個假設世界度變埋神。
天才
咁你咪唔好假設囉,$750蚊時去gogo騰訊,$320時去gogo阿里巴巴,見高追高衝入場囉天才

引用:
原帖由 scotlanddebrave 於 2021-10-18 08:21 AM 發表

租租最中意假設樓價已到頂,假設咗10年仲假設緊,所以應該都唔會買樓。咁啲錢呢幾年係咪gogo哂去騰訊同巴巴度
你咁講10年前gogo左去騰訊度都有10倍升幅丫。仲勁過買樓喇下麻。。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]