• 瀏覽: 11,244
  • 回覆: 96
  • 追帖: 9
妖團又開演唱會啦,但點解今次唔係公開發售而係要用分換呢?當中涉及複雜財務技巧的

https://www.hk01.com/即時娛樂/689046/mirror六子12月演唱會換飛門檻極高-入後台索價最少20萬

(以上連結與本文所討論財務個案完全無關,純粹宣傳Mirror演唱會)

以下就係其中一個財務方法,純粹學術研究及討論,並非真實個案

呢個係左手交右手嘅制造營業額同利潤嘅財務技巧,目的係為咗要創造目標公司(下面簡稱C公司)超強營業額及利潤嘅假象,達到分拆上市目的

首先用A公司供貨俾B公司,再由C公司用演唱會飛去買,然後A,B公司再俾廣告C公司,最後便可轉移大部份營業額及利潤去下游C公司,俗稱做靚條數。

第一步,A公司用$100成本買 X product. 然後$110賣X product 俾B公司,B公司就標價$120公開放賣,而假設C公司演唱會成本係$80, 佢就以$120賣俾B公司當買X product嘅錢,而C公司同時響B公司寄賣X product 標價$120,最後A,B公司為了宣傳X product 各自再俾$5 C公司做廣告費。

最後X product以平均價$120賣出

當中X product $100 嘅價值創造咗下面三間公司嘅營業額及利潤

A 公司:
賣產品X: 成本$100,賣出$110,賺$10
營業額:$110
廣告費:支出 $5
共賺:$5
毛利率5%

B 公司:
賣產品X: 成本$110,賣出$120,賺$10
營業額:$120
廣告費:支出 $5
共賺:$5
毛利率:4.5%

C公司:
演唱會 :成本$80,賣出$120,賺$40
賣X product:成本$120,賣出$120,賺$0
廣告費收入:$10
總成本:$80
營業額:$240
共賺:$50
毛利率:62%

而呢$100如果只響A公司賣同一價錢,只會創造$120 的營業額及$20的利潤,得益只有A公司

但以上買賣嘅動作就除咗
創造A公司$110 的營業額及$5的利潤,還增加咗B 公司嘅$120營業額及$5嘅利潤及C公司嘅$240營業額及$50利潤

三間公司合計
總成本:$80+$100=180
總營業額:$110+$120+$240=470
總利潤:$50+$10=60
總毛利率:33%

而重點是C公司完全唔需要向外賣出一張演唱會飛就可向外宣佈演唱會賺咗$40,廣告費收咗$10

以上如果A,B,C公司屬同一老闆,但分開財務計算,老闆只係出咗總共$100+$80=$180 成本就創造咗$470嘅總營業額同$60嘅利潤,毛利率33%

假設套以上A公司為豐X,B 公司為Clxx C公司為VxxTV.
豐X毛利率5%
CLxx毛利率4.5%
VxxTV毛利率 62%

因為以上三間公司完全財務獨立,所有財務交易完全合法合理, 而點樣安排財務交易達到最大利潤及合乎法律要求,就要專業會計師啦!(例如搵Clxx做演唱會分銷,令VxxTV毛率不致太過份)

而VxxTV就最得益,所以識玩財務就可計好條數,然後宣傳分拆上市再割股民韮菜都得

講白啲,啲演唱會飛同送出去冇分別!

但Mirror啲演唱會飛一定好多大媽同基佬支持,唔駛用以上呢啲下三流財務技巧呃人嘅!

熱賣及精選
看猴子show,不是賣唱而是賣廣告!
入埸的,帶眼不用帶耳!
七月咁耐?等到嗎?咁紅,即開啦笨,使鬼等贊助?

引用:
原帖由 公園長長採購 於 2021-10-18 02:13 AM 發表

妖團又開演唱會啦,但點解今次唔係公開發售而係要用分換呢?當中涉及複雜財務技巧的

https://www.hk01.com/即時娛樂/689046/mirror六子12月演唱會換飛門檻極高-入後台索價最少20萬 ...
算唔算洗黑錢的一種?

諗起這套電影。
https://youtu.be/t8hZfibn2FE

深水埗洗頭仔合唱團

引用:
原帖由 007kk 於 2021-10-18 03:54 AM 發表

諗起這套電影。
https://youtu.be/t8hZfibn2FE
哈哈 一套好片,內容係咪覺得好熟好現實呢?可能有人跟劇本做呢!

「想靠電子商務賺錢,全都是傻蛋。網站就得拿錢砸,捨不得孩子套不着狼。
先高薪聘幾個罵人的槍手,再找幾個文化名人當靶子,誰火就滅誰。
網站靠什么呀?靠的就是點擊率,這點擊率上去了,下家兒跟着就來了。
你砸進去多少錢,加一零,直接就賣給下家了。
我還告訴你,有人談收購,立馬兒就套現,給股票你都免談。
你要是感興趣,你投個8百萬到1千萬,多了不敢說,我保你一年,掙一個億。
真的?
我說的可是美金啊! 」

咁似依家嘅妖台嘅?

一班垃圾黃畜

引用:
原帖由 公園長長採購 於 2021-10-18 02:13 AM 發表

https://www.hk01.com/即時娛樂/689046/mirror六子12月演唱會換飛門檻極高-入後台索價最少20萬 ...
CLXX

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-10-18 06:15 AM 發表

CLXX
XXUB  OK!

有人睇咩

啦支

引用:
原帖由 unoteseven 於 2021-10-18 03:40 AM 發表

算唔算洗黑錢的一種?
係咪洗黑錢就要睇A公司嘅$100同C 公司嘅$80點嚟啦。

其實班黃屍成日要攪黃色經濟圈就係咁嘅原因,要內圈將錢滾錢先洗到錢,首先要開好多公司做上游供應商,收黑金做正常買賣生意,呢啲供應商目的唔係賺錢,而係要以成本價甚至蝕本價入原材料,再一級一級賣俾下游關連公司,去到幾層下游價格就可以幾何級數上,跟住呢啲公司就會花錢响關連公司買服務、宣傳、買產品,賺蝕唔駛理錢最緊要係價錢高。而因為上游公司數量多,銀碼唔大,又係做正當生意,好難查的。所以香港主力由銀行做起,作開戶審查同資產審查,早一,兩年咪成日聽到啲黃人投訴銀行無理取消戶口就係咁解。

響妖台落廣告?商業犯罪調查科會即刻開你file查啦!

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-10-18 06:38 AM 發表

XXUB  OK!
其實係CLS 小那星

引用:
原帖由 公園長長採購 於 2021-10-18 06:50 AM 發表

係咪洗黑錢就要睇A公司嘅$100同C 公司嘅$80點嚟啦。

其實班黃屍成日要攪黃色經濟圈就係咁嘅原因,要內圈將錢滾錢先洗到錢,首先要開好多公司做上游供應商,收黑金做正常買賣生意,呢啲供應商目的唔係賺錢,而係要以成本價甚至蝕本價入原材料,再一級一級賣俾下游關連公司,去到幾層下游價格就可以幾何級數上,跟住呢啲公司就會花錢响關連公司買服務、宣傳、買產品,賺蝕唔駛理錢最緊要係價錢高。而因為上游公司數量 ...
傳銷產品Feel

呢D  雕蟲小技, 你叻得過佳哥 

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]