• 瀏覽: 8,109
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
有無師兄裝修時廚房廁所既水電煤做晒明喉。 點樣先可以盡量做得靚仔啲? 方便的話,麻煩俾啲相嚟參考下。

熱賣及精選
水同煤多數係外牆喎,入到屋會有廚櫃遮住睇唔到,電宜家唔會有人仲做明呱

引用:
原帖由 菠蘿包2018 於 2021-10-20 01:26 PM 發表

有無師兄裝修時廚房廁所既水電煤做晒明喉。 點樣先可以盡量做得靚仔啲? 方便的話,麻煩俾啲相嚟參考下。
用傢具,畫或窗簾遮吓囉....但有啲喉管嘅走位未必可以

好少人做明喉
公屋必定明喉

除左櫃
地腳線
最正是封木板做木板牆喉收在牆內
除了木也有防水物料做板牆
做活動生口板

廚所照計有洗手盆櫃己可以遮哂
如果某些位方就不到
最重要叫師父喉行牆角
地腳牆角(加地腳線遮喉)
天花角行喉(天地線)或做假天花

所有劃喉路線
有計劃
有本事先設計
實可以8成靚

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-10-20 08:26 PM 發表

好少人做明喉
公屋必定明喉

除左櫃
地腳線
最正是封木板做木板牆喉收在牆內
除了木也有防水物料做板牆
做活動生口板

廚所照計有洗手盆櫃己可以遮哂
如果某些位方就不到
最重要叫師父喉行牆角
地腳牆角(加地腳線遮喉)
天花角行喉(天地線)或做假天花

所有劃喉路線
有計劃
有本事先設計
實可以8成靚
如果新裝修全爆,水電煤就多數唔做明喉,但緊急維修或小型改動就做明喉簡單好多

舊年 11 月時幫外母裝左部處死式 ( 儲水式 )熱水爐........相比煤氣熱水爐

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29845446&feedback=0&num=16

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-10-20 09:53 PM 發表

如果新裝修全爆,水電煤就多數唔做明喉,但緊急維修或小型改動就做明喉簡單好多

舊年 11 月時幫外母裝左部處死式 ( 儲水式 )熱水爐........相比煤氣熱水爐

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29845446&feedback=0&num=16
我嚟緊會全爆做裝修,但因為樓齡高,水電煤全部出過事做過晒臨時明喉。  自問做完呢次裝修,無本事換新樓或再做多次全爆,諗緊一係做返入牆喉,博佢十年,十幾年無事,到有問題再拉明喉; 一係一開始就做明喉,以後維修無咁麻煩。

引用:
原帖由 菠蘿包2018 於 2021-10-20 10:26 PM 發表

我嚟緊會全爆做裝修,但因為樓齡高,水電煤全部出過事做過晒臨時明喉。  自問做完呢次裝修,無本事換新樓或再做多次全爆,諗緊一係做返入牆喉,博佢十年,十幾年無事,到有問題再拉明喉; 一係一開始就做明喉,以後維修無咁麻煩。
做暗啦

引用:
原帖由 菠蘿包2018 於 2021-10-20 01:26 PM 發表

做明喉貪平啲?

做明喉有什麼不好?維修方便,條喉又可以掛野,
做藏喉漏水落樓下就大獲

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-10-21 06:27 AM 發表

做明喉有什麼不好?維修方便,條喉又可以掛野,
做藏喉漏水落樓下就大獲
咁講啦,明喉暗喉各有優劣,視乎實際需要而揀做明 or 暗

做藏喉,應該要先用膠帶卷好D喉先至落英泥,因為喉和泥之間要有空間給他冷縮熱漲,我見好多新做三年內漏水

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-10-21 02:19 PM 發表

做藏喉,應該要先用膠帶卷好D喉先至落英泥,因為喉和泥之間要有空間給他冷縮熱漲,我見好多新做三年內漏水
仲有藏喉一定不能用錫焊,要銀焊或用欖

引用:
原帖由 菠蘿包2018 於 2021-10-20 09:26 PM 發表

層樓裝修十次無問題
怕再無錢裝修

除非你接受好似公屋無遮無掩明喉
計算明喉和明喉的做價比較
現在如果你想明喉又有野遮住
可能仲貴過做暗喉
例如不傷腦幅幅狀牆包大木板又收埋喉木板內
木工多野做
反而不理會靚公屋核突的明喉只顧及日後維修好方便
少了木工或其他師父工序的成本

明喉要靚
真係要全屋劃圖
所有水喉去水喉電喉排一排喉路
盡少喉打交叉
行牆角
行地腳牆角
行天花角
等等
好花腦根

通常出事係熱水喉,因為熱脹冷縮,凍水喉如果做得好,例如包好膠帶,出事機會比較細。

所以盡量減少熱水喉長度,廚房改用220V即熱式熱水爐,裝係星盆底,好過引煤氣爐熱水入廚房。

暗喉,漏水去樓下先最大鑊...

維修費,預唔會少

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]