• 瀏覽: 8,588
  • 回覆: 167
  • 追帖: 1
本主題由 miss5 於 2021-10-17 08:02 PM 移動
行政長官林鄭月娥,出席一個慈善跑活動致辭時表示,社會福利經常開支預算由2017/18年度的653億元,上升至約1057億元,升幅達62%,已超越教育的經常開支,成為政府開支最龐大的政策範疇,足見本屆政府對扶貧工作的重視。

林鄭月娥亦稱,新一份《施政報告》除了提出扶貧政策外,亦為香港勾劃未來。她指出,本港在經歷過去兩年的嚴峻挑戰,中央亦實施《港區國安法》及完善選舉制度,認為現時是一個砥礪前行、謀劃未來的時候。

可能又要加稅了

熱賣及精選
引用:
原帖由 財務自由人1998 於 2021-10-17 04:26 PM 發表

行政長官林鄭月娥,出席一個慈善跑活動致辭時表示,社會福利經常開支預算由2017/18年度的653億元,上升至約1057億元,升幅達62%,已超越教育的經常開支,成為政府開支最龐大的政策範疇,足見本屆政府對扶貧工作的重視。

林鄭月娥亦稱,新一份《施政報告》除了提出扶貧政策外,亦為香港勾劃未來。她指出,本港在經歷過去兩年的嚴峻挑戰,中央亦實施《港區國安法》及完善選舉制度,認為現時是一個砥礪前行、 ...
你份糧支先係最大負累

Mola

cut人工, cut綜援,加醫療費啦

仆街。 不停比大陸人攞綜援唔撚駛做每月大筆錢。 又整鬼咁多地盆收現金工比新移民的正苦鍾敢問香港打工仔要錢?

你地班官今日共左富未呀,搞埋晒個推天價唔等洗既野觀塘音樂噴泉又唔見你講負累

引用:
原帖由 超級酒鬼 於 2021-10-17 04:50 PM 發表

仆街。 不停比大陸人攞綜援唔撚駛做每月大筆錢。 又整鬼咁多地盆收現金工比新移民的正苦鍾敢問香港打工仔要錢?
班冚家產要共香港人富呀嗎,香港人得個死做爛做,整埋d明大大魚要20年時間起到2047咁不如直接上深圳買樓好過拉,有冇腦架政府班人

引用:
原帖由 財務自由人1998 於 2021-10-17 04:26 PM 發表

林鄭月娥亦稱,新一份《施政報告》除了提出扶貧政策外,亦為香港勾劃未來。她指出,本港在經歷過去兩年的嚴峻挑戰,中央亦實施《港區國安法》及完善選舉制度,認為現時是一個砥礪前行、 ...
公墓完 係最大負累

Cut社工及社福機構,成班社會吸血鬼

邊度都係福利越多人越懶架啦,最好加多d綜媛,我都唔做野喇

引用:
原帖由 虎影俠 於 2021-10-17 04:52 PM 發表

班冚家產要共香港人富呀嗎,香港人得個死做爛做,整埋d明大大魚要20年時間起到2047咁不如直接上深圳買樓好過拉,有冇腦架政府班人
政府班人老細係邊個? 只係聽老細去做野。 老細要大陸人愈黎愈有。香港人愈黎愈慘。 只因大陸人以前慘過。 到有一日要全部中國人慘時都平均返。唔會大陸人特別不滿正苦

養埋班垃圾

咁咪cu 大陸綜援囉

引用:
原帖由 超級酒鬼 於 2021-10-17 04:50 PM 發表

ching 講得啱, 大把呃公屋既公屋L, 識得1個3X歲男人,  做地盤收現金, 佢成日話自己月入4萬, 拖住阿媽排左6年就有間公屋, 大陸仲有兩層樓收租, 房屋署做D咩? 竟然check 唔到? 佢仲有個百萬股票, 如果申報現金收入或者冇做野, 政府係咪要呢D人做一星期做3至4日義工呢? 依家老人院決人, 去幫下手都好呀...

拎左公屋福利就必有義務奉獻, 仲有6年前未夠30歲就學識排公屋, 成日唔夠公屋就係敢解囉... 呢群呃公屋L至少有一半人....

太多公屋

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]