• 瀏覽: 10,493
  • 回覆: 72
引用:
原帖由 ccbnck 於 2021-10-21 08:00 PM 發表

我廣州人,其實健康碼不用裝,直接在微信上面搜索健康碼,然后打開小程序就行,既然不用裝,那當然也不用每時每刻都開着,其原理我也不知道是什么,不過無論你去過哪裡,只要你打開健康碼的小程序,上面都會顯示出你去過哪個地區,我們只要去地鐵站,工作人員在站口都會叫我們出示健康碼,所以進站之前,我們都提前打開健康碼小程序,只要是綠色就會通過
關了機也可以?

如果真係咁勁,就唔會成曰大爆發啦民主台灣就成功了

引用:
原帖由 赤共 於 2021-10-21 09:34 PM 發表
如果真係咁勁,就唔會成曰大爆發啦民主台灣就成功了
台灣 笑死人啦 牙醫做防疫指揮官🤣

引用:
原帖由 EB9391 於 2021-10-21 09:33 PM 發表

關了機也可以?
追蹤功能主要係行程卡 你實名登記電話號碼 靠電訊商發射站收集到你去過邊度範圍 你去過範圍有人確診 你個健康碼就轉色 就要去做核酸轉色 唔係咁邊個會肯自動自覺排隊做核酸

我願意

引用:
原帖由 ccbnck 於 2021-10-21 08:00 PM 發表

我廣州人,其實健康碼不用裝,直接在微信上面搜索健康碼,然后打開小程序就行,既然不用裝,那當然也不用每時每刻都開着,其原理我也不知道是什么,不過無論你去過哪裡,只要你打開健康碼的小程序,上面都會顯示出你去過哪個地區,我們只要去地鐵站,工作人員在站口都會叫我們出示健康碼,所以進站之前,我們都提前打開健康碼小程序,只要是綠色就會通過
同住廣州

個綠碼好緊要

4個月前死人都要保住個綠碼🤣🤣

引用:
原帖由 EB9391 於 2021-10-21 09:33 PM 發表

關了機也可以?
關機當然唔得,
但係係大陸無手機好多地方都去唔到
入商埸你唔出碼跟本就入唔到去
食野又係用手機比錢
坐車又用乘車碼

咁當然,你話我唔拎手機我用腳 ! 你吹咩 !
咁都得既😂😂

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 一頁默默的盡頭 於 2021-10-20 03:46 PM 發表
中國其實只需要有追蹤的健康碼,有疫情發生可追蹤接觸者,而香港私隱要唔俾其他人知行蹤,不願安裝這類為防疫而設的追蹤,這麼私隱就即是自私行為,新加坡開放後每日二三千染疫,想要什麼結果,如中國跟新加波一樣,每日數千萬人染疫,恐慌動亂就會在各社區發生,外國就是希望這種結果,所以中國堅持要有追蹤才會放寬入境是正常的
唔係香港啲人唔願意安裝有追蹤功能嘅碼,係政府唔肯俾香港人用,仲要係呢個時候加碼碼推個無追蹤功能嘅廢安心,擺到明唔肯跟內地果套!!!

我願意用健康碼

咁你唔洗諗有機會了。

引用:
原帖由 bbc16M 於 2021-10-23 12:02 AM 發表

唔係香港啲人唔願意安裝有追蹤功能嘅碼,係政府唔肯俾香港人用,仲要係呢個時候加碼碼推個無追蹤功能嘅廢安心,擺到明唔肯跟內地果套!!!
香港政府本身完全唔明白健康提示碼作用。
作為一個疫情風險提示指第一時間手上嘅碼可以顕示顔色提示又或者手上碼確實持有者有打針有核測有有效期地點走動。尼幾方面政府完全沒有做到。又一點外來人士又如何安心進入呢。

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-10-23 01:42 PM 發表

香港政府本身完全唔明白健康提示碼作用。
作為一個疫情風險提示指第一時間手上嘅碼可以顕示顔色提示又或者手上碼確實持有者有打針有核測有有效期地點走動。尼幾方面政府完全沒有做到。又一點外來人士又如何安心進入呢。
最基本的一項,當大部份人持有手上碼,而其中某個點發生中招,並且手上碼有接觸到中招者。以香港沒完善的防疫系統根本就沒健康碼效果提示警戒。可以中招再中招。如果一有人中招即時可以手上碼辨認出接觸人群風險戒備,並且顏色禁止中招接觸者止步。

幾方面都沒做到等於無做,仲要教別人點做,要求別人通關放毒。

香港如果今晚準備通關,咁隨時要全民半夜大撩鼻行動。因爲隨時有外佣係香港爆發。更隨時疫毐一小時到內地城市去表演。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]