• 瀏覽: 4,878
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1
其實現時紅樂道、紅鸞道、紅磡碼頭、機利士南道有大把位置起兩個月台,再起行人隧道到黃埔號郵輪.

現時勁浪費時間叫人在何文田下車再等下一班去其埔列車,何文田落客後要等一段時間才開車.

等下一班列車時間 仲 耐過坐車去黃埔時間

紅樂道、紅鸞道、機利士南道大把位可以起到兩個月台 再駁行人隧道去黃埔號.

最好開特急免轉列車,好似日本咁

1.初期地鐵通車時:中環- 金鐘-尖沙咀-佐敦-油麻地-旺角-太子-石硤尾-樂富-九龍塘-黃大仙-鑽石山-彩虹-九龍灣-牛頭角-觀塘-藍田-鰂魚涌-北角
2. 黃埔-何文田-油麻地-旺角-太子-石硤尾-樂富-九龍塘-黃大仙-鑽石山-彩虹-九龍灣-牛頭角-觀塘-藍田-油塘-調景嶺-將軍澳-康城

咁樣仲有效率過現時安排,唔知大家點睇呢?

附件

FB8706E6-0A77-428C-9426-68802B74D130.jpeg(54.65 KB)

2021-10-17 09:14 PM

熱賣及精選
想起條行人隧道來往紅磡站 黃埔花園啊😹

其實以前提過黃埔起輕鐵去接駁紅磡站,最後被ban

咁黃埔地理問題無可能起到雙軌,要掉頭係得何文田站先做到,怨得邊個?難道炸咗黃埔花園嗎?

引用:
原帖由 S兄 於 2021-10-17 09:14 PM 發表

其實現時紅樂道、紅鸞道、紅磡碼頭、機利士南道有大把位置起兩個月台,再起行人隧道到黃埔號郵輪.

現時勁浪費時間叫人在何文田下車再等下一班去其埔列車,何文田落客後要等一段時間才開車.

紅樂道、紅鸞道、機利士南道大把位可以起到兩個月台 再駁行人隧道去黃埔號.

1.初期地鐵通車時:中環- 金 ...
因經plan過黃埔站跟土瓜灣站一樣起雙層疊式月台
並預留位延伸過海
不過最後無採納果個方案
可能考慮到波口位距離月台遠會跟制左最密班次

本身黃埔站有兩個選址,第一個就係宜家嘅黃埔站,另一個就喺戴亞街,最後大家揀咗前者
而C、D出口都係因應地區意見由獨立出口改為內嵌喺商場入面

引用:
原帖由 S兄 於 17/10/2021 21:14 發表

1.初期地鐵通車時:中環- 金 ...
東鐵都有短途班次叫人轉下一班車啦,人地都未嘈,唔覺有咩問題
更何況,其他城市嘅鐵路都有常規嘅區間車都係咁啦
觀塘綫班次咁密,算係咁啦

引用:
原帖由 太陽伊貝 於 2021-10-18 11:22 AM 發表

東鐵都有短途班次叫人轉下一班車啦,人地都未嘈,唔覺有咩問題
更何況,其他城市嘅鐵路都有常規嘅區間車都係咁啦
觀塘綫班次咁密,算係咁啦
東涌線都係

搬去紅磡碼頭會成條黃埔延線大改設計,被改後油麻地至何文田走線需要避開伊莉沙伯醫院樁柱,急彎急過宜家

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-10-17 09:31 PM 發表

想起條行人隧道來往紅磡站 黃埔花園啊😹
好耐之前問過區議員佢話黃埔居民一定反對,連黃埔新村落月台整非收費區通往黃埔都反對

引用:
原帖由 kachungho 於 2021-10-18 12:15 AM 發表

本身黃埔站有兩個選址,第一個就係宜家嘅黃埔站,另一個就喺戴亞街,最後大家揀咗前者
而C、D出口都係因應地區意見由獨立出口改為內嵌喺商場入面
都話戴亞街方案比較好啦
方便延長去炮台山油街、電氣道交界做總站
預留銅鑼灣北做調頭做最終永久總站

黃埔居民話要地鐵好耐,依家有左地鐵仲有咩資格嘈?

咁咪取消何文田特車囉,不過到時觀塘線得番3.6分鐘一班車,睇下樓主你會唔會被人插到上天花板
你話要改黃埔站都係一樣,龜鐵話咁改要多幾個100億,你隨時會被人插埋上外太空添

引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-10-17 22:29 發表

咁黃埔地理問題無可能起到雙軌,要掉頭係得何文田站先做到,怨得邊個?難道炸咗黃埔花園嗎?
但可以學北角 / 天后咁上下雙層月台

(但而家係觀塘線盡頭,咁樣冇意義。不如何文田 / 黃埔各半班次仲好

若延長過海至港島,上下層就有用

唔知有冇預留呢?)

引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-10-17 22:29 發表

黃埔輕軌?絕對垃圾!

梗係而家港鐵重鐵直通方案好!最方便大眾!

引用:
原帖由 GT0256 於 2021-10-17 23:15 發表

因經plan過黃埔站跟土瓜灣站一樣起雙層疊式月台
並預留位延伸過海
不過最後無採納果個方案
可能考慮到波口位距離月台遠會跟制左最密班次
波口位?對全線班次影響不大

但而家黃埔係盡頭,雙層月台冇意義!

唔通錯過左一班車,要上 / 落去另一層上車咩?

(但中途站,就有意義)

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]