• 瀏覽: 3,009
  • 回覆: 18
https://www.hk01.com/社會新聞/690372/東九龍線未找數-陳帆-涉龐大資本須深度研究-工作仍進行中
中共全力催谷北部都會區,唔少香港最急需既基建項目變成棄卒或者大押後。
例如屯門繞道,東九龍線之類。

熱賣及精選
如果最急需都唔係大型策略性鐵路嘅話,特別係只係純本地某兩三個社區嘅功能,現環境下押後或要被重新規劃好正常

沙中線 由1967年顧問報告建議 (沙田線) 至 屯馬線全線通車都54年啦 (2021 減 1967), 慢慢耐心等。

引用:
原帖由 80X 於 2021-10-21 08:06 AM 發表

沙中線 由1967年顧問報告建議 (沙田線) 至 屯馬線全線通車都54年啦 (2021 減 1967), 慢慢耐心等。
的確,特別係學過項目管理後更加明白排隊嘅重要性,如果做埋啲零零碎碎嘅項目,幫唔到團隊賺錢之餘仲㑹攪到一腳踢

而家嘅情況係,興建北部都會區鐵路連接住深圳一方以便日後直通都係優先,相對地較細嘅本地項目,特別係純社區用途嘅,點都會排後面,如果響大型策略性鐵路中間仲有位攝到一項例如南港島線西段相對較細又無得延伸以致改唔到規劃但起咗又唔會影響週遭環境嘅路線,咪做埋囉

東九龍線而家話技術問題未得,睇怕都有可能要大執,包括車站擺位甚至數目,咁隨時連走線都有影響

可以考慮下東九龍線用爆破方式起,接駁慈雲山至將軍澳,會方便好多人

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-21 08:47 AM 發表

的確,特別係學過項目管理後更加明白排隊嘅重要性,如果做埋啲零零碎碎嘅項目,幫唔到團隊賺錢之餘仲㑹攪到一腳踢

而家嘅情況係,興建北部都會區鐵路連接住深圳一方以便日後直通都係優先,相對地較細嘅本地項目,特別係純社區用途嘅,點都會排後面,如果響大型策略性鐵路中間仲有位攝到一項例如南港島線西段相對較細又無得延伸以致改唔到規劃但起咗又唔會影響週遭環境嘅路線,咪做埋囉

東九龍線而家話技術問題未得,睇怕都 ...
如果本身該本地鐵路項目會連接最新提議嘅北部鐵路網鐵路就會更加快落實,例如洪水橋站、屯門南延線,後者當中A16站有機會成為轉車站,之前我亦有提及,不過我本身寫嘅樓層應該要改
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29823379&extra=page=15

最新A16站規劃係:
L2 月台
L1 上層大堂
G 地面大堂

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-21 09:46 AM 發表

如果本身該本地鐵路項目會連接最新提議嘅北部鐵路網鐵路就會更加快落實,例如洪水橋站、屯門南延線,後者當中A16站有機會成為轉車站,之前我亦有提及,不過我本身寫嘅樓層應該要改
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29823379&extra=page=15

最新A16站規劃係:
L2 月台
L1 上層大堂
G 地面大堂 ...
但係要洪水橋經A16伸延出去就反而唔係咁合適,拗咗一大拗會減低條線嘅效率,除非可以走得順啲唔駛減太多速,同埋之後就可以唔駛再彎多兩彎就下一站掃管笏(擺響黃金海岸對面)、深井、荃灣西、美孚(貼住荃灣線咁出)

首先要解決工程技術同環評問題,之後就係要解決資金問題,鐵路公司自己都話,要靠物業發展for保養,甚至係工程開支,所以要慢慢計好數才有希望

最急切既係洪水橋到前海,北環線,加快北部都會區建設。

引用:
原帖由 MT673 於 2021-10-21 04:22 PM 發表

最急切既係洪水橋到前海,北環線,加快北部都會區建設。
可以和沙嶺殯葬城一起發展

香港工人可能唔夠,但surveying/consulting人材大把,接大量外地 job,香港佔比唔高,多三成本地job都唔會有大影響
研究做得慢無藉口可以推,政府又唔係無錢

至於話基於政治原因拖慢黎做,我只能講,夏蟲不可語冰
自己份內事都做唔掂,旨意你搞國家大戰略?
如果福田仲好似三十年前咁爛,然後人地問深圳政府點解唔做好,深圳話前海先係國策的話...相信好快前海就唔係國策了
如果難起一千倍既川藏鐵路都完工時,政府都未有野睇的話,咁香港何必係特區?

而事實上,工人唔夠都講唔通。
真正唔夠既只係本地工人,仲要係傳統工法下先會唔夠工人。
解決方法?唔洗多講。一個行業既短期利益重要定國家大戰略重要呢?

屯門繞道連接前海/洪水橋/港珠澳

已經拍板起高架鐵路,類似我建議嘅半山鐵路,接駁彩虹站,走線半山四順寶達去將軍澳,將來仲可以經油塘北經鯉魚門公鐵兩用大橋去港島半山,好有發展潛力。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-11-15 10:06 PM 發表

已經拍板起高架鐵路,類似我建議嘅半山鐵路,接駁彩虹站,走線半山四順寶達去將軍澳,將來仲可以經油塘北經鯉魚門公鐵兩用大橋去港島半山,好有發展潛力。
邊度講正式拍板?

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-11-15 10:09 PM 發表

邊度講正式拍板?
今晚東方日報有即時新聞,港鐵無否認,仲話收集緊意見,即係拍板起動,唔再凍結。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]