• 瀏覽: 10,477
  • 回覆: 72
引用:
原帖由 shizuma 於 2021-10-20 05:43 PM 發表
國際慣例係大流行傳染病疫,疫症管理政策係凌駕法例,唔知香港係唔係?係既仲講物no9私忍條例?係個健康碼 app 同意分享資資料算唔算同意?
香港慣例係高官凌駕蟻民果度幣呢

引用:
原帖由 一頁默默的盡頭 於 20-10-2021 03:46 PM 發表
中國其實只需要有追蹤的健康碼,有疫情發生可追蹤接觸者,而香港私隱要唔俾其他人知行蹤,不願安裝這類為防疫而設的追蹤,這麼私隱就即是自私行為,新加坡開放後每日二三千染疫,想要什麼結果,如中國跟新加波一樣,每日數千萬人染疫,恐慌動亂就會在各社區發生,外國就是希望這種結果,所以中國堅持要有追蹤才會放寬入境是正常的
睇下隔離澳門健康碼係咩玩法先啦
人地一樣無追蹤功能,就咁自己填資料去申報就拎到綠碼

綠碼開始時係自己申報,全國十幾億人開始時都是自己申報真實地址及證件電話等,發給絕碼後就會歸入你申報的小區,小區有疫情就會將你的健康碼轉色,這個就是追蹤功能,澳門太小,一發疫情就是澳門區都變成紅色疫區,澳門得幾十萬人,不用怎麼要追蹤,香港到時可分成十幾區,到時就可用分區追蹤,即中環旺角上水等可分區,再篩選後就患者到過的地方追蹤

引用:
原帖由 黃絲護士的男友 於 2021-10-20 12:50 PM 發表

香港係中國一部分
咩叫中國唔同香港通關 有語病
咁玻璃心既你 果然係中國香港人呀
唔係 係中國人先岩

身為香港人真係對香港政府感到無比失望,一個通關問題折磨港人近兩年而且遙遙無期,反觀澳門,一切順風順水,唉

提示: 違規內容已被屏蔽
香港官員又黃又懶又廢,根本無心去攪通關,亞爺口口聲話香港喺大陸一部份,又吾諗折衷方法幫市民返大陸,任由官員拖拖拉拉,其實大陸單方面定立條件,使咩理香港官員,有心返大陸,你查佢3代都得

引用:
原帖由 一頁默默的盡頭 於 2021-10-20 08:14 PM 發表
綠碼開始時係自己申報,全國十幾億人開始時都是自己申報真實地址及證件電話等,發給絕碼後就會歸入你申報的小區,小區有疫情就會將你的健康碼轉色,這個就是追蹤功能,澳門太小,一發疫情就是澳門區都變成紅色疫區,澳門得幾十萬人,不用怎麼要追蹤,香港到時可分成十幾區,到時就可用分區追蹤,即中環旺角上水等可分區,再篩選後就患者到過的地方追蹤
一早就叫香港政府搞呢種功能.
疫情最嚴重個時都唔推出

搞埋D垃圾安心出行.
香港可以清零咁多日, 係靠我地市民自己.
唔係香港政府.

引用:
原帖由 TOD 於 2021-10-20 07:52 PM 發表

睇下隔離澳門健康碼係咩玩法先啦
人地一樣無追蹤功能,就咁自己填資料去申報就拎到綠碼
最慘係有 d 一事無成 ge 廢物成日覺得自己好重要
國家國安全世界都好想知道佢行蹤咁

引用:
原帖由 lis626 於 20-10-2021 10:19 PM 發表

最慘係有 d 一事無成 ge 廢物成日覺得自己好重要
國家國安全世界都好想知道佢行蹤咁
依家係有班人恐嚇香港人話唔追蹤就唔通關喎
但隔離澳門明明已經證明係完全唔需要架啦
政府之前話要參考澳門做法,依家又全部推倒晒咁自打咀巴既?

睇下無得上京參加人大個位人兄,連國內行緊咩政策都唔清楚就扮晒代表中央響度說三道四

睇下中國幾時玩夠 就2年

引用:
原帖由 lmkwmt 於 2021-10-20 11:50 AM 發表
中國唔同香港通關
香港咪同外國通囉 中國自己玩飽佢啦 一世閉關啦
大爆發

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]