• 瀏覽: 24,607
  • 回覆: 387
本主題由 zerickL 於 2021-10-18 07:54 PM 移動
好簡單咁講,如果有首期加份工穩定供得起,點解唔買樓?如果有伴侶就更加好,一人出一半,一齊夾份買組織一個家庭。

租樓,做隻無殼蝸牛好好睇?要睇業主面色做人,個個月花一筆錢交租又儲唔到錢,最重要係冇資產係手,如果要租樓住就不如痴老豆老母住啦。

供樓仲可以激發到人既賺錢動力,有種壓力同時都係動力,身邊好多朋友買左樓而家個人返工勤力左,寧願趁後生捱,訓少啲休息少啲諗辦法賺更多既錢,留番日後年紀大既時候慢慢收成。

熱賣及精選
大智若愚! 支持租樓!

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-10-17 01:13 PM 發表

好簡單咁講,如果有首期加份工穩定供得起,點解唔買樓?如果有伴侶就更加好,一人出一半,一齊夾份買組織一個家庭。

租樓,做隻無殼蝸牛好好睇?要睇業主面色做人,個個月花一筆錢交租又儲唔到錢,最重要係冇資產係手,如果要租樓住就不如痴老豆老母住啦。

供樓仲可以激發到人既賺錢動力,有種壓力同時都係動力,身邊好多朋友買左樓而家個人返工勤力左,寧願趁後生捱,訓少啲休息少啲諗辦法賺更多既錢,留番日後年紀大既時候 ...
我有1000萬你幫我計下。
租樓1.8萬有三房,減走管理費實際俾1.5萬。手上1000萬少少地每月收息$10萬。減走2萬租仲有8萬。租樓一年淨袋100萬

買樓先俾500萬首期+100萬雜費裝修,每月又係供1.8萬,另加3000管理費,另加$3000地租。

公平啲樓價唔升又唔跌持續20年,你智商咁高,你話租定買好?

"誰明淡淡心" (曲:誰明淡子心/詞:香討師兄們)

可以買的話、不會租
要過去邊境先租到我怕孤獨!
通街經紀我遇上 沒法推搪糾結這一刻 怎可結束

可以買的話不退縮
可以借到錢哪怕追逐
可惜每次似就快下跌
沒法使我感覺我終於 又變x轆

聽說加息將至 租樓等跌仆
實在沒法擔起再加租約
在這夜我又再度飄泊  美息歸零,請勿繼續!
請你沽出一切相信QE是結局

聽說太理想的樓(紐音)價總不可接觸
我確妄想加息樓跌 但個個笑我x轆
聽說太理想的租約都不可接觸
我再去搵二手樓減價但個個又笑我x轆, x轆........

引用:
原帖由 comickay 於 2021-10-17 01:29 PM 發表

租樓1.8萬有三房,減走管理費實際俾1.5萬。手上1000萬少少地每月收息$10萬。減走2萬租仲有8萬。租樓一年淨袋100萬

買樓先俾500萬首期+100萬雜費裝修,每月又係供1.8萬,另加3000管理費,另加$3000地租。

師兄買咩用一千萬每月可收十萬息?

引用:
原帖由 comickay 於 2021-10-17 13:29 發表

1000萬每月10萬息,每年120萬,回報要12厘,講真係咪個個和年年都做到?你話每個月3萬都合理少少。
仲有供平過租,冇人叫你夫丕。1000萬樓借8成,仲有800萬可投資,按照閣下的投資智慧,息收可蓋過供款+管理費地租,更加著數。

一個智商有幾低既人先會開呢個post
響屋企煮個面比$5 , 出街食要$30,出街食果d 弱智?
每個人都有唔同背景唔同需要,佢拎d 首期去做生意賺左十倍又要同你講咩
以後出post 可唔可以思考完先出

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-10-17 01:13 PM 發表

供樓仲可以激發到人既賺錢動力,有種壓力同時都係動力,身邊好多朋友買左樓而家個人返工勤力左,寧願趁後生捱,訓少啲休息少啲諗辦法賺更多既錢,留番日後年紀大既時候 ...
同一層樓租萬2,唔洗交管理費
9成上會供2萬幾,仲未計差租管,交租儲唔到錢 ,咁點解供樓儲到

引用:
原帖由 ivanchan1 於 2021-10-17 01:49 PM 發表

一個智商有幾低既人先會開呢個post
響屋企煮個面比$5 , 出街食要$30,出街食果d 弱智?
每個人都有唔同背景唔同需要,佢拎d 首期去做生意賺左十倍又要同你講咩
以後出post 可唔可以思考完先出
師兄,笑下便算了,何必認真。

goldman sachs expat package 80000月薪包 housing 4萬比你租樓。 中環中心樓下大把呢D人,個個都租樓嘅。。。
你智商應該低D。
呢個月開到單未啊天才?冇人租你食風邊有佣?又去商場洗馬桶? 

引用:
原帖由 comickay 於 2021-10-17 01:29 PM 發表

仲有供樓利息,1000萬樓5成首期,供30年,利息共210萬,,另外加印花稅及長年差餉,樓價升2成半以上就賺,樓市打和或下跌就奶嘢

而家買樓智商就低
中央指導價一出
香港又冇住屋需求
香港根本係炒家樂園

引用:

業主咪個個月攞你萬8去供樓囉,佢比完首期收番十年8年租,如果你講股票賺梗咁無野講,我聽日都會中六合彩

如果15年前我無買樓租到而家呢?邊個on9大家心中有數

如果沒有首期,工作穩定,可以租

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]