• 瀏覽: 36,839
  • 回覆: 638
  • 追帖: 3
2016年4月10日,女疑兇主動到台北市政府警察局文山二分局報案,翌日被台灣警方拘捕三名疑犯,由於台港之間司法互助不完善,台灣方面遂以逾期滯留為理由,並送交台灣移民署實施遞解出境的方法來「引渡」,並在桃園機場移交給香港人員,嫌犯在人員的看守下上機,落地後港警始得依法進行拘捕。

台灣可以拘捕在香港犯案疑犯,香港得唔得?特事特辦。機場移交。

熱賣及精選
係台灣唔肯收。2016年係咪馬英九做總統?

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2021-10-21 12:45 PM 發表

2016年4月10日,女疑兇主動到台北市政府警察局文山二分局報案,翌日被台灣警方拘捕三名疑犯,由於台港之間司法互助不完善,台灣方面遂以逾期滯留為理由,並送交台灣移民署實施遞解出境的方法來「引渡」,並在桃園機場移交給香港人員,嫌犯在人員的看守下上機,落地後港警始得依法進行拘捕。

台灣可以拘捕在香港犯案疑犯,香港得唔得?特事特辦。機場移交。
香港當年肯收,台灣今日唔肯收,睇到分別未

台灣衣家係唔肯收呀

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2021-10-21 12:45 PM 發表

根本不同案情

陳同佳係香港人,無得驅逐出境。

引用:

香港人點係香港逾期滯留?

引用:
原帖由 ellaeni 於 21-10-2021 01:13 PM 發表

台灣衣家係唔肯收呀
唔係唔肯,係唔敢

要睇邊個做總統

引用:

而家係台灣唔肯收

引用:
原帖由 keke009 於 2021-10-21 01:19 PM 發表

陳同佳係香港人,無得驅逐出境。
唔使驅, 人哋自己行去自首都唔收

引用:

換位思考,你係陳同佳,而家香港政府要捉你上機去台灣,咁你覺得香港政府可以用邊條罪夾硬上才機?殺人罪?你係台灣殺,唔關香港事,ok?然後,台灣唔肯發入台証,你點上機?

下下都話特事特辦,但唔係大晒,都要係框架下進行,否則咪又係你哋口中既“極權“,咁呢兩年你哋反咩呢?

引用:

有咩權驅逐陳同佳出香港呢?到時啲仆街曱甴又話冇人權隨,便一個香港人都可以被驅逐出境啦咁

引用:
原帖由 子月月 於 2021-10-21 01:28 PM 發表

換位思考,你係陳同佳,而家香港政府要捉你上機去台灣,咁你覺得香港政府可以用邊條罪夾硬上才機?殺人罪?你係台灣殺,唔關香港事,ok?然後,台灣唔肯發入台証,你點上機?

下下都話特事特辦,但唔係大晒,都要係框架下進行,否則咪又係你哋口中既“極權“,咁呢兩年你哋反咩呢?
同意
黃絲個腦唔正常

引用:
原帖由 米當股神係廢人 於 2021-10-21 01:29 PM 發表

有咩權驅逐陳同佳出香港呢?到時啲仆街曱甴又話冇人權隨,便一個香港人都可以被驅逐出境啦咁
陳同佳自己去台灣不需要港警帶,但台灣唔比他去。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]