• 瀏覽: 12,720
  • 回覆: 84
  • 追帖: 1
屋企洗衣機壞左,諗緊拎去維修,定係買部新機

想問下大家,大家覺得邊個好d?

熱賣及精選
睇部機機齡,如果唔太舊會整,通常洗衣機都用到6年以上

唔係叫維修部揾師傅嚟維修咩?

有無諗過壞完再壞會點?
上年老媽子部惠而浦壞了,維修費連工包料1500左右,幾個月後又壞同一樣野又係燒同一塊電子板,不過今次師傅自己私人接唔經公司,優惠價只收800,再比佢水多次,再過幾個月漏水。
最後換部新都係三千幾。

結論,保養期內維修,保養期外買過新。

有得三年以上或者過左保養整番都係一部壞過既機, 整都要千幾, 買過部都係3幾千不如唔好整

先壞左部金張都無整直接換機, 六七年機

引用:
原帖由 annyyau 於 2021-10-19 04:44 PM 發表

睇部機機齡,如果唔太舊會整,通常洗衣機都用到6年以上
仲要睇埋牌子,惠而浦一定吾整,整完自己有煩惱

引用:
原帖由 花生之友 於 2021-10-19 05:24 PM 發表

有無諗過壞完再壞會點?
上年老媽子部惠而浦壞了,維修費連工包料1500左右,幾個月後又壞同一樣野又係燒同一塊電子板,不過今次師傅自己私人接唔經公司,優惠價只收800,再比佢水多次,再過幾個月漏水。
最後換部新都係三千幾。

結論,保養期內維修,保養期外買過新。
惠而浦真系整黎嘥氣

引用:
原帖由 lungfor 於 2021-10-19 04:40 PM 發表

邊有儍到拎去.緊係call師父上門修理

引用:
原帖由 lungfor 於 2021-10-19 04:40 PM 發表

是否韓國機?

整有時仲貴過買過部新

剛剛買左部小米,洗衣10kg,乾衣6kg,手機控制,4千蚊。壞左再換過,呢個價錢唔使整啦!通常5年都要換一次,入面發曬霉你都唔想用啦!

其實維唔維修要睇部機嘅整體狀況同壞乜,香港地要搵食,都幾難搵到維修均真嘅師傅

引用:

用咗有幾耐?

引用:
原帖由 lhcdims 於 2021-10-20 12:42 AM 發表

剛剛買左部小米,洗衣10kg,乾衣6kg,手機控制,4千蚊。壞左再換過,呢個價錢唔使整啦!通常5年都要換一次,入面發曬霉你都唔想用啦!
通常五年換一次?我上一部好似用上七八年。

如果想換新,睇YouTube 自己練下修。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]