• 瀏覽: 2,957
  • 回覆: 9
  • 追帖: 2
請問手柄甩咗,能自己更換嗎?求方法,謝謝

熱賣及精選
我叫過師傅嚟換,佢取出舊的,然後安裝新的,用拉釘固定。其實咁用拉釘我並不喜歡。
之後又有窗拉手斷了,我自己換。當時買是$16一個。底下有兩粒螺絲,鬆開,取出,換上,底下上番兩粒螺絲,搞掂。

我又係好似樓主咁手柄甩咗。係淘寶買咗2個手柄返黎換,發覺俾我原裝的更好鋼水,加碼再買多4個,全屋有壞冇壞的換晒。

引用:
原帖由 ck360913 於 2021-10-21 09:42 PM 發表

請問手柄甩咗,能自己更換嗎?求方法,謝謝

可以........好 Easy

引用:
原帖由 我係掟磚廢青2號 於 2021-10-21 10:39 PM 發表

我又係好似樓主咁手柄甩咗。係淘寶買咗2個手柄返黎換,發覺俾我原裝的更好鋼水,加碼再買多4個,全屋有壞冇壞的換晒。
個款有D唔同, 在Taobao找唔到似我個款, 一個薄片插入個框到

攞個舊手柄去五金鋪配返個,
十零蚊,上兩口羅C,自己攪。

引用:
原帖由 Forbetter 於 2021-10-21 10:17 PM 發表

我叫過師傅嚟換,佢取出舊的,然後安裝新的,用拉釘固定。其實咁用拉釘我並不喜歡。
之後又有窗拉手斷了,我自己換。當時買是$16一個。底下有兩粒螺絲,鬆開,取出,換上,底下上番兩粒螺絲,搞掂。

Me too DIY

引用:
原帖由 ck360913 於 2021-10-22 03:55 PM 發表

個款有D唔同, 在Taobao找唔到似我個款, 一個薄片插入個框到
我估唔係你以為咁薄。拆出嚟先睇得清楚。拉手分左手和右手的。

去五金店買好易換

引用:
原帖由 ck360913 於 2021-10-22 03:55 PM 發表

根本唔同款,點裝到

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]