• 瀏覽: 1,906
  • 回覆: 14
+3
野雞大學畢業,畢業左5年。疫情失業左2年,其間做倉做散工;失業前3年,轉過5份工都係short term contract, 由15k做到18k。最近搵到一份perm,expect 16k, 被壓2k, 所以人工得14k。最近份工岩岩做左6個月過試用期,收到過proba信,一蚊無加。我覺得自己堅廢同時,亦考慮到而家個市係咪好差,算唔算under paid, 自己有無條件再轉,應唔應該轉,黎緊應該點plan。求意見

要睇你做邊行,先可以答你係米under paid。但就算under paid , 有工做都起碼好過無呀!

引用:
原帖由 vv369 於 2021-10-20 12:53 AM 發表
要睇你做邊行,先可以答你係米under paid。但就算under paid , 有工做都起碼好過無呀!
Media

引用:
原帖由 fbfb7d7f79b52a 於 2021-10-20 12:58 AM 發表

Media
你都話自己難搵工啦,不建議裸辭,建議一路做,一路搵囉!

引用:
原帖由 vv369 於 2021-10-20 01:03 AM 發表

你都話自己難搵工啦,不建議裸辭,建議一路做,一路搵囉!
都係咁打算。今日入房,經理比封過proba信我,問我點解拎咁多病假,仲話黎緊assign多個task比我個,依個task會chur少少,叫我小心。點睇?我以為加我人工。

今日我番位一睇封信,知道一蚊無加,只有工作量加。當下feel到keep住留響公司前境。我心諗,我今年三十歲,你想我留響到長做的話,少少甜頭都要比我掛,加少少500補留強積金都好,我扣埋mpf得13300。

呢個時勢有份工算好,3,4萬一個月又點,咪又係買唔起樓,津貼福利仲要樣樣野無你份,唔上唔落最慘最ON9,倒不如搵萬頭輕輕鬆,食下好野去下旅行先叫人生,人係求開心唔係做成世樓奴

職業改變命運

唔同職業,決定左人工

引用:
原帖由 fbfb7d7f79b52a 於 2021-10-20 12:45 AM 發表
野雞大學畢業,畢業左5年。疫情失業左2年,其間做倉做散工;失業前3年,轉過5份工都係short term contract, 由15k做到18k。最近搵到一份perm,expect 16k, 被壓2k, 所以人工得14k。最近份工岩岩做左6個月過試用期,收到過proba信,一蚊無加。我覺得自己堅廢同時,亦考慮到而家個市係咪好差,算唔算under paid, 自己有無條件再轉,應唔應該轉,黎緊應該點 ...
我的中學同學,20年前8大學士碩士畢業,除了做政府文職唔使收皮,其他做私人機構文職,40歲左右9成被炒魷,之後就係做保安員/酒樓侍應/送外賣/清潔工人呢類炒散,1個月得1萬工資。

我自己都係40歲被炒魷,唯一與班同學不同,就係我選擇去做地盤工人,完成工藝考試,考到大工牌有6萬以上收入,可以安然做到60歲,然後有大量資產退休。

我理大碩士畢業,右上角就係我的大工測試合格證明。

另一知名主角,經濟日報有介紹,他是科大金融計量學1等榮譽學士,即是精算畢業,而且A Level成績3A2B,會考8A,也是做地盤紥鐵工人,一做10年,因為他明白文職要靠人事關係才能入行向上流,否則到40歲都係Gameover。

如果你想轉行,可以考慮到建造業議會完成中級工藝課程,免學費,每月有1萬元津貼,畢業有工作介紹,一般工種起薪點已經有工資3萬,4年後考到大工牌一般工種有5萬以上,紥鐵大工有10萬以上。

http://www.hkic.edu.hk/chi/progr ... wer_training_scheme

附件

3427B0D6-7C8F-4C87-831F-E709F92AA54E.jpeg(215.27 KB)

2021-11-4 07:10 PM

B4E4B86E-3B77-4277-A4D0-BB3AF0EE44CE.jpeg(95.88 KB)

A98B127B-2A3F-45F7-9E78-005323DFEB7B.png(899.49 KB)

引用:
原帖由 HEGSWF 於 2021-10-20 03:15 發表
呢個時勢有份工算好,3,4萬一個月又點,咪又係買唔起樓,津貼福利仲要樣樣野無你份,唔上唔落最慘最ON9,倒不如搵萬頭輕輕鬆,食下好野去下旅行先叫人生,人係求開心唔係做成世樓奴
loser's speaking

大學生年輕人如果無民主自由就算人工高都無用啦,建議辭職比其他想做的人做。

三十唔細,睇唔到前景,學番一技之長無壞。

做地盤吧, 係辛苦D, 人工高, 前景好。 

太JUMPY !  再過多幾年, 有公司請你至出奇

主題標籤 #失業
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]