• 瀏覽: 10,699
  • 回覆: 131
  • 追帖: 1
+5
本主題由 YanNessIsMe 於 2021-10-22 08:12 PM 移動
引用:
原帖由 rollins 於 2021-10-19 02:25 PM 發表
去日本去韓國就真係扶貧。
人哋月入不只一千人仔!

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-19 01:26 PM 發表

你唔係唔知咩叫 credit card 呀?
同埋,做乜要去盧旺達,埃塞俄比亞旅行?你去扶貧呀?

邊個同你講要去盧旺達同埋埃塞俄比亞㗎?你唔識睇日文㗎?

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-10-19 03:13 PM 發表

咁咪唔通囉,無論你線上線下咪都係要兌換返當地貨幣,通咩啫?你直接喺英美台日韓使用港幣就真係通嘞!
好落後喎你!一係網上做,一係俾 credIt card, 唔駛兌到成手紙㗎!

不如咁啦,樓主交返張身分證出嚟,搬去日本啦!!

你咪睇吓啲日本人,韓國人點對你囉!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-10-19 03:25 PM 發表
不如咁啦,樓主交返張身分證出嚟,搬去日本啦!!

你咪睇吓啲日本人,韓國人點對你囉!!
我正在尋找退香港身分證的方法,有咩辦法?

如果,你根本睇唔起,中國香港人呢個身份,其實你可以走啦喎,無謂咁委屈啦。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-19 03:26 PM 發表

冇諗過,所以唔知。
你咁討厭,中國香港人呢個身份嘅,你咪諗吓辦法。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-19 03:26 PM 發表

唔使退㗎, 只要你唔去換新智能身份證,舊有身份證喺某個時間之後就自動失效, 不過你唔係又去咗換新身份證咁冇菲士下嘛……

引用:

好簡單, 先申請退出中國國籍,(理由是在外國定居), 在外國定居36個月後, 便喪失香港居留權
辦法就教左你, 幾時去馬?

https://www.immd.gov.hk/hkt/services/chinese_nationality/Application_for_Renunciation_of_Chinese_Nationality.html#firstTab
中國公民具有下列條件之一的,可以經申請批准退出中國國籍:
  • 外國人的近親屬 ;
  • 定居在外國的;或
  • 有其他正當理由。

.........................
如果申請人沒有中國國籍,以下情況下將會失去香港特區居留權:
由他/她停止以香港為通常居住地後,有連續36個月或以上的期間不在香港
如果他/她在香港特區成立以前只在香港有居留權,而在取得香港以外任何地方的居留權及不再通常居住於香港後,有連續36個月或以上的期間不在香港。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-19 03:16 PM 發表

好落後喎你!一係網上做,一係俾 credIt card, 唔駛兌到成手紙㗎!
閣下自打嘴巴仲搬龍門!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-10-19 04:14 PM 發表

好簡單, 先申請退出中國國籍,(理由是在外國定居), 在外國定居36個月後, 便喪失香港居留權
辦法就教左你, 幾時去馬?

https://www.immd.gov.hk/hkt/services/chinese_nationality/Application_for_Renunciation_of_Chinese_Nationality.html#firstTab
中國公民具有下列 ...
即係都係要等!
但我想即退即取回 MPF!

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-10-19 03:46 PM 發表

唔使退㗎, 只要你唔去換新智能身份證,舊有身份證喺某個時間之後就自動失效, 不過你唔係又去咗換新身份證咁冇菲士下嘛……
一早換咗啦!開始換咗好耐囉!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]