• 瀏覽: 4,692
  • 回覆: 63
  • 追帖: 1
想問一下,我有買家居保,而家全屋比屎水浸左一次,因為我家具都係渡身訂做,機本上全部浸哂,因為聽d人話公正行上黎睇,話冇浸爛冇得賠,而家表面睇倒果d位已經落左勁多消毒藥水清洗左一次,但係我唔拆d櫃同床,冇可能清潔倒櫃底,床底,想問一般家居保會包我換番d傢具嗎?真係好擔心,幾日訓唔著,有冇師兄姐知道多數賠唔賠,萬分感謝解答

熱賣及精選
收齊錢要幾耐如果5耐等收晒先洗

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-10-17 06:56 PM 發表

收齊錢要幾耐如果5耐等收晒先洗
磚家,你講左 = 冇講

你請人返泥拆,做份報價單亦可,亦可向公正行要求拆卸及重裝的費用

引用:
原帖由 再孔明世 於 2021-10-17 06:46 PM 發表

想問一下,我有買家居保,而家全屋比屎水浸左一次,因為我家具都係渡身訂做,機本上全部浸哂,因為聽d人話公正行上黎睇,話冇浸爛冇得賠,而家表面睇倒果d位已經落左勁多消毒藥水清洗左一次,但係我唔拆d櫃同床,冇可能清潔倒櫃底,床底,想問一般家居保會包我換番d傢具嗎?真係好擔心,幾日訓唔著,有冇師兄姐知道多數賠唔賠,萬分感謝解答
先打電話報保險
佢應該會教你點做

另外影相 拍片 報大廈管理處

一定要全拆重做,我就唔會日日聞住d屎味

提示: 違規內容已被屏蔽
公証行上黎睇完,同我講要有心理準備,唔會計total lost,我問佢d傢俬全部度身訂做,唔拆點清理櫃底,佢話只能計部分損失,走黎同我打個比喻話如果撞車撞爛左車頭燈,唔會賠架新車比你,果刻我勁無耐,本身我有小朋友都已經好注重家居清潔,更何況而家疫情期間,全屋比糞水浸過,當日已經即時般走,如果佢真係只批出部分損失,我可以點做……

引用:
原帖由 再孔明世 於 2021-10-28 07:37 AM 發表

公証行上黎睇完,同我講要有心理準備,唔會計total lost,我問佢d傢俬全部度身訂做,唔拆點清理櫃底,佢話只能計部分損失,走黎同我打個比喻話如果撞車撞爛左車頭燈,唔會賠架新車比你,果刻我勁無耐,本身我有小朋友都已經好注重家居清潔,更何況而家疫情期間,全屋比糞水浸過,當日已經即時般走,如果佢真係只批出部分損失,我可以點做……
冇偈,仲要計埋折舊,一定唔足。

引用:
原帖由 再孔明世 於 2021-10-28 07:37 AM 發表

你自己有家居保?

但你仲可以向業主立案法團索償。若果是公家喉引致倒灌。

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-10-28 06:29 PM 發表

你自己有家居保?

但你仲可以向業主立案法團索償。若果是公家喉引致倒灌。
我有買家居喉,今次事件係公家喉引起,但我對要求管理處賠償不予寄望,因為一定要我又攪一堆文件野,而家攪緊保險已經非常煩.....

引用:
原帖由 再孔明世 於 2021-10-29 06:52 AM 發表

我有買家居喉,今次事件係公家喉引起,但我對要求管理處賠償不予寄望,因為一定要我又攪一堆文件野,而家攪緊保險已經非常煩.....
係會煩

但可以取回十幾萬或以上
你自己去衡量值不值得
金額若為75000以上 可找律師處理

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-10-29 07:57 AM 發表

係會煩

但可以取回十幾萬或以上
你自己去衡量值不值得
金額若為75000以上 可找律師處理
claim完保險仲可以claim番管理處嗎?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]