• 瀏覽: 3,374
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1
其實我無睇過份TU report 唔知咩grade, 不過想申請張 livi pay later 賺8% 都唔批就驚驚地

我有10張信用卡,期期都還清全數無遲還過,Total credit limit 40萬

之前都有爬過文,究竟
1) 降低credit limit 會令tu 升定
2) 期期唔好碌到甘盡個credit limit 可取?

謝謝指教

熱賣及精選
引用:
原帖由 小胡圖 於 2021-10-21 09:44 AM 發表

其實我無睇過份TU report 唔知咩grade, 不過想申請張 livi pay later 賺8% 都唔批就驚驚地

我有10張信用卡,期期都還清全數無遲還過,Total credit limit 40萬

之前都有爬過文,究竟

謝謝指教
阿兄台,嗰張livi later pay我 都申請緊,批核當中,你都唔批?

引用:
原帖由 負債 於 2021-10-21 10:26 AM 發表

阿兄台,嗰張livi later pay我 都申請緊,批核當中,你都唔批?
係呀,我明明期期準時找清所有卡數都唔批唔知咩準則先批到

引用:
原帖由 小胡圖 於 2021-10-21 10:37 AM 發表

係呀,我明明期期準時找清所有卡數都唔批唔知咩準則先批到
要等幾耐先知結果?等我收到結果後再分享下

引用:
原帖由 小胡圖 於 2021-10-21 09:44 AM 發表

之前都有爬過文,究竟

謝謝指教
最大可能係你咭量爆左

1. 係咭量的問題, 要TU升得快, 用咭次數多, 咭量要少 最好持少過3張
2.使用limit唔好超過咭limit的7成, 最好KEEP住碌多過3成

唔批正常 因為你持有咭數量多, 三張或以上 TU報告風險作評估 預計不能還款比率會續漸提升

持咭量越多升得越慢, 另外持有的信用咭必需要使用 如果有張信用咭有一段時間不使用的情況下 TU分會有輕微跌分情況

引用:
原帖由 球場上的霸主 於 2021-10-21 11:23 AM 發表

最大可能係你咭量爆左

1. 係咭量的問題, 要TU升得快, 用咭次數多, 咭量要少 最好持少過3張
2.使用limit唔好超過咭limit的7成, 最好KEEP住碌多過3成

唔批正常 因為你持有咭數量多, 三張或以上 TU報告風險作評估 預計不能還款比率會續漸提升

持咭量越多升得越慢, 另外持有的信用咭必需要使用 如果有張信用咭有一段時間不使用的情況下 TU分會有輕微跌分情 ...
多謝ching 回覆
請問share limit 的卡係計整體定分開計算
因中銀有4張卡share limit 如果獨立計就cut 靜一張算數

引用:
原帖由 小胡圖 於 2021-10-21 12:31 PM 發表

多謝ching 回覆
請問share limit 的卡係計整體定分開計算
因中銀有4張卡share limit 如果獨立計就cut 靜一張算數
share limit 同一個戶口計算, 當一張

提升tu 有乜嘢用? 

引用:
原帖由 raymondlikesc 於 2021-10-21 10:39 PM 發表

提升tu 有乜嘢用? 
我咪講左連新卡都申請唔到。好tu 對申請按揭、貸款額同私貸利息都有好影響吧?

引用:
原帖由 小胡圖 於 2021-10-21 11:27 PM 發表

我咪講左連新卡都申請唔到。好tu 對申請按揭、貸款額同私貸利息都有好影響吧?
幾多信用額才是你目標?

不是想提升信用額,係唔想申請卡被reject

引用:
原帖由 小胡圖 於 2021-10-21 11:27 PM 發表

兄台,好唔好tu嘅定義係銀行定,唔係tu定架

引用:

之前都有爬過文,究竟

謝謝指教
兄台,同一命運,申請livi late pay 都係唔批,都唔知佢哋要求個tu要幾多?

引用:
原帖由 負債 於 2021-10-22 06:38 PM 發表

兄台,同一命運,申請livi late pay 都係唔批,都唔知佢哋要求個tu要幾多?
ching 尋晚手痕又試下申請,今朝就批左
你都試多次

引用:
原帖由 小胡圖 於 2021-11-12 12:57 PM 發表

ching 尋晚手痕又試下申請,今朝就批左
你都試多次
C兄你隔幾耐再申請?同埋你依家tu有幾多分?我有3265分都唔批

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]