• 瀏覽: 1,855
  • 回覆: 10
家住村屋,有三相電,想安裝三相即熱式電熱水爐,我見有18kw, 21kw & 24kw等,如果一層樓只FOR一個廁一個廚房洗手盤,通常用幾kw 先夠?

熱賣及精選
即開即熱嘅電熱水爐,係三相電先裝到,我屋企都裝咗,但我屋企係大廈式。

引用:
原帖由 thk0326 於 2021-10-21 02:56 PM 發表

家住村屋,有三相電,想安裝三相即熱式電熱水爐,我見有18kw, 21kw & 24kw等,如果一層樓只FOR一個廁一個廚房洗手盤,通常用幾kw 先夠?
用緊兩部18kw,套廁獨立用一部,另一部廚廁共用,如果想廚廁同時都用熱水時不受影響,咁18kw 就肯定唔夠力,我諗要21kw 起跳

師兄想買咩牌子?

引用:
原帖由 thk0326 於 2021-10-21 02:56 PM 發表

某隻牌子3個火數走jumper自己set,我set 21kw,2個浴室都夠用。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-10-21 08:36 PM 發表

某隻牌子3個火數走jumper自己set,我set 21kw,2個浴室都夠用。
咁幾好喎

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-10-21 08:36 PM 發表

師兄,請問係G牌定斯牌多?想問下電製長開,但唔用水,會唔會用電?多唔多,謝

引用:
原帖由 ki1hk 於 2021-10-28 05:06 PM 發表

師兄,請問係G牌定斯牌多?想問下電製長開,但唔用水,會唔會用電?多唔多,謝
我用斯牌,佢係即熱式,平時Standby唔會點用電,我是長着的。
要留意呢隻牌子有好多型號,冇啲功能好似差唔多,但係有分別,例如是不是恆溫?是不是連續調溫?最低水流量是多少?
仲有一樣要提一提你,熱水爐裝完後唔好即刻着電,要在熄電下放熱水2分鐘,網上有人奶過嘢燒爐。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-10-28 06:15 PM 發表

我用斯牌,佢係即熱式,平時Standby唔會點用電,我是長着的。
要留意呢隻牌子有好多型號,冇啲功能好似差唔多,但係有分別,例如是不是恆溫?是不是連續調溫?最低水流量是多少?
仲有一樣要提一提你,熱水爐裝完後唔好即刻着電,要在熄電下放熱水2分鐘,網上有人奶過嘢燒爐。
唔該師兄

我都係斯牌,如果長開掣,要睇你水龍頭設計和你撥掣習慣,我個水龍頭中間偏凍嗰邊都會引發到著爐出熱水。

引用:

我見一般乾收銀好似係以下設計:
18kW for 1 shower
21kW for 1 shower + 1 sink
24kW for 2 showers

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]