• 瀏覽: 9,990
  • 回覆: 72
政府浪費左成年都唔攪健康碼, 跟本國內通關就唔需要打咩疫苗

疫情持續近兩年,兩地通關卻無期,但鄰近的澳門已搶先一步,昨午起與珠海「通關」。珠海及澳門昨午12時起放寬經珠澳口岸入境的防疫措施,入境珠海僅需持48小時內非確診的病毒檢測證明,毋須入境後隔離14天,亦毋須接種新冠疫苗。澳門同時解除離境時須持有24小時內非確診檢測證明的措施。截至昨午5時,逾5.8萬人經澳門各口岸出入境。反觀香港與內地通關仍無期,政制及內地事務局指本港與內地生活方式和文化有差異,導致疫情防控措施有不同,如要達致通關,兩地防控措施需盡量一致,至少令內地放心。

熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
你一個人攪健康碼有咩嘢用?大陸係要全香港人不論你上唔上大陸都攪健康碼先可以通關免隔離。咁就問題大喇,有人覺得冇私隱。所以香港唔會有得通關。

引用:
原帖由 airhei 於 2021-10-20 11:19 AM 發表

疫情持續近兩年,兩地通關卻無期,但鄰近的澳門已搶先一步,昨午起與珠海「通關」。珠海及澳門昨午12時起放寬經珠澳口岸入境的防疫措施,入境珠海僅需持48小時內非確診的病毒檢測證明,毋須入境後隔離14天,亦毋須接種新冠疫苗。澳門同時解除離境時須持有24小時內非確診檢測證明的措施。截至昨午5時,逾5.8萬人經澳門各口岸出入境。 ...
你願意啫。阿7話吾得。

中國唔同香港通關
香港咪同外國通囉 中國自己玩飽佢啦 一世閉關啦

引用:
原帖由 lmkwmt 於 2021-10-20 11:50 AM 發表

中國唔同香港通關
如果可以通,仲駛你講咩?林太一早通咗啦

引用:
原帖由 lmkwmt 於 2021-10-20 11:50 AM 發表

中國唔同香港通關
香港係中國一部分
咩叫中國唔同香港通關 有語病

是信心問題

引用:
原帖由 airhei 於 2021-10-20 11:19 AM 發表

疫情持續近兩年,兩地通關卻無期,但鄰近的澳門已搶先一步,昨午起與珠海「通關」。珠海及澳門昨午12時起放寬經珠澳口岸入境的防疫措施,入境珠海僅需持48小時內非確診的病毒檢測證明,毋須入境後隔離14天,亦毋須接種新冠疫苗。澳門同時解除離境時須持有24小時內非確診檢測證明的措施。截至昨午5時,逾5.8萬人經澳門各口岸出入境。 ...
星期二澳門同珠海都通返關.
但港澳好似未通.

快啲推健康碼啦,又話做好晒。

引用:

班hea王話打疫苗先可以通關,係存心撕裂香港,製造分化,其心可誅

中國其實只需要有追蹤的健康碼,有疫情發生可追蹤接觸者,而香港私隱要唔俾其他人知行蹤,不願安裝這類為防疫而設的追蹤,這麼私隱就即是自私行為,新加坡開放後每日二三千染疫,想要什麼結果,如中國跟新加波一樣,每日數千萬人染疫,恐慌動亂就會在各社區發生,外國就是希望這種結果,所以中國堅持要有追蹤才會放寬入境是正常的

引用:
原帖由 一頁默默的盡頭 於 2021-10-20 03:46 PM 發表

中國其實只需要有追蹤的健康碼,有疫情發生可追蹤接觸者,而香港私隱要唔俾其他人知行蹤,不願安裝這類為防疫而設的追蹤,這麼私隱就即是自私行為,新加坡開放後每日二三千染疫,想要什麼結果,如中國跟新加波一樣,每日數千萬人染疫,恐慌動亂就會在各社區發生,外國就是希望這種結果,所以中國堅持要有追蹤才會放寬入境是正常的
睇下邊個官出嚟話香港要同病毒共存咪知邊個係人邊個係鬼囉,嗱內地擺明反對咗共存架喇

我都願意用內地健康碼通關,儘快搞

國際慣例係大流行傳染病疫,疫症管理政策係凌駕法例,唔知香港係唔係?係既仲講物no9私忍條例?係個健康碼 app 同意分享資資料算唔算同意?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]