• 瀏覽: 10,477
  • 回覆: 72
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 lmkwmt 於 2021-10-20 11:50 AM 發表
中國唔同香港通關
香港咪同外國通囉 中國自己玩飽佢啦 一世閉關啦
二者只能揀一,經濟角度去睇,同大陸通關遠比同外國有利得多。
大陸只靠內需經濟增長係全世界最好。對付病毒,我認同佢地政策。
而家全世界疫情比最恐怖時期有增冇減,唔俾外國人入境係正確處理方法。

引用:
原帖由 TOD 於 2021-10-20 10:44 PM 發表

依家係有班人恐嚇香港人話唔追蹤就唔通關喎
但隔離澳門明明已經證明係完全唔需要架啦
政府之前話要參考澳門做法,依家又全部推倒晒咁自打咀巴既?

睇下無得上京參加人大個位人兄,連國內行緊咩政策都唔清楚就扮晒代表中央響度說三道四
香港官員玩無限 loop, 真係幫你通關咩😡😡

黃絲狗最怕行縱敗露, 二百幻加一, 小人長戚戚累全港

引用:
原帖由 吹唔漲掹唔長 於 2021-10-20 03:42 PM 發表

班hea王話打疫苗先可以通關,係存心撕裂香港,製造分化,其心可誅
究竟打疫苗係為咗通關定係9UP保護香港市民???

一邊叫港人上大灣區找機遇, 
另一邊就唔比港人上去...。好矛盾。

引用:
原帖由 黃絲護士的男友 於 2021-10-20 12:50 PM 發表

香港係中國一部分
咩叫中國唔同香港通關 有語病
雖然香港係中國一部份,但人地當你係境外既一個特區

正等同於你上大陸佢當你係境外人員一樣
境外人員是指:外國人(包括無國籍人)、華僑以及香港、澳門、台灣地區的中國公民。

佢打少左中國"大陸"呢隻字姐

跟本香港官員在先前都未有切實做好通關的準備程序,懶得理你什麼中港家庭分隔兩地;一言以蔽之黃人多,針對他們認為不著緊的事搞小動作;  請回想剛剛選委會點票事件,四千幾票用十幾小時才點算完成,得幾個人負責點票嗎?十幾粒鐘真係逐張票驗埋手指紋都得喇.

引用:
原帖由 小小狗尾巴草 於 2021-10-21 03:19 PM 發表

雖然香港係中國一部份,但人地當你係境外既一個特區

正等同於你上大陸佢當你係境外人員一樣
境外人員是指:外國人(包括無國籍人)、華僑以及香港、澳門、台灣地區的中國公民。

佢打少左中國"大陸"呢隻字姐
咁應該係稱中國大陸 唔係中國

引用:
原帖由 黃絲護士的男友 於 2021-10-21 04:12 PM 發表

咁應該係稱中國大陸 唔係中國
或者大陸都得

其實健康碼怎運作?是否裝了上手機,去到那裡也會記錄?如果是,是不昰一天24,卜時也耍開着,否則中間斷了幾小時怎算。另外是否香港全市耍裝有監察器,否則怎能色蹤到你?

大陸就算2,3歲小童同埋唔識用智能電話既人都會有張實體健康碼既紙,有心推行點會推行唔到,成日為私隱問題cake死呢個位成世都通唔到,有用得電話ios android都有google mon住你去過邊又唔見佢哋話手機冇私隱

引用:
原帖由 EB9391 於 2021-10-21 07:26 PM 發表
其實健康碼怎運作?是否裝了上手機,去到那裡也會記錄?如果是,是不昰一天24,卜時也耍開着,否則中間斷了幾小時怎算。另外是否香港全市耍裝有監察器,否則怎能色蹤到你?
我廣州人,其實健康碼不用裝,直接在微信上面搜索健康碼,然后打開小程序就行,既然不用裝,那當然也不用每時每刻都開着,其原理我也不知道是什么,不過無論你去過哪裡,只要你打開健康碼的小程序,上面都會顯示出你去過哪個地區,我們只要去地鐵站,工作人員在站口都會叫我們出示健康碼,所以進站之前,我們都提前打開健康碼小程序,只要是綠色就會通過

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]