• 瀏覽: 2,247
  • 回覆: 29
英超今輪歐冠又四隊全勝... 真係要搞到其他聯賽收皮先肯收手?

李天命常說的,勝利者並非說最後一句的那個人,但很多人都喜歡搶著說最後一句,好像這才是贏家。
熱賣及精選
英超拿了多少冠軍?

一個聯賽,得一隊、兩隊拿冠軍,聯賽其他球隊冇競爭力,咁呢個聯賽一樣等同低級

正如一間中學出到位DSE 狀元,但其他學生冇人入到大學,咁呢間中學都仍然是band 3中學

引用:
原帖由 那些年 於 2021-10-21 09:13 AM 發表

一個聯賽,得一隊、兩隊拿冠軍,聯賽其他球隊冇競爭力,咁呢個聯賽一樣等同低級

正如一間中學出到位DSE 狀元,但其他學生冇人入到大學,咁呢間中學都仍然是band 3中學
係咪講緊法甲

樓主講緊拜仁?

引用:
原帖由 那些年 於 2021-10-21 09:13 AM 發表

這個比喩, 在今日的香港不成立, 我屋企人係 DSE級的班主任, 佢話 :
一班有 30人, 教師只會將資源放在成績最好的幾個學生身上, 其餘 20幾人就自生自滅

5個人考到 100分, 25個只考到 50分, 無問題, 因爲家長只會留意學校是否出到標青學生, 只要出到一個 DSE 狀元, 家長自然慕名而來.
如果資源平均分配, 30個學生都係考到 75分, 學校係無賣點, 吸引唔到家長報讀, 教師、校長提交比校監會的工作報告亦無成績交.

引用:
原帖由 Danieloveu 於 2021-10-21 09:45 AM 發表

樓主講緊拜仁?
一個聯賽得一隊勁既,唔只得德甲係咁...

咁樣發展落去,好唔健康

引用:
原帖由 Douzo 於 2021-10-21 10:15 AM 發表

這個比喩, 在今日的香港不成立, 我屋企人係 DSE級的班主任, 佢話 :
一班有 30人, 教師只會將資源放在成績最好的幾個學生身上, 其餘 20幾人就自生自滅

5個人考到 100分, 25個只考到 50分, 無問題, 因爲家長只會留意學校是否出到標青學生, 只要出到一個 DSE 狀元, 家長自然慕名而來.
如果資源平均分配, 30個學生都係考到 75分, 學校係無賣點, 吸引唔 ...
問題係全班得一個考到100分,其他係得十零廿分什至零分...

你係家長,會幫小朋友報呢D 學校?

引用:
原帖由 那些年 於 2021-10-21 10:25 AM 發表

問題係全班得一個考到100分,其他係得十零廿分什至零分...

你係家長,會幫小朋友報呢D 學校?
咁總有成績差啲,但又一定要讀書嘅學生,唔想讀但無其他學校收,你都要讀

當然對成個聯賽唔係一件好事

第一聯賽係勁既

有競爭有進步

引用:
原帖由 Douzo 於 2021-10-21 10:15 AM 發表

如果資源平均分配, 30個學生都係考到 75分, 學校係無賣點, 吸引唔 ...
有意思

引用:

全個聯賽都係一夜富貴球隊
唔勁就去死啦

競爭力?美職超級有競爭力左好多年,代表???

引用:
原帖由 疑似球皇 於 2021-10-21 12:20 PM 發表

第一聯賽係勁既
英超以前打歐聯成日都三英戰呂布,但都被西甲及意甲球隊打敗,係近年才冒出頭來

今時今日系實力足球,唔好話波濤,就算國米都系陪跑

主題標籤 #英超
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]