• 瀏覽: 1,648
  • 回覆: 15
推介一個幾好的網站

https://kknews.cc/zh-hk/news/gz5vprl.html

熱賣及精選
引用:
原帖由 仙劍奇俠傳(七) 於 2021-10-17 02:59 PM 發表

推介一個幾好的網站

https://kknews.cc/zh-hk/news/gz5vprl.html
咁似斗數細星

引用:
原帖由 仙劍奇俠傳(七) 於 2021-10-17 02:59 PM 發表

推介一個幾好的網站

引用:
原帖由 水佬發現水彬 於 2021-10-17 03:37 PM 發表

咁似斗數細星
呢個唔知。

引用:
原帖由 我愛地風升 於 2021-10-17 05:30 PM 發表

佢生肖(馬 2014、羊 2015)既位置調轉咗。羊用左馬既神煞;馬用左羊既神煞

引用:
原帖由 仙劍奇俠傳(七) 於 2021-10-17 05:34 PM 發表

呢個唔知。
呢D神煞七政四餘都見過、有冇relationship 唔知、我只係識少少。

附件

20211017_e82782177721298bc231n1Rq3JlzT5PF.jpg(76.49 KB)

2021-10-17 08:01 PM

六壬都有一些天將名字與神煞同名字

引用:
原帖由 andoromedia 於 2021-10-17 05:47 PM 發表

呢D神煞七政四餘都見過、有冇relationship 唔知、我只係識少少。
A 兄這幅圖,讓我感覺現在斗數從古代的果老星宗、七政四餘等占星術,一步一步去蕪存菁,取其精髓,演化成今天大家熟悉的紫微斗數。

引用:
原帖由 andoromedia 於 2021-10-17 05:47 PM 發表

我只是知道有這些神煞名稱。

看到清朝甲遁古籍,也有不少神煞(年月日時)天德、金匱、明堂黃道、喜神...

引用:
原帖由 Geohobbist 於 2021-10-18 10:15 PM 發表

看到清朝甲遁古籍,也有不少神煞(年月日時)天德、金匱、明堂黃道、喜神...
歡迎G兄回歸
個清代星平合參命例、發現一D得意神煞
已宮/財宮有帝旺、雙女、太陽...
未宮/相宮有太陰、巨蟹...

引用:
原帖由 andoromedia 於 2021-10-19 07:54 PM 發表

歡迎G兄回歸
個清代星平合參命例、發現一D得意神煞
已宮/財宮有帝旺、雙女、太陽...
未宮/相宮有太陰、巨蟹...
這些眾多神煞,會否跟占星有關?即係實星?

《果老星宗》
宮分所屬
子土寶瓶齊青位,丑土磨羯越揚州,寅木人馬燕幽地,卯火天蠍宋豫求,
辰金天秤鄭兗分,巳水雙女楚荊丘,午日三河週獅子,未月巨蟹秦雍留,
申水益魏陰陽位,酉金趙冀是金牛,戌火白羊魯徐郡,亥木雙魚衛豳收。

所以唐代已有西洋十二宮名、反而現代七政排盤moira冇寶瓶、磨羯...

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]