• 瀏覽: 5,264
  • 回覆: 19

人物傳記從來最難拍,難怪普遍香港觀眾都對《梅艷芳》這部電影先入為主,沒有信心。從傳出電影開拍,到後來的「某某人飾演羅文」假消息,都是以負評居多。梅艷芳離我們太近,大部份香港人都經歷過她的時代,固有回憶已在我們心中,又有什麼演繹能打動我們呢?這部電影卻可以。在優先場的時候,場內取紙巾、抽泣聲不斷,能感動觀眾的,往往都是好電影的指標,而這部電影,確實證明了自己。

* 連結內嚴重劇透不過我想講,王丹妮的表現遠遠超出我預期,扮梅艷芳神型俱似,她亦能夠表達出不同時期梅姐的氣質。另外,戲中由梅姐發現患病至哥哥離世一段戲,的確係戲院中最多觀眾喊的時刻,坐我隔離的男觀眾情緒激動,喊到連我張櫈都震埋
https://www.harpersbazaar.com.hk/lifestyle/movie-Anita?fbclid=IwAR33y-oNS9zlynCifDw4vZSaGa774zC4bLQwj10KP07m-MGWuBnqq9dcF-Y

熱賣及精選
求九其啦

全部曱甴演員

點解咁少戲院上映?
啱啱再揾原來係10月30日先有得睇。

30/10是優先場, 2/11才正式上映!

引用:
原帖由 Anthony_2007 於 2021-10-24 05:34 PM 發表

謝謝告知,昨日先知上映時間我錯了。😁

正式上映日期是11月12日

劉俊謙是曱甴?

引用:
原帖由 Anthony_2007 於 2021-10-24 05:34 PM 發表

梅艷芳 Anita 電影香港
正式上映是 11 月 12 日
🎬

遺下只有思念
一串串永遠纏

又係講返晒梅姐由細到大唱歌生涯嘅故仔,經歷完佢家姐去世跟住自己又去世,仲要講埋張國榮去世拍埋出殯?成套戲除咗故事枝節同行嚟行去唱兩嘴,基本都係坐嚮度睇人去世。
得閒上YouTube搵返梅姐啲唱歌片嚟睇吓仲有意義。

之後票房好條導演應該會拍埋羅文、陳百強、黃家駒、肥肥、許冠英、黃霑。。等等,嘅香港娛樂圈藝人去世系列。

一定入場支持!

引用:
原帖由 狂收股息 於 2021-11-3 06:11 PM 發表

又係講返晒梅姐由細到大嘅故仔,經歷完佢家姐去世跟住自己又去世,都唔知有咩好睇?得閒上YouTube搵返梅姐啲唱歌片嚟睇吓仲有意義。
演員都唔多似梅姐,  係都搵陳煒做喇

陳煒號稱「翻版梅艷芳」,網友直呼:太像了
原文網址:https://kknews.cc/entertainment/l3n83b.html

主題標籤 #梅艷芳
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]